πάσχα κέρκυρα

Πάσχα στην Κέρκυρα

Το Άγιον Πάσχα (η Ανάσταση) αποτελεί μια από τις μεγαλύτερες γιορτές της Ορθόδοξης Ελληνικής Εκκλησίας. Είναι η γιορτή που, στην κορύφωσή της, όλη η Ελλάδα γιορτάζει. Το Πάσχα στην Κέρκυρα είναι σίγουρα ξεχωριστό. Ο λόγος είναι γιατί οι εκδηλώσεις που λαμβάνουν χώρα στο νησί αυτό του Ιονίου είναι γνωστές σε όλους. Το Πάσχα στην Κέρκυρα είναι μοναδικό και ικανό να γεμίσει τους επισκέπτες του με πρωτόγνωρα συναισθήματα.

Το Πάσχα στην Κέρκυρα

Ξεκινώντας από την Κυριακή των Βαΐων («των Βαγιώνε» όπως συνηθίζουν να λένε οι ντόπιοι) γίνεται η λιτάνευση του σεπτού σκηνώματος του Αγίου Σπυρίδωνα με τη συνοδεία όλων των φιλαρμονικών της πόλης. Πρόκειται για ένα έθιμο που διατηρείται από το 1629. Γίνεται σε ανάμνηση του θαύματος του Αγίου Σπυρίδωνα για την απαλλαγή της Κέρκυρας από τη θανατηφόρα επιδημία της πανώλης. Στη συνέχεια, μπαίνοντας στη Μεγάλη Εβδομάδα, στο νησί πραγματοποιούνται κάθε μέρα διάφορες ενδιαφέρουσες δραστηριότητες. Όμως η κορύφωση ξεκινάει την Μεγάλη Παρασκευή.

Την Μεγάλη Παρασκευή πραγματοποιείται η μεγάλη και επιβλητική περιφορά των Επιτάφιων, η οποία ακολουθεί συγκεκριμένο πρόγραμμα καθώς στην περιφορά εμφανίζονται και όλες οι φιλαρμονικές της πόλης οι οποίες παίζουν πένθιμα εμβατήρια. Πρόκειται ίσως για την ομορφότερη περιφορά που γίνεται στην Ελλάδα καθώς η μουσική που ακούγεται από τις φιλαρμονικές δημιουργεί μοναδικά συναισθήματα στους επισκέπτες.

Το Μεγάλο Σάββατο από τις πρώτες πρωινές ώρες (6.00 το πρωί) λαμβάνει χώρα το έθιμο του τεχνητού σεισμού, όπως συνέβη κατά τις γραφές, στο Ναό της Παναγιάς των Ξένων και ακολουθεί η περιφορά του Επιταφίου της εκκλησίας του Αγίου Σπυρίδωνα. Στη συνέχεια όλος ο κόσμος συγκεντρώνεται στην πλατεία Λιστόν για την πρώτη Ανάσταση η οποία συνοδεύεται από το πλέον γνωστό έθιμο του νησιού, τους περίφημους «Μπότηδες».

Οι Μπότηδες είναι ένας συνδυασμός Ενετικών παραδόσεων και Ορθόδοξων εθίμων. Στις 12.00 όλη η πόλη πετάει τεράστια κανάτια γεμάτα με νερό από τα στολισμένα μπαλκόνια της. Οι μπότηδες είναι ουσιαστικά πήλινα κανάτια με δύο χερούλια, ο κόσμος τους στολίζει με κόκκινες κορδέλες και όταν έρθει η κατάλληλη στιγμή, όλα τα κανάτια πέφτουν με δύναμη από τα μπαλκόνια δημιουργώντας ένα μοναδικό θέαμα.

Μην ξεχάσετε να μαζέψετε ένα από τα κομμάτια των μπότηδων και να το πάρετε μαζί σας πίσω. Οι ντόπιοι λένε πως φέρνει καλή τύχη!

 

Βρες τις μεγαλύτερες προσφορές σε ξενοδοχεία στην Κέρκυρα εδώ!

About Ekdromi.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.