Ζάκυνθος: Το περίφημο Ναυάγιο. (φώτο από το instagram του ekdromi.gr)

Γιατί πρέπει να πας στη Ζάκυνθο έστω μια φορά στη ζωή σου.

Το περίφημο Ναυάγιο της Ζακύνθου. (φώτο από το instagram του ekdromi.gr)

Το περίφημο Ναυάγιο της Ζακύνθου. (φώτο από το instagram του ekdromi.gr)

Η πανέμορφη Ζάκυνθος

Η αλήθεια είναι πως για τη Ζάκυνθο δεν χρειάζεται να πει κανείς πολλά. Μπορεί απλά να τοποθετήσει σε σειρά τις εικόνες του νησιού (οι οποίες αξίζουν πολύ παραπάνω από 1000 λέξεις), και απλά να ταξιδέψει με το μυαλό του. Ένα από τα 7 κοσμήματα του Ιονίου, συνθέτει με τρόπο μαεστρικό το φυσικό κάλος με τον πολιτισμό. Συνθέτει το τραγούδι των κατοίκων με την υπέροχη κουζίνα. Είναι ικανή να  δημιουργήσει ένα αποτέλεσμα που απογειώνει τις αισθήσεις.

Η Ζάκυνθος ή Ζάντε ή Φίορε του Λεβάντε (Flor di Levante – Άνθος της Ανατολής) σύμφωνα με τους Ενετούς κατακτητές (και όχι άδικα), είναι το νοτιότερο νησί του συμπλέγματος των Επτανήσων. Τρίτο σε μέγεθος και δεύτερο σε πληθυσμό με 40.758 κατοίκους. Πατρίδα του Ανδρέα Κάλβου και του Διονυσίου Σολωμού καθώς και του Γρηγόριου Ξενόπουλου . Λογικό λοιπόν να «κουβαλάει» μεγάλη πολιτιστική κληρονομιά την οποία καταφέρνει να διατηρεί με τρόπο αξιομνημόνευτο. Στη Ζάκυνθο λειτουργεί Μουσείο αφιερωμένο στη ζωή και το έργο του Σολωμού και του Κάλβου. Έτσι, ο κάθε επισκέπτης έχει τη δυνατότητα  να περιηγηθεί και να μάθει περισσότερα για τους δύο αυτούς ποιητές.

Και ο ρομαντισμός όμως δεν λείπει από την Ζάκυνθο, η οποία είναι ευρέως γνωστή για τη μουσική και το χορό. Και τα δύο αποτελούν αναπόσπαστα κομμάτια της ζωής και της κουλτούρας των κατοίκων. Η πλέον αγαπημένη μουσική των Ζακυνθινών είναι οι καντάδες. Μέσα από αυτές υμνούν τον έρωτα, και ακόμα και σήμερα μπορεί κάποιος να βρει μουσικά σχήματα στους δρόμους και τα στενά του νησιού να τραγουδούν.

Ζάκυνθος – το περίφημο Ναυάγιο

Στη Ζάκυνθο όμως βρίσκεται και η πιο πολυφωτογραφημένη παραλία της Ελλάδας, και μια από τις πιο γνωστές του κόσμου. Η νεότερη ιστορία της ξεκινάει το 1982. Τότε, ένα πλοίο με το όνομα «Παναγιώτης», το οποίο μετέφερε λαθραία τσιγάρα, προσάραξε στην παραλία «Άγιος Γεώργιος» της Ζακύνθου λόγω μηχανικής βλάβης αλλά και εξαιρετικά δυσμενών καιρικών συνθηκών. Το γεγονός έγινε γνωστό στους κατοίκους με αποτέλεσμα πολλοί από αυτούς να σπεύσουν και να λεηλατήσουν το εμπόρευμα του πλοίου. Έτσι η, μέχρι τότε απροσέγγιστη παραλία του Αγίου Γεωργίου έγινε ευρύτερα γνωστή με αποτέλεσμα να μετονομαστεί σε “Ναυάγιο” και να τύχει παγκόσμιας αναγνώρισης.

Το Ναυάγιο μπορείτε να το επισκεφθείτε με 2 τρόπους. Είτε δια θαλάσσης με βαρκάκια που πραγματοποιούν τα σχετικά δρομολόγια, είτε να το θαυμάσετε από ψηλά από το μοναστήρι του Αγίου Γεωργίου. Θέαμα που δεν μπορεί να περάσει απαρατήρητο αποτελούν και οι γαλάζιες σπηλιές, στη βορειοανατολική ακτή του ακρωτηρίου Σκινάρι. Το όνομα προέκυψε από το γαλάζιο των νερών. Στις γαλάζιες σπηλιές μπορείτε να περιηγηθείτε με βαρκάκια.

Οι γαλάζιες σπηλιές

Οι γαλάζιες σπηλιές

Ζάκυνθος και φυσικό περιβάλλον

Πέραν του φυσικού κάλους, η Ζάκυνθος αποτελεί και έναν από ένα από τα πλέον προστατευόμενα μέρη εξ αιτίας των σπάνιων και υπό εξαφάνιση θαλασσίων ειδών που έχει. Με το Εθνικό Θαλάσσιο πάρκο στον κόλπο του Λαγανά, στο Νοτιανατολικό σημείο του νησιού, το οποίο ανακηρύχθηκε το 1999 για την προστασία της καρέτα-καρετα όπου εκεί αναπαράγεται, θωρακίζοντας ουσιαστικά τα νεογνά από την αμμουδιά μέχρι την πρώτη, παρθενική τους βουτιά στα γαλάζια νερά. Στον κόλπο του Λαγανά όμως, υπάρχουν και άλλα προστατευόμενα, υπό εξαφάνιση είδη με την γνωστή πλέον φώκια monachus-monachus και πολλά άλλα.

Δεν είναι εύκολο να βρει κανείς προορισμό που να συνδυάζει με τόση μαεστρία τα παραπάνω χαρακτηριστικά. Άλλωστε για αυτό το λόγο, η Ζάκυνθος παραμένει ένα από τα πλέον αναγνωρίσιμα σημεία της Ελλάδας. Με μια πρωινή βουτιά στις καταγάλανες παραλίες της, αλλά και ένα ρομαντικό περίπατο υπό τους ήχους της καντάδας, το μόνο σίγουρο είναι πως η Ζάκυνθος είναι ερωτεύσιμη.

 

Οι μεγαλύτερες προσφορές ξενοδοχείων για τη Ζάκυνθο από το ekdromi.gr

 

About Ekdromi.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.