Της Γριάς το πήδημα - Άνδρος

Η παραλία “Της γριάς το πήδημα” στην Άνδρο

Η Άνδρος, φημίζεται για πολλά. Για τη φυσική ομορφιά της, τους φιλόξενους κατοίκους της, τις γαστρονομικές δημιουργίες της αλλά και τις παραλίες της. Αν σταθούμε λίγο στις παραλίες, εκτός από τα γαλανά και πεντακάθαρα νερά τους, άξιες λόγου είναι και οι ονομασίες που έχουν δώσει οι ντόπιοι στις ακτές του νησιού.  Πίσω Γυάλια, Χαλκολιμιώνας, Φελλός, είναι μόνο μερικά από τα ονόματα που σίγουρα τραβούν την προσοχή. Σίγουρα σε κάνουν να αναρωτιέσαι από πού να προέρχεται το όνομα αυτό. Ποια να είναι η ιστορία που κρύβεται από πίσω; Πώς να προέκυψε άραγε.

Σίγουρα όμως τα πρωτεία στις ονομασίες των παραλιών της Άνδρου τα κατέχει μια μικρή αμμώδης ακτή η οποία βρίσκεται στα νοτιοανατολικά του νησιού. Η παραλία αυτή, αν και μικρή, είναι από τις πιο γνωστές και όμορφες. Συγκεντρώνει έτσι τα βλέμματα και τους επισκέπτες κάθε καλοκαίρι. Φυσικά δεν είναι άλλη από την πασίγνωστη παραλία «Της γριάς το πήδημα». Η αλήθεια είναι ότι με το πρώτο άκουσμα, το όνομα αυτό προκαλεί εντυπώσεις. Πώς μια παραλία μπορεί να «κουβαλάει» μια τέτοια ονομασία. Τι είδους ιστορία μπορεί να έχει δώσει την έμπνευση στον κόσμο ώστε να την ονομάσει έτσι.

Της Γριάς το πήδημα - Άνδρος

Της Γριάς το πήδημα – Άνδρος

Η παραλία Της Γριάς το πήδημα

Η αλήθεια είναι ότι ο θρύλος μιλάει για δύο διαφορετικά σενάρια. Και τα δύο όμως έχουν κοινό σημείο αναφοράς το μεγάλο βράχο που βρίσκεται μέσα στη θάλασσα και αποτελεί σήμα κατατεθέν της παραλίας.

Η πρώτη ιστορία διαδραματίζεται την περίοδο της τουρκοκρατίας και αφορά το Πάνω Κάστρο της Άνδρου. Το κάστρο αυτό φιλοξενούσε μεγάλο όγκο κατοίκων του νησιού και ήταν απόρθητο για τους κατακτητές. Για το λόγο αυτό, επιστράτευσαν ένα πονηρό σχέδιο χρησιμοποιώντας δύο γυναίκες, μια ηλικιωμένη και μια έγκυο. Οι γυναίκες αυτές ζήτησαν να εισέλθουν στο κάστρο ζητώντας βοήθεια. Οι πόρτες άνοιξαν και οι γυναίκες μπήκαν στον προστατευόμενο χώρο. Με την είσοδό τους όμως έδωσαν την ευκαιρία στους Τούρκους κατακτητές να εισβάλλουν και αυτοί, με αποτέλεσμα να επιτεθούν στους κατοίκους που βρίσκονταν μέσα στο κάστρο και να δολοφονήσουν πολλούς από αυτούς. Σύμφωνα λοιπόν με το μύθο, η ηλικιωμένη γυναίκα δεν άντεξε τις τύψεις για το κακό που προκάλεσε και επέλεξε να αυτοκτονήσει πηδώντας στην παραλία αυτή.

Η δεύτερη ιστορία είναι πολύ διαφορετική, αλλά έχει το ίδιο αποτέλεσμα. Στην περίπτωση αυτή η ηλικιωμένη, η «γριά» δεν άντεξε τον πόνο καθώς έχανε τον τρίτο της άντρα, γινόταν δηλαδή για τρίτη φορά χήρα, και αποφάσισε να δώσει τέλος στη ζωή της πηδώντας στη θάλασσα.

Ο γνωστός , ύψους 21 μέτρων, βράχος λοιπόν «κουβαλάει» 2 ιστορίες με την ίδια κατάληξη. Το πήδημα μίας γριάς. Δεν είναι τυχαία άλλωστε το ότι από συγκεκριμένες οπτικές γωνίες, ο πελώριος αυτός πετρώδης όγκος μοιάζει με μια ηλικιωμένη γυναίκα η οποία θρηνεί και έτσι να εμπνεύσει τον κόσμο για την, ιδιαίτερη αυτή, ονομασία.

Στης «γριάς το πήδημα» μπορείτε να επισκεφθείτε με καραβάκι από τον όρμο Κορθίου ή και οδικώς από το ίδιο μέρος και μέχρι ενός σημείου καθώς τα τελευταία 5 λεπτά της διαδρομής χρειάζεται να τα διασχίσετε πεζοί.

Τις μεγαλύτερες προσφορές ξενοδοχείων στην Άνδρο (ακόμα και 50%) μπορείτε να τις βρείτε εδώ!

About Ekdromi.gr