Ιωάννινα

Αφιέρωμα: Ιωάννινα

Τι θα δείτε

Μουσείο Παύλου Βρέλλη – Μουσείο Ελληνικής Ιστορίας – Κέρινα Ομοιώματα: Στεγάζεται σε ένα κτίριο-ύμνος στην ηπειρώτικη αρχιτεκτονική, το οποίο έχει επιμεληθεί εξ’ ολοκλήρου ο καλλιτέχνης Παύλος Βρέλλης. Πρόκειται για έναν μουσειακό χώρο που υπήρξε έργο ζωής για τον αξιόλογο αυτό Έλληνα καλλιτέχνη. Σκηνές από το κρυφό σχολειό, την επανάσταση του 21′, τον μακεδονικό αγώνα, το ελληνοαλβανικό μέτωπο παίρνουν μία ζωντανή διάσταση μπροστά στα μάτια σας.

Κάστρο: Στέκεται εκεί επιβλητικό, μοναδικό με ζωντανή ιστορία που τη διηγείται η μία γενιά στην άλλη.  Είναι το κάστρο στο οποίο έζησε ο Αλή Πασάς και ο έρωτας του για την Κυρά Φροσύνη συντηρεί μύθους και παραδόσεις πολλών ετών.

Αρχαιολογικό Μουσείο Ιωαννίνων: Διαθέτει πλούσιο υλικό, δηλαδή εκθέματα από την πρώτη εμφάνιση του ανθρώπου στην Ήπειρο μέχρι τους ύστερους ρωμαϊκούς χρόνους.

Δημοτικό Μουσείο στο Τζαμί του Ασλάν Πασά: Βρίσκεται μέσα στο Κάστρο. Χώρος πολύ μοναδικός που περιλαμβάνει και σπουδαία εκθέματα, όπως είναι το Δαμασκηνό σπαθί του Καραϊσκάκη.

Το Πέραμα: Βρίσκεται 4 χλμ. μακριά από τα Γιάννενα και είναι διάσημο για το Σπήλαιό του, που ανήκει στα μεγαλύτερα χερσαία σπήλαια των Βαλκανίων.

Νησί της λίμνης Παμβώτιδας: Κατοικείται κανονικά και μάλιστα διαθέτει μια σειρά από σημαντικά μοναστήρια. Ναοί όπως η Μονή του Αγίου Νικολάου των Φιλανθρωπινών. Το Νησί έχει μαγαζιά και εστιατόρια και συνδέεται με τα Γιάννενα με συχνά δρομολόγια πλοιαρίων.

Ζωσιμαία Βιβλιοθήκη: Στο κέντρο της πόλης των Ιωαννίνων που περιέχει  περισσότερα από 100.000 βιβλία, περίπου 350 τίτλους περιοδικών και διασώζει αρχειακό υλικό που αποτελείται από δίσκους βινυλίου, βιντεοκασέτες και cd-rom. Αποτελεί εξίσου ένα υπέροχο κτήριο.

 

Που θα φάτε

Πλούσια είναι η γαστρονομική παράδοση της πόλης. Παράδοση που βασίζεται στην χρήση αγνών προϊόντων, τα ψάρια της λίμνης, όπως τα χέλια και οι πέστροφες. Όλα τα παραπάνω αποτελούν, μαζί με τα ιδιαίτερα βατραχοπόδαρα, το σήμα κατατεθέν της γιαννιώτικης κουζίνας. Όμως και η επαφή με το ανατολίτικο στοιχείο απογειώνει την γαστρονομική απόλαυση. Στον Μώλο λοιπόν της λίμνης Παμβώτιδας θα δοκιμάσεις τις τοπικές σπεσιαλιτέ, όπως τα τηγανητά βατραχοπόδαρα, αλλά και οι φρέσκες πέστροφες και τα χέλια. Στα παραδοσιακά καφενεία της πόλης μπορείτε να δοκιμάσετε τα μοναδικά «σερμπέτια», γλυκά κρασιά με αρώματα φρούτων και λουλουδιών.

Accademia del Panino:  Με μεγάλη ποικιλία σε λαχταριστά tramezzini, ευφάνταστες σαλάτες -η σαλάτα Ακαδηµία είναι πολύ ιδιαίτερη- αλλά και κρύα πιάτα.

L’artista: Για αυθεντική ιταλική κουζίνα

Πολιτεία: Στο συγκρότημα Φρόντζου Πολιτεία με καλό φαγητό και υπέροχη θέα.

Ιθάκη: Όπου θα δοκιμάσετε κυρίως ανατολίτικα πιάτα όπως γιαουρτλού και καυτερό κεμπάπ

The Old House: Μπυραρία με ωραία πιάτα

Fisa Roufa: γεύσεις παραδοσιακά ελληνικές. Το περιβάλλον, καθαρό και οικείο, με την ταιριαστή μουσική και το εξυπηρετικό προσωπικό κάνει αυτό το μέρος έναν πολύ ελκυστικό γευστικό προορισμό.

Μετσοβίτικη Φωλιά: Ένα από τα αγαπημένα στέκια της πόλης! Άριστη εξυπηρέτηση, άψογο φαγητό σε πολύ προσιτές τιμές!

 

About Ekdromi.gr

2 thoughts on “Αφιέρωμα: Ιωάννινα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.