Η λίμνη των Ιωαννίνων

Η λίμνη των Ιωαννίνων

Η λίμνη Παμβώτιδα (ή λίμνη των Ιωαννίνων) έχει μήκος 7,5 χιλιόμετρα και πλάτος από 1,5 ως 5 χλμ. ενώ το μέγιστό της βάθος φτάνει τα 10 μέτρα. Σχεδόν κάθε πρωί πέφτει πάνω της η ομίχλη δημιουργώντας ένα θέαμα μοναδικό. Ένα θέαμα αντάξιο της ιστορίας που κουβαλά χρόνια τώρα. Δεν είναι τυχαίο άλλωστε πως είναι το σήμα κατατεθέν των Ιωαννίνων.

Η λίμνη των Ιωαννίνων

Σύμφωνα με τα λεγόμενα ντόπιων ψαράδων, η λίμνη καλύπτει κοντά στο 60% της ζήτησης των ψαριών της περιοχής. Πράγμα καθόλου παράλογο αν αναλογιστεί κανείς πως αυτή τη στιγμή στη λίμνη ζουν τουλάχιστον 12 διαφορετικά είδη ψαριών. Άλλωστε, το θέαμα των ψαράδων να κάθονται καρτερικά με τα καλάμια τους σε διάφορες άκρες της είναι κάτι που θα το συναντήσετε σχεδόν όλο το χρόνο. Δοκιμάζοντας να κάνει κανείς το γύρο της λίμνης, δεν είναι λίγα τα αξιοθέατα που θα συναντήσει. Θεάματα όπως το σπήλαιο του Περάματος, η περιοχή Ντραμπάτοβα όπου υπάρχουν οι περισσότερες ταβέρνες με σπεσιαλιτέ της περιοχής (πέστροφα, βατραχοπόδαρα, χέλια κτλ), η Μονή Ντουραχάνης και το χάνι της Λεύκας.

Δεν θα πρέπει να παραλείψετε όμως να επισκεφθείτε και το νησί της λίμνης. Το Νησί διαθέτει ένα γραφικό οικισμό από 110 διατηρητέα σπίτια, ταβέρνες, ουζερί και καταστήματα με ντόπια προϊόντα. Επίσης διαθέτει 7 μοναστήρια με μεγάλη ιστορία. Οι ιστορίες και οι μύθοι όμως που ακολουθούν το νησί δεν σταματούν εδώ. Στο Νησί (ελλείψει ονόματος η λέξη «νησί» χρησιμοποιείται πλέον ως τοπωνύμιο) έλαβε χώρα η ζωή αλλά και το τραγικό τέλος της Κυρά Φροσύνης, η οποία πνίγηκε στα νερά της λίμνης τον Ιανουάριο του 1801. Επίσης εδώ διαδραματίστηκε και η ιστορία της Κυρά Βασιλικής (Βασιλική Κονταξή). Οι θρύλοι όμως μιλούν και για τον αμύθητο θησαυρό που φημολογείται ότι έκρυψε ο Αλή Πασάς στη Νησί λίγο πριν την πτώση του το 1822.

Το καμάρι των Ιωαννίνων λοιπόν, η λίμνη, δεν στερείται φυσικής ομορφιάς, ούτε ιστορίας. Άλλωστε, οι ιστορίες αυτές που κουβαλάει είναι που την κάνουν τόσο ξεχωριστή, τόσο αυτή όσο και το νησί της

Βρείτε τις μεγαλύτερες προσφορές σε ξενοδοχεία για τα Ιωάννινα εδώ.

About Ekdromi.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.