καλαμπάκα

Καλαμπάκα

Σε απόσταση 22 χιλιομέτρων βοριοδυτικά των Τρικάλων, στη Θεσσαλία, βρίσκεται η Καλαμπάκα. Όμορφη κωμόπολη με μεγάλη ιστορία, καθώς κατοικείται από τα αρχαία χρόνια, με πολύ καλή τουριστική υποδομή, εξαιρετική ρυμοτομία, ανοιχτές πλατείες και δρόμους. “Καλαμπάκα” στην Τουρκική γλώσσα σημαίνει “ισχυρό φρούριο”. Στα αρχαία χρόνια η πόλη ονομαζόταν Αιγίνιο και στα μεσαιωνικά χρόνια το όνομά της έγινε “Στάγοι”, όνομα που διατηρεί μέχρι τις μέρες μας η μητρόπολη. Κύριο χαρακτηριστικό γνώρισμα όμως της Καλαμπάκας αποτελεί η μοναδική θέα που προσφέρει, καθώς πάνω της απλώνονται τα φαντασμαγορικά Μετέωρα.

Καλαμπάκα: Στη σκιά των Μετεώρων

Αποτελεί θέαμα παγκοσμίου φήμης και αφορμή για χιλιάδες ταξίδια κάθε χρόνο. Οι θεόρατοι γλυπτοί βράχοι των Μετεώρων, οι οποίοι δεσπόζουν μεταξύ των βουνών Κόζιακα και Αντιχάσια, είναι δίχως αμφιβολία ένα μοναδικό τοπίο φυσικής ομορφιάς αλλά και ένα από τα πιο σπουδαία μνημεία της Ορθοδοξίας. Πρόκειται για ένα τεραστίων διαστάσεων πέτρινο σύμπλεγμα που αποτελείται από 800 περίπου βράχους. Στους βράχους αυτούς μπορεί κανείς να ανακαλύψει πολλά μοναστήρια τα οποία δένουν απόλυτα με το μεγαλοπρεπές τοπίο. Σήμερα λειτουργούν μόνο 6 από τις 30 συνολικά μονές που υπάρχουν εκεί. Πρόκειται για το δεύτερο μεγαλύτερο μοναστηριακό κέντρο στην Ελλάδα μετά το Άγιο Όρος. Για το λόγο αυτό κάθε χρόνο το επισκέπτονται χιλιάδες προσκυνητές.

Καλαμπάκα: Τι να δείτε

Εκτός από την ομορφιά που βρίσκει κανείς βλέποντας και ανακαλύπτωντας τα Μετέωρα, η Καλαμπάκα κρύβει και αυτή τους δικούς της θησαυρούς. Μέσα στους δρόμους της, μπορείτε να επισκεφθείτε πολλά παραδοσιακά εργαστήρια αγιογραφίας και ξυλογλυπτικής. Άλλωστε, στην Καλαμπάκα υπάρχει και η μοναδική στην Ελλάδα Σχολή ξυλογλυπτικής τέχνης. Μην ξεχάσετε επίσης να δείτε το Καστράκι, ένα από τα πλέον γραφικά σημεία της πόλης.

 

Είτε ως ορμητήριο για εξερευνήσεις στα γύρω χωριά και τα Μετέωρα, αλλά είτε και ως ξεχωριστός προορισμός, η Καλαμπάκα αποτελεί μια πρώτης τάξεως ευκαιρία για ταξιδιωτική εξόρμηση. Συνδυάζει την παράδοση με τη μοναδική φυσική ομορφιά της και το μόνο σίγουρο είναι πως δεν μπορεί να αφήσει κανέναν ασυγκίνητο.

Βρείτε τις μεγαλύτερες προσφορές για ξενοδοχεία στην Καλαμπάκα εδώ!

About Ekdromi.gr