Η Ελλάδα έχει να προσφέρει τόσα πολλά σε έναν ταξιδιώτη. Πανέμορφα τοπία, ιστορία, πεντακάθαρες θάλασσες, ανερχόμενες εναλλακτικές αθλητικές δραστηριότητες. Ωστόσο, κάτι που ξεχνάμε είναι ότι κάθε γωνιά της κρύβει και μια ξεχωριστή γευστική εμπειρία. Τα τελευταία χρόνια μάλιστα η γαστρονομία μας κερδίζει παγκόσμια φήμη και πλέον οι επιλογές μας ξεκινάνε από τα παραδοσιακά μαγειρεία και ουζερί και φτάνουν έως τα βραβευμένα εστιατόρια. Αν λοιπόν, είστε από τους ταξιδευτές που ο ουρανίσκος τους τούς οδηγεί να βρουν αυθεντικές γεύσεις, τοπικά προϊόντα και αξέχαστες γαστρονομικές εμπειρίες, το Ekdromi.gr έχει ξεχωρίσει πέντε προορισμούς για εσάς.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ ΚΑΙ ΑΛΛΕΣ 5 ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΜΑΣ ΓΙΑ ΓΑΣΤΡΟΝΟΜΙΚΟΥΣ ΠΡΟΟΡΙΣΜΟΥΣ
Θεσσαλονίκη
Δεν υπήρχε περίπτωση να μην ξεκινήσουμε από την πανέμορφη Θεσσαλονίκη που μόνο που σε χτυπάει το βοριαδάκι της σου ανοίγει η όρεξη! Η πόλη είναι γεμάτη καφέ, ζαχαροπλαστεία, ταβερνάκια και εστιατόρια. Πραγματικά δεν θα ξέρετε ποιο να επιλέξετε. Οι κουζίνα της είναι ένα συνονθύλευμα μακεδονικών, μικρασιατικών και νεοελληνικών πιάτων και φυσικά δεν λείπουν και τα εστιατόρια με ξένη κουζίνα.
Και παρόλο που ίσως θεωρήσετε κλισέ όσα θα σας πούμε, μην φύγετε χωρίς να δοκιμάσετε μπουγάτσα με κρέμα, τυρί ή κιμά, τρίγωνο πανοράματος, σοκολατένια πουράκια ή καριόκες, τσουρέκι με κρέμα κάστανο και το διάσημο κουλούρι της – θα το βρείτε ακόμα και γεμιστό με τυρί, λουκάνικό ή παστουρμά. Αν τώρα είστε του αλμυρού, εννοείται να δοκιμάσετε τα διάσημα σουτζουκάκια Θεσσαλονίκης, την πίτα με γύρο που είναι τεράστια σε μέγεθος σε σχέση με άλλες πόλεις, αλλά και τα θαλασσινά της, με τον γαύρο μαρινάτο και τον μπακαλιάρο στη λαδόκολλα.

Νάουσα
Αν θέλετε να φάτε κάτι αυθεντικά ελληνικό και συγκεκριμένα μακεδονίτικο, τι θα λέγατε να πάτε μέχρι τη Νάουσα που το τοπικό ξινόμαυρο ρέει και συνδυάζεται άψογα με τους κρεατομεζέδες; Εκεί θα βρείτε ταβέρνες που το κρέας ψήνεται και γίνεται λουκούμι και συνδυάζεται με τα νόστιμα τυριά και κρασιά της περιοχής. Χοιρινό με πράσο (πρασοσέλινο), κυνήγι σε σάλτσα κρασιού αλλά και πίτες με διάφορες γεμίσεις. Όμως και τα μακεδονίτικα όσπρια έχουν την τιμητική τους καθώς θα βρείτε φασόλια γίγαντες στην γάστρα αλλά και ρεβίθια με ξινόχοντρο τραχανά.
Ξάνθη
Η κουζίνα της Ξάνθης είναι πολύδιάστατη και πολύ ζωντανή. Πολυδιάστατη γιατί συγκεντρώνει γεύσεις, μυρωδιές και μνήμες πολλών λαών, της ανατολής, της Ελλάδας και των Βαλκανίων. Ζωντανή γιατί πρέπει να ικανοποιήσει όσους την αγαπούν για αυτό που ξέρουν αλλά και όσους νέους – φοιτητούπολη γαρ – θέλουν το καινούριο, το εναλλακτικό και το γρήγορο. Η παλιά πόλη είναι γεμάτη στέκια για όλους αλλά και τα χωριά γύρω από την Ξάνθη προσφέρουν το κλασικό και παραδοσιακό. Δοκιμάστε γιαουρτλού, πιάτα με καβουρμά, μελιτζανοσαλάτες, τζιγεροσαρμάδες κ.α. Αν επιλέξετε γλυκό, τότε σίγουρα κάτι ανατολίτικο είναι must: ταούκ κιουκσλού ή τουλούμπες και καριόκες για τους λάτρεις της σοκολάτας.

Γρεβενά
Στην καλή κουζίνα δεν χρειάζεται πάντα τεράστια ποικιλία αλλά πολλές φορές χρειάζεται εξειδίκευση. Και στα Γρεβενά ξέρουν τι σημαίνει εξειδίκευση… στο μανιτάρι. Άλλωστε δεν τα ονομάζουμε τυχαία “πρωτεύουσα των μανιταριών”. Εκεί το μανιτάρι είναι ο βασιλιάς και φυσικά πολλά εστιατόρια πρωτοτυπούν αλλάζοντας κλασικές συνταγές και βάζοντας πρωταγωνιστή το μανιτάρι. Μερικά από τα πιάτα που θα βρετε είναι: μανιταρόσουπες, μανιταρόπιτες, τηγανιά μανιταριών, στιφάδο μανιταριών κ.α. Σε συνδυασμό με το μανιτάρι όμως έχουν πολύ καλές ποικιλίες κρασιών και τσικουδιάς αλλά και τοπικών τυριών.

Νάξος
Τα τοπικά προϊόντα της Νάξου τα ζητάς με το όνομά τους. Πατάτες Νάξου, Γραβιέρα Νάξου ΠΟΠ αλλά Αρσενικό Νάξου, Το νησί έχει μια φοβερή αυτάρκεια σε νόστιμα τρόφιμα καθώς έχει τα δικά του τυροκομεία, κοπάδια, καλλιέργειες αλλά και οινοποιεία. Πως λοιπόν να μην είναι διάσημο για τη γαστρονομία του; Θέλετε κατσικάκι λεμονάτο, κόκορα με τοπικές μακαρούνες και ξινομυζήθρα, ρεβυθοκεφτέδες ή φάβα. Όλα τα ‘χει το νησί! Για ποτό επιλέξτε την τοπική σούμα, που μοιάζει με τσίπουρο, αλλά και τοπικό κρασί.

Η αλήθεια είναι πως μας ήταν πολύ δύσκολο να επιλέξουμε τους αγαπημένους γαστρονομικούς προορισμούς καθώς σε κάθε περίπτωση η Ελλάδα είναι γεμάτη με πολύ καλής ποιότητας τοπικά προϊόντα, εξαιρετικά καταρτισμένους μάγειρες και μαγείρισσες και μία διάθεση να μεταφέρουμε τα αρώματα, τα χρώματα και τις γεύσεις της Ελλάδας σε ολόκληρο τον κόσμο!