Άνδρος

Άνδρος – 5 αξιοθέατα που δεν πρέπει να χάσετε

Αν υπάρχει ένα κυκλαδίτικο νησί που έχει ναυτική παράδοση μεγαλύτερη από τα άλλα, αυτή είναι σίγουρα η Άνδρος ως πατρίδα μεγάλων καπεταναίων και εφοπλιστών. Η παράδοση αυτή γίνεται εύκολα αντιληπτή από τον επισκέπτη ακόμα και με μια απλή βόλτα. Βόλτα στα μουσεία, τα μνημεία και τους δρόμους της Άνδρου. Αν έχετε πάρει την απόφαση να την επισκεφθείτε, σίγουρα δεν πρέπει να αμελήσετε να δείτε τα παρακάτω αξιοθέατα.

Άνδρος – αξιοθέατα

Την Πλατεία της Ρίβας: Στο σημείο αυτό, στην άκρη της χερσονήσου της Χώρας δηλαδή, κάποτε βρίσκονταν αρχοντικά των Εμπειρίκων. Αρχοντικά τα οποία όμως καταστράφηκαν από τους γερμανικούς βομβαρδισμούς. Σήμερα δεσπόζει το σήμα κατατεθέν της πλατείας, το χάλκινο άγαλμα του Αφανούς Ναύτη (του γλύπτη Μιχάλη Τόμπρου) το οποίο βρίσκεται εκεί από τα τέλη της 10ετίας του ’50, υψώνοντας το ένα χέρι και κρατώντας με το άλλο τον σάκο του στον ώμο.

Την Καΐρειο βιβλιοθήκη: Στην Καΐρειο βιβλιοθήκη θα βρείτε περίπου 35.000 τόμους από βιβλία που σχετίζονται με την Άνδρο και την ιστορία της. Πρόκειται για την ιδιωτική βιβλιοθήκη του Έλληνα διαφωτιστή Θεόφιλου Καΐρη. Παράλληλα, εκεί θα δείτε και το αναγνωστήριο, το τηλεσκόπιο αλλά και το ράσο του Θεόφιλου Καΐρη.

Το κάστρο της Φανερωμένης: Υπήρξε η ισχυρότερη μεσαιωνική πόλη του νησιού με τείχος πλάτους 2 μέτρων αλλά και καταπληκτική θέα. Χτισμένο σε ένα βραχώδη λόφο υψόμετρου 585 μέτρων το Κάστρο της Φανρεωμένης ή Επάνω Κάστρο προστάτευε την πόλη. Στο εσωτερικό του βρίσκονται ερείπια σπιτιών αλλά και η εκκλησία κοιμήσεως της Θεοτόκου ή Φανερωμένης.

Ο Φάρος του Τουρλίτη: Πρόκειται για τον μοναδικό φάρο στην Ελλάδα που έχει κτιστεί πάνω σε βράχο μέσα στη θάλασσα. Βρίσκεται στην είσοδο του λιμανιού της χώρας και αποτελείται από κυλινδρικό πύργο ύψους 7 μέτρων. Λειτούργησε πρώτη φορά το 1887, καταστράφηκε από τους Γερμανούς κατά τη διάρκεια του Β’ παγκοσμίου Πολέμου και το 1990 ανακατασκευάστηκε με δωρεά της οικογένειας Γουλανδρή.

Το μέσα Κάστρο: Σε μία νησίδα στην άκρη της χερσονήσου της Χώρας, χτίστηκε τον 11ο αιώνα το Μέσα ή Κάτω Κάστρο το οποίο καταστράφηκε ολοσχερώς κατά την περίοδο του Β’ παγκοσμίου πολέμου. Το κάστρο είχε 4 πύργους και συνδεόταν με την πόλη με μια τοξωτή γέφυρα, την Καμάρα.

Βρείτε τις μεγαλύτερες προσφορές για ξενοδοχεία στη Άνδρο εδώ!

About Ekdromi.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.