Μετέωρα

Μετέωρα

Στο τέλος της Θεσσαλικής πεδιάδας, στην κεντρική Ελλάδα, υπάρχει ένα φυσικό φαινόμενο μοναδικής, ακόμα και σε παγκόσμιο επίπεδο, ομορφιάς. Τα γνωστά σε όλους μας Μετέωρα. Πρόκειται για μια συστάδα από πανύψηλους βράχους οι οποίοι υψώνονται λίγο έξω από την Καλαμπάκα. Η όψη τους προκαλεί δέος και όσοι είχαν την ευκαιρία να αναρριχηθούν σε αυτούς, απολαμβάνουν μια πανοραμική θέα που κόβει την ανάσα.

Μετέωρα – Σύμβολο φύσης και πολιτιστικής κληρονομιάς

Δεν είναι μόνο η φυσική ομορφιά που κάνει τα Μετέωρα να ξεχωρίζουν. Παράλληλα με το φυσικό τους κάλλος, είναι γνωστά και την θρησκευτική – πολιτιστική κληρονομιά που διατηρούν. Στις κορυφές κάποιον από τους βράχους των Μετεώρων είναι φωλιασμένα, από τον 11ο αιώνα, μοναστήρια. Τα μοναστήρια των Μετεώρων αποτελούν σήμερα το δεύτερο πιο σημαντικό μοναστηριακό συγκρότημα στην Ελλάδα (μετά το Άγιο Όρος).

Από την εποχή που ξεκίνησε η παρουσία τους, υπήρξαν περίπου 30 μοναστήρια στην περιοχή των Μετεώρων. Σήμερα λειτουργούν κανονικά μόνο τα 6 από αυτά, τα οποία είναι αναστηλωμένα και συντηρημένα στις τοιχογραφίες τους και τον εσωτερικό τους διάκοσμο. Οι μοναχοί, για να αναρριχηθούν στα μοναστήρια τους καθιέρωσαν με το πέρασμα των αιώνων ιδιαίτερες πρακτικές οι οποίες κατέληξαν να γίνουν παράδοση. Με σχοινιά, δίχτυα ή ακόμα και με τα χέρια τους, οι μοναχοί ανέπτυξαν ξεχωριστούς τρόπους για να προσεγγίζουν τα μοναστήρια τους. Το 1989, η UNESCO προσέθεσε τα Μετέωρα στην κατάλογο των “Μνημείων της Παγκόσμιας κληρονομιάς” ως πολιτιστικό και ταυτόχρονα φυσικό αγαθό, έχοντας τα χαρακτηρίσει ως “Διατηρητέο και Προστατευόμενο Μνημείο της Ανθρωπότητας”. Από το Ελληνικό κράτος τα Μετέωρα αναφέρονται  ως “τόπος ιερός, αναλλοίωτος και απαραβίαστος”

Η Καλαμπάκα

Πρόκειται για την κωμόπολη που είναι χτισμένη στη σκιά των πελώριων βράχων. Αποτελεί την καλύτερη πρόταση για διαμονή για όσους θέλουν να επισκεφθούν τα Μετέωρα. Διαθέτει πολύ καλή τουριστική υποδομή, εξαιρετική ρυμοτομία, μεγάλες πλατείες και δρόμους. Στο ekdromi.gr μπορείτε να βρείτε τις μεγαλύτερες προσφορές ξενοδοχείων στην Καλαμπάκα για να απολαύσετε τα Μετέωρα.

 

About Ekdromi.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.