το καρναβάλι της νάουσας

Το καρναβάλι της Νάουσας 

Ίσως το έχετε ακουστά ή δεν το γνωρίζετε καθόλου. Όπως και να’χει, το καρναβάλι της Νάουσας έρχεται και φέτος και θα κάνει πάταγο. Η Νάουσα, που αποτελεί ένα από τα στολίδια της Μακεδονίας, διοργανώνει ένα από τα πιο εντυπωσιακά καρναβάλια της Ελλάδας. Είναι μια πόλη που συνδυάζει την παραδοσιακή με την μοντέρνα αρχιτεκτονική. Είναι επίσης γνωστή για την οινοποιία της και το αρχαιολογικό ενδιαφέρον της. Επίσης, κοντά της βρίσκεται το χιονοδρομικό κέντρο Τρία Πέντα Πηγάδια αλλά και κέντρο του Σελίου. Το Ekdromi.gr σας μεταφέρει εκεί, δίνοντάς σας μια πρώτη εικόνα για τις αποκριάτικες δραστηριότητες αυτής της πολυδιάστατης πόλης.

Το καρναβάλι της Νάουσας από το Ekdromi.gr

Την καρδιά του καρναβαλιού της Νάουσας αποτελεί το έθιμο “Γενίτσαροι και Μπούλες”. Αυτό το έθιμο έχει μακρά ιστορία η οποία έχει δύο εκδοχές σύμφωνα με τους κατοίκους. Η πρώτη αφορά τον Θεό Διόνυσο και τον εορτασμό του και η δεύτερη εκδοχή αφορά την εποχή τους Τουρκοκρατίας και τους γενίτσαρους οι οποίοι στρατολογούσαν μικρά ελληνόπουλα. Οι κάτοικοι της Νάουσας, αντιδρώντας στους κατακτητές, οργάνωσαν αντάρτικο αγώνα και μάλιστα δολοφόνησαν τον αγγελιοφόρο του Σουλτάνου τις ημέρες της Αποκριάς.

Το έθιμο ξεκινά την Κυριακή της Αποκριάς και συνεχίζει μέχρι αργά την Δευτέρα. Οι συμμετέχοντες επισκέπτονται αρχικά τα σπίτια των μελών της οικογένειάς τους και τελικά καταλήγουν στην περιοχή Σπηλαίου, όπου εκεί κορυφώνεται το γλέντι με χορούς, παραδοσιακές πίτες γλυκά και άφθονο, τοπικό κρασί. 

Αξίζει να σημειώσουμε ότι είναι ίσως το μόνο καρναβάλι στο οποίο τηρείται τάξη και πειραρχία τόσο στο ντύσιμο και μασκάρεμα των συμμετεχόντων όσο και στην εκτέλεση της διαδικασίας του εθίμου. Με αυτό τον τρόπο όσοι βρεθούν στο καρναβάλι απολαμβάνουν ένα ποιοτικό και φαντασμαγορικό αποτέλεσμα! 

Οι μόνοι που μπορούν να συμμετέχουν στο έθιμο είναι άνδρες και ακόμη και η Μπούλα είναι άντρας μεταμφιεσμένος. Αν θέλετε να συμμετέχετε μπορείτε να νοικιάσετε στολή με την τιμή να ξεκινά στα 30 ευρώ. 

Όλη η πόλη κινείται στους ρυθμούς του καρναβαλιού και ο ήχος που θα κυριαρχεί στα αυτιά σας θα είναι αυτός του ζουρνά και του νταουλιού, όπου συνοδεύουν τις ομάδες (μπουλούκια) μέσα στους δρόμους της πόλης. Η αγάπη και ο ενθουσιασμός των κατοίκων, για αυτό το το εθιμο, θα σας συνεπάρει και θα κάνει την παραμονή σας στη Νάουσα αξέχαστη.

Δείτε αναλυτικά τις προσφορές του Ekdromi.gr στις γύρω περιοχές από τη Νάουσα!

Προσφορές Ξενοδοχείων για Θεσσαλονίκη και για Καστοριά!

About Ekdromi.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.