Ζαγοροχώρια

Τα πανέμορφα Ζαγοροχώρια

«Ζαγόρι» σημαίνει «πίσω από τα βουνά». Πρόκειται για ένα από τα πολλά Ηπειρώτικα τοπωνύμια που προέρχεται από τη Σλαβική γλώσσα. Ονομασία που δεν είναι καθόλου τυχαία για τα ξακουστά Ζαγοροχώρια της Ηπείρου. Σκαρφαλωμένα στα βουνά της βορειοανατολικής πλευράς των Ιωαννίνων, με εντυπωσιακά πέτρινα σπίτια, όμορφα καλντερίμια, τοξωτά γεφύρια, αποτελούν ένα αμάλγαμα παραδοσιακής αρχιτεκτονικής και ομορφιάς της φύσης.

Τα Ζαγοροχώρια

Τα Ζαγοροχώρια είναι στο σύνολό τους 46. Έχουν έκταση 1.000 τετραγωνικά χιλιόμετρα και χωρίζονται στο Δυτικό, το Ανατολικό και το Κεντρικό Ζαγόρι.

Το κεντρικό Ζαγόρι

Στα βορειοδυτικά των Ιωαννίνων βρίσκεται το Κεντρικό Ζαγόρι. Αποτελείται από τα χωριά Βίτσα, Κήποι, Μονοδένδρι, Κουκούλι, Δίλοφο, Τσεπέλοβο, Διπόταμο, Ασπράγγελοι, Λεπτοκαρυά, Σκαμνέλι, Νεγάδες, Φραγκάδες, Καπέτσοβο, Δίκορφο, Μανασσή, Καλουτά, τα Βλαχοχώρια Βρυσοχώρι και Ηλιοχώρι, και τα χωριά της κοιλάδας του Άνω Βίκου (Βραδέτο, Ελάτη, Ελαφότοπος, Άνω και Κάτω Πεδινά). Στο Κεντρικό Ζαγόρι θα σας συναρπάσει η μαγική ομορφιά του τοπίου, η θέα προς το φαράγγι του Βίκου, οι μικρές μαρμάρινες βρύσες και κυρίως τα παραδοσιακά πέτρινα αρχοντικά σπίτια και ξενώνες.

Το δυτικό Ζαγόρι

Στο Δυτικό Ζαγόρι, δεσπόζουν το Μικρό και Μεγάλο Πάπιγκο. Χωριά με πλούσια τουριστική ανάπτυξη καθώς βρίσκονται πολύ κοντά στο φαράγγι του Βίκου. Η Αρίστη, ο Βίκος, το Μεσοβούνι και ο Άγιος Μηνάς, προσφέρουν με την γραφικότητα και τη φυσική ομορφιά τους στιγμές χαλάρωσης στους επίδοξους επισκέπτες. Θα είναι κρίμα για οποιονδήποτε αποφασίσει να επισκεφθεί το Δυτικό Ζαγόρι, να μην περάσει από τα περισσότερα χωριά, να έρθει σε επαφή με τους φιλόξενους κατοίκους, να μάθει τα γευστικά μυστικά της περιοχής και να θαυμάσει την παραδοσιακή γοητεία της περιοχής.

Το ανατολικό Ζαγόρι

Στα βορειοανατολικά των Ιωαννίνων, απλώνεται το Ανατολικό Ζαγόρι. Με τα δικά του χωριά, και τη δική του ξεχωριστή, μοναδική προσωπικότητα. Σε σύγκριση με τις περιοχές του Κεντρικού και του Δυτικού Ζαγορίου, τα χωριά του Ανατολικού, είναι λιγότερο προβεβλημένα τουριστικά. Παραμένουν όμως εξίσου όμορφα και γοητευτικά. Η περιοχή του Ανατολικού Ζαγορίου αποτελείται από τα χωριά Ιτέα, Πέτρα, Δεμάτι, Καστανώνα, Αγία Παρασκευή και Ποταμιά, τα χωριά της κοιλάδας του Ζαγορίτικου (Καβαλλάρι, Καρυές, Δολιάνη και Ανθρακίτης), καθώς και τα χωριά της κοιλάδας του Βάρδα που είναι το Γρεβενίτη, το Μακρινό, το Φλαμπουράρι, το Τρίστενο και το Ελατοχώρι.

Δεν είναι τυχαίο, ότι τα Ζαγοροχώρια αποτελούν έναν από τους πιο αγαπημένους προορισμούς για το Φθινόπωρο και το Χειμώνα. Η παραδοσιακή αρχιτεκτονική τους, το απαράμιλλο φυσικό κάλος και η γοητεία των τοπίων δεν αφήνει κανέναν ασυγκίνητο. Όσες φορές και αν επισκεφθεί κάποιος τα Ζαγοροχώρια, σίγουρα κάθε φορά θα έχει να ανακαλύψει και κάτι νέο, κάτι διαφορετικό που θα του χαραχτεί για πάντα στη μνήμη.

Βρείτε τις μεγαλύτερες προσφορές (μέχρι και 50%) σε ξενοδοχεία στα Ζαγοροχώρια εδώ!

About Ekdromi.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.