Φαράγγι του Βίκου

Το φαράγγι του Βίκου

Πρόκειται για ένα από τα πιο όμορφα και ξακουστά αξιοθέατα στο Ζαγόρι. Το επιβλητικό φαράγγι του Βίκου χαρίζει απλόχερα εικόνες και συναισθήματα πρωτόγνωρα και εντυπωσιακά. Δεν είναι υπερβολή να πούμε πως είναι ένα από τα εντυπωσιακότερα φαράγγια του κόσμου. Δεν είναι τυχαίο πως το όνομά του βρίσκεται στο βιβλίο με τα ρεκόρ Guinness, καθώς είναι το φαράγγι με το μικρότερο άνοιγμα (μόλις 1.100 μέτρα στο στενότερο σημείο του). Το βάθος του δε, ξεπερνά τα 900 μέτρα. Παράλληλα, διατηρεί ένα τεράστιο οικοσύστημα με υπέροχες εναλλαγές χλωρίδας και πανίδας αλλά και άγριας ζωής. Διασχίζεται από τον ποταμό Βοϊδομάτη, ένα από τα πιο καθαρά ποτάμια της Ευρώπης, ο οποίος έχει νερό από τον Νοέμβριο μέχρι τον Ιούνιο.

Φαράγγι του Βίκου – Πώς διασχίζεται

Το συνολικό μήκος του είναι περίπου 12 χιλιόμετρα και η αρχή του τοποθετείται στο χωρίο Τσεπέλοβο. Για να το διασχίσει κανείς θα πρέπει να αφιερώσει περίπου 6 ώρες μέσα από τις οποίες θα περιπλανηθεί σε τοπία μοναδικής ομορφιάς. Ξεκινώντας την πεζοπορία, η εκκίνηση δίνεται στο χωριό Μονοδένδρι και ο τελικός προορισμός είναι το χωρίο Βίκος.

Χρειάζονται περίπου 45 λεπτά για να κατέβει κανείς μέχρι την κοίτη του ποταμού, διασχίζοντας το μονοπάτι που καταλήγει εκεί. Έπειτα, η διαδρομή διαρκεί 4 ώρες στο εσωτερικό του φαραγγιού μέχρι το ανηφορικό μονοπάτι που καταλήγει στο χωριό Βίκος. Ολόκληρη η διαδρομή αποτελεί μια εμπειρία για τους φυσιολάτρες, τα τοπία εναλλάσσονται μεταξύ του πράσινου των δέντρων και του γκρίζου των απότομων βράχων ενώ θα έχετε και την ευκαιρία να δείτε από κοντά σπάνια λουλούδια και βότανα που ευδοκιμούν στην περιοχή. Η τελική ανηφόρα μέχρι τον Βίκο, έχει διάρκεια περίπου μια ώρα. Ολόκληρη η περιοχή έχει ενταχθεί στο ευρωπαϊκό δίκτυο προστατευμένων περιοχών “Natura 2000”

Για όσους θέλουν να γνωρίσουν από κοντά το φαράγγι του Βίκου, είτε θαυμάζοντάς το απλά από ψηλά, είτε διασχίζοντάς το, θα πρέπει να έχει φροντίσει για τη διαμονή του στα Ζαγοροχώρια, οι μεγαλύτερες προσφορές σε ξενοδοχεία στα Ζαγοροχώρια, από το ekdromi.gr βρίσκονται εδώ!

About Ekdromi.gr