στεμνίτσα

Σαββατοκύριακο στη Στεμνίτσα

Τα Σαββατοκύριακα του Ιανουαρίου είναι ιδανικά για μικρές, 2ήμερες αποδράσεις. Οι επιλογές που προσφέρονται για χειμερινούς, ορεινούς χιονισμένους προορισμούς και γραφικά χωριά, είναι κυριολεκτικά άπειρες! Η βόρεια, η κεντρική αλλά και η νότια Ελλάδα προσφέρουν μια τεράστια γκάμα επιλογών για κάθε γούστο και διάθεση. Αν αποφασίσετε να περάσετε το 2ήμερό σας στην Πελοπόννησο, το μόνο σίγουρο είναι πως πρέπει να ψάξετε αρκετά. Να αφιερώσετε ώρα για να ανακαλύψετε το ιδανικό χωριό που θα σας αφήσει τις πιο έντονες αναμνήσεις. Και ο ανταγωνισμός είναι σίγουρα έντονος. Ένα από τα χωριά που ξεχωρίζουν για την ομορφιά τους, είναι η Στεμνίτσα. Χτισμένη αμφιθεατρικά στις πλαγιές του όρους Μαίναλο, σε υψόμετρο 1.100 μέτρα, είναι ευρύτερα γνωστή τόσο για τη γραφικότητα, τη φυσικη της ομορφιά αλλά και την ιστορία της. Και μας περιμένει να την ανακαλύψουμε!

Στεμνίτσα

Ανακυρηγμένη ήδη από το 1985 ως ιστορικός διατηρητέος οικισμός, η Στεμνίτσα είναι από τα πλέον όμορφα χωριά της ευρύτερης περιοχής του Μαίναλου. Η παραδοσιακή και γραφική αρχιτεκτονική της, με τα περίφημα πυργόσπιτα, η άπλετη θέα που χαρίζει αλλά και οι όμορφοι περίπατοι που προσφέρει μέσα από τα καλντερίμια της, την κατατάσσουν, χωρίς αμφιβολία, σε ένα από τα πιο όμορφα χωριά της Πελοποννήσου. Τη Στεμνίτσα αξίζει να την περπατήσει κανείς. Παράλληλα όμως, σας καλεί να πάρετε και τα αναμνηστικά σας δώρα, και μάλιστα δώρα από χρυσό και ασήμι. Η Σχολή Αργυροχρυσοχοΐας που διαθέτει εδώ και πολλά χρόνια, αλλά και το Λαογραφικό Μουσείο, δίνουν τη Στεμνίτσα μια μοναδική προσωπικότητα ομορφιάς και πολιτισμού. Η περιοχή διαθέτει πολλά μαγαζιά με χειροποίητα κοσμήματα που δεν θα αφήσουν κανέναν ασυγκίνητο.

Διαμονή στη Στεμνίτσα

Το ekdromi.gr έχει εξασφαλίσει μια μοναδική προσφορά για τη διαμονή σας στη Στεμνίτσα. Το Trikolonion Country Hotel, ένα ξενοδοχείο που αποτελείται από 4 επιβλητικά πετρόκτιστα κτίρια του 19ου αιώνα, αποτελεί την ιδανική πρόταση για μια αξέχαστη παραμονή στο όμορφο χωριό της Στεμνίτσας. Διαθέτει 14 δωμάτια και 4 σουίτες με χαρακτήρα και εκλεπτισμένη αισθητική. Η τοπική αρχιτεκτονική συνδυάζεται άψογα με τις κλασικές και μοντέρνες αναφορές, ενώ η εξαιρετική διακόσμηση των χώρων συμπληρώνεται με αυθεντικές λιθογραφίες και χαρακτικά μεγάλων Ελλήνων καλλιτεχνών. Πρόκειται πραγματικά για μια πρόταση, η οποία θα απογειώσει το 2ήμερό σας!

Η ιστορική Στεμνίτσα, είναι ένα από τα πιο όμορφα χωριά της Αρκαδίας. Τοποθετημένη στις πλαγιές του όρους Μαίναλος, χαρίζει στον επισκέπτη μοναδικές στιγμές χαλάρωσης και φυσικής ομορφιάς. Η παραδοσιακή αρχιτεκτονική, η μαγευτική θέα στη φύση, οι κερασιές, οι καρυδιές και τα πλατάνια που την αγκαλιάζουν, αποτελούν μερικά μόνο από τα δώρα που έχει να προσφέρει στον ταξιδιώτη που θα αποφασίσει να της χαρίσει μερικές από τις μέρες του.

Απέχει μόλις δυόμιση ώρες από την Αθήνα, ακολουθώντας τη διαδρομή προς Τρίπολη, και βρίσκεται σε υψόμετρο 1.100 μέτρων ενώ από το 1985 έχει κηρυχθεί διατηρητέος οικισμός.

Στεμνίτσα και γύρω χωριά

Για όσους επισκέπτονται την ευρύτερη περιοχή της ορεινής Αρκαδίας και τα χωριά της, η Στεμνίτσα αποτελεί συνήθως την πιο δημοφιλή βάση διαμονής. Οι υπέροχοι παραδοσιακοί ξενώνες που διαθέτει καθώς και τα εντυπωσιακά πυργόσπιτα, νομίζει κανείς πως προκαλούν τον κόσμο να τους επισκεφθεί και να ζήσει για λίγο στους ήρεμους και χαλαρούς ρυθμούς του χωριού.

Τη Στεμνίτσα αξίζει κανείς να την περπατήσει. Να δει από κοντά τα πέτρινα πυργόσπιτά της, να περιπλανηθεί στις συνοικίες της, να κάνει έναν περίπατο στα μονοπάτια της, να απολαύσει τη μοναδική θέα και το ηλιοβασίλεμα στο Αεράκι, να φτάσει μέχρι το μοναστήρι της Ζωοδόχου Πηγής.

Ένα από τα πλέον γνωστά κτίρια της Στεμνίτσας, είναι η σχολή αργυροχρυσοχοΐας. Η Σχολή βρίσκεται στο κέντρο του χωριού και στεγάζεται σ’ ένα επιβλητικό πέτρινο κτίριο. Η παράδοση της  αργυροχρυσοχοΐας ξεκίνησε περίπου τον 17ο αιώνα και ήταν αποτέλεσμα της περιορισμένης γεωργικής και κτηνοτροφικής της ανάπτυξης. Ακόμα και σήμερα οι κάτοικοι της Στεμνίτσας ασχολούνται έντονα με το επάγγελμα και στη σχολή φοιτούν περίπου 50 άτομα. Από εκεί, αλλά και από πολλά άλλα καταστήματα που υπάρχουν σε διάφορα σημεία, μπορείτε να αγοράσετε πολύ όμορφα χειροποίητα κοσμήματα καθώς και αντίγραφα σπάνιων νομισμάτων.

Μην παραλείψετε να επισκεφθείτε και το Λαογραφικό Μουσείο. Μέσα από την έκθεσή του, μπορεί κανείς να ανακαλύψει αναπαραστάσεις από τα παραδοσιακά επαγγέλματα της περιοχής. Επαγγέλματα όπως αυτά του αργυροχόου, του καμπανά, του γανωματή και του κηροπλάστη.

Φυσική ομορφιά, χαλάρωση δίπλα στη φύση αλλά και πλούσια ιστορία είναι το τρίπτυχο που χαρακτηρίζει τη Στεμνίτσα. Για αποδράσεις του Σαβατοκύριακου αλλά και για περισσότερο χρόνο, είναι πάντα έτοιμη να ανοίξει την αγκαλιά της και να γοητεύσει.

Βρείτε τις μεγαλύτερες προσφορές σε ξενοδοχεία στη Στεμνίτσα εδώ!

Πρόκειται για έναν από τους πιο όμορφους παραδοσιακούς οικισμούς της Αρκαδίας, αλλά και ολόκληρης της χώρας. Η Στεμνίτσα, χτισμένη αμφιθεατρικά στις δυτικές πλαγιές του Μαίναλου, και σε υψόμετρο 1.080 μέτρων, θεωρείται από τα υψηλότερα χωριά στην Ελλάδα. Η αρχιτεκτονική των σπιτιών της αλλά και η φυσική ομορφιά που την διακρίνει, την έκαναν να κερδίσει επάξια τον τίτλο του παραδοσιακού οικισμού το 1985. Δεν είναι άλλωστε τυχαίο, πως αποτελεί έναν από τους πιο δημοφιλείς φθινοπωρινούς και χειμερινούς προορισμούς, με φανατικούς και επαναλαμβανόμενους επισκέπτες.

Φθινοπωρινή Στεμνίτσα

Η Στεμνίτσα είναι υπέρ άνω εποχής. Μπορείς να χαρείς την εκπληκτική ομορφιά αλλά και τη θέα της κάθε στιγμή του χρόνου. Το φθινόπωρο όμως έχει το δικό της ξεχωριστό τρόπο να κερδίζει τις εντυπώσεις. Μοναδικοί είναι οι περίπατοι που μπορείτε να απολαύσετε στη Στεμνίτσα. Τα καλντερίμια της είναι ιδανικά για να ξεκινήσετε χαλαρά να γνωρίζετε την κάθε πτυχή και τα μυστικά της. Θα βρείτε στο δρόμο σας πολλά εντυπωσιακά πυργόσπιτα αλλά και μικρά εργαστήρια αργυροχρυσοχοΐας. Το τελευταίο μην σας ξενίσει, η Στεμνίτσα φημίζεται για την τέχνη αυτή για πολλά χρόνια. Από την μεταβυζαντινή εποχή η Στεμνίτσα “παράγει” καλλιτέχνες κοσμημάτων και μάλιστα με πολλά βραβεία ακόμα και σε διεθνείς διαγωνισμούς.

Κατά τη διαμονή σας στη Στεμνίτσα δεν θα πρέπει να παραβλέψετε τις τοπικές της λιχουδιές. Δοκιμάστε τοπικά γλυκά και λουκουμάδες αλλά και μεζέδες με βάση το κρέας και το μόνο σίγουρο είναι πως δεν θα μετανιώσετε. Τέλος, μια βόλτα στον Λούσιο και στο καταπράσινο Μαίναλο θα σας δώσουν τις φυσιολατρικές αλλά και extreme δόσεις που χρειάζεστε για να έχετε μια ολοκληρωμένη, από πλευράς εμπειριών, επίσκεψη.

Προσφορές Ξενοδοχείων στη Στεμνίτσα

Και στη Στεμνίτσα το ekdromi.gr έχει φροντίσει να σας προσφέρει τις καλύτερες προσφορές. Στο Trikolonion Country Hotel θα έχετε την ευκαιρία να ζήσετε σε 4 ανακαινισμένα επιβλητικά πετρόκτιστα κτίρια του 19ου αιώνα. Σε έναν απόλυτο συνδυασμό τοπικής αρχιτεκτονικής με κλασικές μοντέρνες αναφορές, αλλά και αυθεντικές λιθογραφίες από μεγάλους Έλληνες καλλιτέχνες. Το σύνολο, ο χαρακτήρας και η μοναδική αισθητική του Trikolonion Country Hotel δίνουν τη δική τους μοναδική ερμηνεία στην λέξη “φιλοξενία”.

About Ekdromi.gr