γέφυρα_ριο_αντιρριο

Τα Ελληνικά ρεκόρ Guinness.

Ελληνικοί προορισμοί που κατέχουν τα δικά τους μοναδικά ρεκόρ Guinness

Όλοι γνωρίζουμε τις ομορφιές της χώρας μας. Μιας χώρας που είναι φτιαγμένη για να μπορείς να την εξερευνήσεις χειμώνα-καλοκαίρι, είτε στους ορεινούς γραφικούς προορισμούς της, είτε στις γαλαζοπράσινες παραλίες με τη χρυσαφένια άμμο.

Αυτό που ίσως δεν γνωρίζεις, είναι πως κάποια μέρη της Ελλάδας, κατέχουν περίοπτη θέση στο βιβλίο με τα ρεκόρ Guinness. Αυτό το βιβλίο με τα πιο περίεργα ρεκόρ του κόσμου.

Πάμε λοιπόν να ανακαλύψουμε ποιες πόλεις-χωριά βρίσκονται εκεί και για ποίον (αν μη τι άλλο) περίεργο λόγο.

Ελληνικά ρεκόρ Guiness

Στην Κρήτη, στις 7 Αυγούστου 2010 μαζεύτηκαν 2.705 χορευτές για να χορέψουν (όλοι μαζί) το μεγαλύτερο Πεντοζάλη στην ιστορία. Οι χορευτές παρατάχθηκαν σε μία γραμμή και χόρεψαν με σκοπό να στείλουν μηνύματα αγάπης και συναδέλφωσης σε όλους τους λαούς της γης, καλώντας τους να χορέψουν και να γίνουν ένα.

Πολλά είναι τα μέρη της Ελλάδας που φημίζονται για το τυρί τους. Πρόκειται άλλωστε για ένα από τα προϊόντα τη Ελληνικής γαστρονομίας για τα οποία μπορούμε να νιώθουμε υπερήφανοι. Ο Ιωάννης Σταθώρης από την Ιερισσό της Χαλκιδικής όμως, ήθελε να νιώθει υπερήφανος και για έναν άλλο λόγο. Αποφάσισε λοιπόν να φτιάξει το μεγαλύτερο κατσικίσιο τυρί, βάρους 939 κιλών.

«Χρειαστήκαμε 5.850 κιλά κατσικίσιου γάλακτος, ένα τεράστιο καλούπι που κάναμε μόνοι μας. Μια μεγάλη τσαντίλα για να στραγγίξουμε το τυρί και βέβαια ένα δοχείο φύλαξης – ψυγείο που φτιάξαμε με δική μας πατέντα ώστε να ωριμάσει εκεί και να μεταφέρεται εύκολα» δήλωσε στο στο ΑΠΕ – ΜΠΕ και το εγχείρημά του πέρασε στο βιβλίο στις 29 Δεκεμβρίου 2010.

Γευστικά ρεκόρ και πολιτείες ανδρών

Προφανώς ο παραγωγός της Χαλκιδικής εμπνεύστηκε από το εγχείρημα των σπουδαστών στη Θεσσαλονίκη όπου στις 10 Μαΐου του 2009 κατασκεύασαν τη μεγαλύτερη τυρόπιτα βάρους 862 κιλών.

Αφού όμως πρώτα, την 1η Ιουνίου του 2008, κατασκευάστηκε η μεγαλύτερη μπουγάτσα μήκους 20 μέτρων και βάρους 182 κιλών, στις Σέρρες.

Παραμένουμε στη βόρεια Ελλάδα και σε έναν άλλο, μαγευτικό προορισμό. Το Άγιο Όρος. Το όρος Άθως λοιπόν, χαρακτηρίστηκε την 1η Ιανουαρίου 1997 ως το πλέον ανδροκρατούμενο μέρος, σύμφωνα πάντα με το βιβλίο Guinness, καθώς οι 4.000 μοναχοί που αποτελούν τον πληθυσμό του, είναι μόνον άνδρες.

Το Άγιο Όρος, το πλέον ανδροκρατούμενο μέρος του κόσμου.

Το Άγιο Όρος, το πλέον ανδροκρατούμενο μέρος του κόσμου.

Το επόμενο ρεκόρ έρχεται από την Αίγινα. Νησί γνωστό για την παραγωγή των πασίγνωστων φιστικιών Αιγίνης. Με αφορμή λοιπόν το τρίτο φεστιβάλ φιστικιού στην Αίγινα, δημιουργήθηκε το μεγαλύτερο παστέλι του κόσμου. Παστέλι μήκους 40 μέτρων το οποίο πέρασε στην αιωνιότητα στις 18 Σεπτεμβρίου 2011.

Το roadtrip με μηχανές έχει φανατικούς φίλους στην Ελλάδα. Άλλωστε υπάρχουν και διαδρομές εξαιρετικού κάλλους. Στις 22 Μαΐου του 2010 όμως η παρέα των fans της Harley Davidson είχε άγριες διαθέσεις. Μαζεύτηκαν λοιπόν ούτε λίγο ούτε πολύ 2.404 μοτοσυκλετιστές και, διέσχισαν τη γέφυρα Ρίο-Αντίρριο, κατακτώντας τη δική τους ξεχωριστή θέση στο βιβλίο.

Η γέφυρα Ρίου-Αντιρρίου που διέσχησαν 2.404 μοτοσυκλετιστές

Η γέφυρα Ρίου-Αντιρρίου που διέσχισαν 2.404 μοτοσυκλετιστές

Ρεκόρ με μελωδίες, κρασί και αθλητισμό

Αφήνουμε πίσω τους ήχους των κινητήρων για κάποιους άλλους, πιο ευγενικούς. Αυτούς του μαντολίνου. Στην Κρήτη, στις 12 Σεπτεμβρίου 2012 στο λιμάνι του Ηρακλείου με φόντο το ενετικό φρούριο και υπό τις οδηγίες του Μιχάλη Μαρακομιχελάκη έπαιξαν ταυτόχρονα μαντολίνο 414 μουσικοί. Έτσι κέρδισαν το ρεκόρ της πιο πολυπληθούς  ορχήστρας μαντολίνων του κόσμου.

Η χώρα μας φημίζεται και για την παραγωγή κρασιού. Έχοντας την υπεροχή να διαθέτει μοναδικές ποικιλίες σταφυλιών και οινοπαραγωγούς που κάθε χρόνο κερδίζουν παγκόσμιες διακρίσεις. Μια ακόμα διάκριση κέρδισε και η Σοφία Βαχάρη, όχι ως οινοπαραγωγός, αλλά ως συλλέκτης. Η συλλογή κρασιών και σαμπάνιας της κυρίας Βαχάρη αριθμεί 16.700 διαφορετικές ετικέτες από 60 χώρες. Δικαίως λοιπόν μια θέση στο βιβλίο είναι δική της.

Ίσως το παλαιότερο ρεκόρ στο βιβλίο Guinness που προέρχεται από την Ελλάδα είναι αυτό των πρώτων μοντέρνων Ολυμπιακών αγώνων. Το 1896, με την ιδέα του Πιερ Ντε Κουμπερτέν να παίρνει σάρκα και οστά και να υλοποιείται στη χώρα που γέννησε το ολυμπιακό ιδεώδες. Με τη διοργάνωση αυτή του 1896, ξεκίνησε ένα μαγικό ταξίδι που επαναλαμβάνεται κάθε 4 χρόνια. Ταξίδι που τελικά αποτελεί το μεγαλύτερο αθλητικό ραντεβού όλων των εθνών.

Πικ νικ για όλους και μια μάσκα-γίγαντας

Για τους λάτρεις της φύσης και της λιακάδας, το πικ νικ αποτελεί μια πρώτης τάξεως ευκαιρία για παρέα, φαγητό και ξεκούραση στη φύση με καλούς φίλους. Στις 22 Ιουνίου του 2014 πάντως, στο Παλαιό Φάληρο στήθηκε ένα τραπέζι για πικ νικ μήκους 120 μέτρων, όπου φιλοξενήθηκαν 480 άτομα. Ναι, είναι το μεγαλύτερο πικ νικ του κόσμου.

Το καρναβάλι αποτελεί εδώ και πολλά χρόνια μια καλή ευκαιρία για ταξίδι. Οι προτάσεις είναι πολλές, καθώς διάφορες πόλεις ανά την Ελλάδα διοργανώνουν καρναβαλικές παρελάσεις. Στην Ξάνθη όμως το Μάρτιο του 2011 σκέφθηκαν να κάνουν κάτι διαφορετικό, κάτι που έμεινε (και αυτό) στην ιστορία των ρεκόρ Guinness. Τη μεγαλύτερη μάσκα με τη μορφή του καραγκιόζη. Μία μάσκα ύψους 12 μέτρων και 70 εκατοστών και πλάτους 8.50 μέτρων. Με τον τρόπο αυτό μπήκε και η Ξάνθη στο χρυσό βιβλίο.

Εύκολα λοιπόν μπορεί να καταλάβει κανείς πως στην Ελλάδα, οι αφορμές για κάτι ξεχωριστό είναι πολλές. Είτε προέρχονται από τη φύση, την κουλτούρα, τον πολιτισμό ή τον αθλητισμό. Όταν οι αφορμές αυτές συναντούν τη δημιουργικότητα, μια θέση στο παγκόσμιο βιβλίο των ρεκόρ είναι εύκολο να επιτευχθεί ακόμα και από το πιο απομακρυσμένο χωρίο της χώρας.

About Ekdromi.gr