Μέτσοβο

Μέτσοβο

Από τα πιο γνωστά και παλιά παραδοσιακά κλασικά χωριά της Ελλάδας. Το Μέτσοβο είναι γνωστό σε όλους για πολλούς διαφορετικούς και πολύ ενδιαφέροντες λόγους.

Χτισμένο πάνω στο κύριο πέρασμα που οδηγεί από την Ήπειρο στη Θεσσαλία, σε υψόμετρο 1.100 μέτρων το Μέτσοβο έχει περίπου 3.000 μόνιμους κατοίκους. Οι κάτοικοι αυτοί ασχολούνται κυρίως με τον τουρισμό ενώ ιστορικά ο πληθυσμός του ήταν ως επί το πλείστον κτηνοτρόφοι.

Το γραφικό Μέτσοβο

Το Μέτσοβο είναι ένα κράμα γραφικότητας, πολιτιστικής κληρονομιάς και φυσικής ομορφιάς. Κάνοντας απλά έναν περίπατο στους δρόμους του είναι αδύνατο να μην παρατηρήσει κανείς τα σημεία που το κάνουν να ξεχωρίζει. Τα παραδοσιακά πλακόστρωτα δρομάκια, τα πέτρινα σπίτια, τις παραδοσιακές βρύσες και την κεντρική πλατεία του χωριού. Εκεί θα βρει κανείς το σήμα κατατεθέν της, το άγαλμα με τις δύο πέτρινες αρκούδες. Όλα τα παραπάνω, σε συνδυασμό με την συνήθεια κάποιων από τους μεγαλύτερους ηλικιακά κατοίκους οι οποίοι επιμένουν να φορούν ακόμα και σήμερα παραδοσιακές ενδυμασίες, δημιουργούν έναν χαρακτήρα μοναδικό ο οποίος δεν μπορεί να αφήσει κανέναν ασυγκίνητο.

Μεγάλος ευεργέτης του Μετσόβου θεωρείται, και όχι άδικα, ο βαρώνος Μιχαήλ Τοσίτσας. Πολλά σημαντικά κτίρια του χωριού έχουν κατασκευαστεί με χρήματα τα οποία έστελνε ο ίδιος, δημιουργώντας έτσι θέσεις εργασίας. Η συμβολή του Μιχαήλ Τοσίτσα στην πρόοδο και το επίπεδο ζωής του Μετσόβου ήταν κομβική.

Κατά την επίσκεψή σας στο Μέτσοβο μην ξεχάσετε να επισκεφθείτε το Λαογραφικό Μουσείο της περιοχής, την πινακοθήκη Ευαγγέλου Αβέρωφ (όπου εκτίθενται πίνακες γνωστών ζωγράφων του περασμένου αιώνα), ενώ αν είστε λάτρεις των χειμερινών σπορ, στην περιοχή λειτουργεί και χιονοδρομικό κέντρο.

Ακόμα ένας λόγος για τον οποίο το Μέτσοβο είναι γνωστό, είναι οι γεύσεις του. Το τυρί Μετσοβόνε αποτελεί μια από τις πιο παραδοσιακές γεύσεις τυροκομικής στην Ελλάδα ενώ παράλληλα η περιοχή παράγει υπέροχο βούτυρο, γιαούρτι, ακόμα και κρασί.

Το Μέτσοβο, διαθέτει όλα εκείνα τα χαρακτηριστικά που μπορούν να το κάνουν να μείνει αξέχαστο. Η παράδοση και η γραφικότητα του τόπου, σε συνδυασμό με τη φυσική ομορφιά, τις υπέροχες γεύσεις και την ομορφιά της Πίνδου αποτελούν μόνο μερικούς από τους λόγους που θα πρέπει να διανύσει κανείς τα περίπου 400 χιλιόμετρα (από Αθήνα) και να κατευθυνθεί προς το Νομό Ιωαννίνων για να το επισκεφθεί.

 

Βρείτε τις μεγαλύτερες προσφορές για ξενοδοχεία στο Μέτσοβο εδώ!

About Ekdromi.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.