Χίος

Χίος, Πάσχα με Ρουκετοπόλεμο

Η Χίος είναι το πέμπτο μεγαλύτερο νησί της Ελλάδας. Γνωστή σε όλους για τη μαστίχα, τις τουλίπες της, το ούζο, τα υπέροχα γλυκά κουταλιού, τη μεγάλη ναυτική της παράδοση αλλά και για τον τίτλο της γενέτειρας του Ομήρου που διεκδικεί. Γνωστή όμως και για το φαντασμαγορικό έθιμο που συμβαίνει κατά την περίοδο του Πάσχα, ευρύτερα γνωστό ως «ρουκετοπόλεμος».

Η Χίος το Πάσχα

Ο ρουκετοπόλεμος της Χίου λαμβάνει χώρα στο χωρίο Βροντάδος. Οι ρίζες του μοναδικού αυτού εθίμου κρατούν από τον καιρό της τουρκοκρατίας. Πρόκειται για μια παράδοση η οποία συνάντησε κατά το πέρασμα των χρόνων πολλά εμπόδια, κατάφερε όμως να επιβιώσει και να κερδίσει και πολλούς θαυμαστές οι οποίοι πραγματοποιούν το ταξίδι μέχρι τη Χίο κάθε Πάσχα για να τον απολαύσουν από κοντά.

Το βράδυ της Ανάστασης, χιλιάδες ρουκέτες εκτοξεύονται και κάνουν πραγματικά τη νύχτα μέρα. Οι ρουκέτες όμως δεν φεύγουν προς τον ουρανό, έχουν συγκεκριμένο στόχο ή μάλλον στόχους. Ουσιαστικά ο ρουκετοπόλεμος είναι μια μάχη μεταξύ δύο ενοριών. Της ενορίας του Αγίου Μάρκου και της ενορίας της Παναγίας της Ερειθανής. Ο στόχος για τους ενορίτες της Παναγίας της Ερειθιανής (τους Παναγούσους) είναι ο κουμπές (τρούλος) και το Λιοντάρι του Αγίου Μάρκου (πάνω από την κεντρική πύλη του Ναού), ενώ στόχος των Αγιομαρκούσων (ενορίτες Αγίου Μάρκου) είναι το ρολόι της Παναγίας της Ερειθιανής. Τα δύο «στρατόπεδα» στέκονται αντικριστά, και το βράδυ της Ανάστασης ξεκινά η ρίψη των ρουκετών δημιουργώντας ένα θέαμα μοναδικό. Τα πυρά διασταυρώνονται και σχηματίζουν πύρινα τόξα με αντίθετες κατευθύνσεις. Το θέαμα είναι ορατό από τους επισκέπτες οι οποίοι στέκονται σε απόσταση ασφαλείας για να το παρακολουθήσουν και να απαθανατίσουν τις στιγμές.

Η Ελληνική παράδοση διαθέτει πολλά τοπικά έθιμα κατά την περίοδο του Πάσχα. Σίγουρα όμως με το έθιμο του ρουκετοπόλεμου η Χίος  κλέβει τις εντυπώσεις δημιουργώντας εικόνες και συναισθήματα που μπορεί να διατηρεί κανείς για όλη του τη ζωή!

 

Βρείτε τις μεγαλύτερες προσφορές για ξενοδοχεία στη Χίο εδώ!

About Ekdromi.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.