απόδραση στα ζαγοροχώρια

Απόδραση στα Ζαγοροχώρια

Για όσους αγαπούν την Ήπειρο και τα υπέροχα τοπία της, τα Ζαγοροχώρια κατέχουν μια ξεχωριστή θέση στην καρδιά τους. Αυτή η ορεινή συστάδα χωριών, που στο σύνολό τους είναι ούτε λίγο ούτε πολύ 46, κρύβουν κάτι μοναδικό. Κάτι που ο κάθε επισκέπτης το ανακαλύπτει όταν πατήσει για πρώτη φορά το πόδι του εκεί. Η καταπληκτική θέα στο φαράγγι του Βίκου, οι παραδοσιακές πέτρινες βρύσες, το πράσινο της φύσης, η φιλοξενία των κατοίκων. Αυτά είναι μόνο μερικά από τα χαρακτηριστικά που μπορούν να ενθουσιάσουν τον επισκέπτη. Άλλωστε, μία απόδραση στα Ζαγοροχώρια θεωρείται πάντα ιδανική, ειδικά τους μήνες του χειμώνα.

Απόδραση στα Ζαγοροχώρια

Τα Ζαγοροχώρια είναι στο σύνολό τους 46. Έχουν έκταση 1.000 τετραγωνικά χιλιόμετρα και χωρίζονται στο Δυτικό, το Ανατολικό και το Κεντρικό Ζαγόρι. Η λέξη «Ζαγόρι» σημαίνει «πίσω από τα βουνά». Πρόκειται για ένα από τα πολλά ηπειρώτικα τοπωνύμια που προέρχεται από τη Σλαβική γλώσσα. Ονομασία που σίγουρα δεν είναι τυχαία για τα ξακουστά Ζαγοροχώρια της Ηπείρου. Σκαρφαλωμένα στα βουνά της βορειοανατολικής πλευράς των Ιωαννίνων, με εντυπωσιακά πέτρινα σπίτια, όμορφα καλντερίμια, τοξωτά γεφύρια, αποτελούν ένα αμάλγαμα παραδοσιακής αρχιτεκτονικής και ομορφιάς της φύσης.

Για όσους αγαπούν τις εκδρομές στη φύση, αλλά ταυτόχρονα εμπνέονται από την παράδοση, μια απόδραση στα Ζαγοροχώρια είναι η πλέον ιδανική. Στο Κεντρικό Ζαγόρι θα έχετε τη δυνατότητα να επισκεφθείτε τα χωριά Βίτσα, Κήποι, Μονοδένδρι, Κουκούλι, Δίλοφο, Τσεπέλοβο, Διπόταμο, Ασπράγγελοι, Λεπτοκαρυά, Σκαμνέλι, Νεγάδες, Φραγκάδες, Καπέτσοβο, Δίκορφο, Μανασσή, Καλουτά, τα Βλαχοχώρια Βρυσοχώρι και Ηλιοχώρι, και τα χωριά της κοιλάδας του Άνω Βίκου (Βραδέτο, Ελάτη, Ελαφότοπος, Άνω και Κάτω Πεδινά). Στο Δυτικό Ζαγόρι, δεσπόζουν το Μικρό και Μεγάλο Πάπιγκο. Χωριά με μεγάλη τουριστική ανάπτυξη καθώς βρίσκονται πολύ κοντά στο φαράγγι του Βίκου. Η Αρίστη, ο Βίκος, το Μεσοβούνι και ο Άγιος Μηνάς, προσφέρουν με την γραφικότητα και τη φυσική ομορφιά τους. Ενω το Ανατολικό Ζαγόρι, με τα δικά του χωριά και τη δική του ξεχωριστή, μοναδική προσωπικότητα, διαθέτει χωριά που είναι λιγότερο προβεβλημένα τουριστικά, σε σύγκριση με τις περιοχές του Κεντρικού και του Δυτικού Ζαγορίου. Παραμένουν όμως εξίσου όμορφα και γοητευτικά.

Η αλήθεια είναι πως όσες φορές και αν επισκεφθεί κάποιος τα Ζαγοροχώρια, σίγουρα κάθε φορά θα έχει να ανακαλύψει και κάτι νέο, κάτι διαφορετικό που θα του χαραχτεί για πάντα στη μνήμη.

About Ekdromi.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.