πάσχα στη μονεμβασιά

Το Πάσχα στη Μονεμβασιά

Αλήθεια, πώς μπορεί κανείς να νιώσει ακολουθώντας τον Επιτάφιο μέσα σε στενά πλακόστρωτα σοκάκια; Δίπλα σε επιβλητικά πετρόκτιστα σπίτια, παλιά αρχοντικά, χωρίς αυτοκίνητα στο ευρύτερο περιβάλλον; Πιθανώς μιλάμε για τη Μεγάλη Παρασκευή μιας άλλης εποχής, ίσως ενός άλλου αιώνα. Κι όμως, είναι εφικτό να το ζήσει αυτό κανείς ακόμα και σήμερα μέσα σε μια καστροπολιτεία, στο “Γιβραλτάρ της Ανατολής”. Σας καλωσορίζουμε λοιπόν σε ένα μοναδικής ομορφιάς Πάσχα στη Μονεμβασιά. Εκεί που η παράδοση συναντά τη φυσική ομορφιά και τα χρώματα της άνοιξης περιβάλλουν την υπέροχη θέα. Ένα ταξίδι σε τόπο και χρόνο διαφορετικό.

Το Πάσχα στη Μονεμβασιά

Ξεκινήστε αφήνοντας απ’έξω το αυτοκίνητό σας, στην καστροπολιτεία δεν το χρειάζεστε. Άλλωστε η μεσαιωνική ατμόσφαιρα σας επιβάλλει να κινείστε με τα πόδια ώστε να μπορείτε να θαυμάσετε ό,τι υπάρχει τριγύρω σας σε όλη του τη μεγαλοπρέπεια. Η κατάνυξη που νιώθει κανείς περπατώντας τα στενά της Μονεμβασιάς εναρμονίζονται απόλυτα με το κλίμα των ημερών του Πάσχα. Αυτό είναι που κάνει τη Μονεμβασιά τόσο ιδιαίτερο και ταιριαστό προορισμό για τις ημέρες αυτές. Συνεχίζοντας τη βόλτα σας ανάμεσα από τα μαγαζιά με τα παραδοσιακά προϊόντα, τα γραφικά cafe και τα παλιά αρχοντικά, θα φτάσετε στην κεντρική πλατεία όπου θα βρείτε το Ναό του Χριστού Ελκομένου. Η περιφορά του επιταφίου τη Μεγάλη Παρασκευή, αποτελεί ένα μοναδικό θέαμα. Στα πλακόστρωτα σοκάκια της Μονεμβασιάς πλήθος πιστών τον ακολουθούν με λευκά κεριά έχοντας ως ηχητική συνοδεία τον πένθιμο χτύπο των εκκλησιών.

Το Μεγάλο Σάββατο, μπροστά από την εκκλησία του Χριστού Ελκόμενου οι πιστοί μοιράζονται το Άγιο Φως και οι ταβέρνες είναι έτοιμες να δεχθούν τα πλήθη και να σερβίρουν την παραδοσιακή μαγειρίτσα, μαζί με άλλα τοπικά πιάτα. Τέλος, την Κυριακή του Πάσχα, πραγματοποιείται το παραδοσιακό κάψιμο του Ιούδα, του ομοιώματος που είναι γεμάτο με εκρηκτικά, το οποίο δίνει το έναυσμα για την πυροδότηση των βεγγαλικών.

 

About Ekdromi.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.