η λίμνη της μελισσάνης

Η λίμνη της Μελισσάνης στην Κεφαλονιά

Βρίσκεται 2 χιλιόμετρα από τη Σάμη και αποτελεί ένα από τα πιο όμορφα φυσικά αξιοθέατα του νησιού της Κεφαλονιάς. Μέρος με υπέροχη φυσική ομορφιά αλλά και ιστορία που ξεκινά από τα χρόνια της αρχαιότητας. Η λίμνη της Μελισσάνης κρύβει ομορφιές που πρέπει κανείς να κατέβει στη στάθμη της για να τις θαυμάσει.

Η λίμνη της Μελισσάνης

Κατά τη μυθολογία, η λίμνη της Μελισσάνης ήταν το μέρος που λατρευόταν ο θεός Πάνας και οι νύμφες. Μια εξ αυτών, ερωτεύθηκε τον τραγοπόδαρο θεό αλλά ο ίδιος δεν ανταποκρίθηκε στον έρωτά της και για το λόγο αυτό η νύμφη αυτοκτόνησε στα νερά της λίμνης. Η νύμφη αυτή ονομαζόταν Μελισσάνθη, και από εκεί προέκυψε το όνομα της λίμνης «Μελισσάνη». Επίσης το σπήλαιο ονομάζεται και «Σπήλαιο των Νυμφών».

Η λίμνη ανακαλύφθηκε το 1951, και έπειτα από ανασκαφές που πραγματοποιήθηκαν στο χώρο της, ήρθαν στο φως ευρήματα του 3ου και 4ου αιώνα π.Χ. τα οποία πιστοποιούσαν την λατρεία του θεού Πάνα, αλλά και την παρουσία των νυμφών. Τα ευρήματα αυτά σήμερα βρίσκονται στο αρχαιολογικό μουσείο του Αργοστολίου.

Τα γαλαζοπράσινα νερά της λίμνης

Τα γαλαζοπράσινα νερά της λίμνης

Η φυσική είσοδος του σπηλαίου είναι κατακόρυφη και έχει διάσταση 40Χ50 μέτρα και δημιουργήθηκε έπειτα από πτώση ενός κομματιού της οροφής ως αποτέλεσμα σεισμικής δόνησης. Η λίμνη βρίσκεται 20 μέτρα κάτω από την επιφάνεια του εδάφους και έχει μήκος 160 μέτρα. Το βάθος του νερού κυμαίνεται από 10 μέτρα (κοντά στο κέντρο της λίμνης, λόγω των πτώσεων των βράχων που είχαν γίνει στο παρελθόν) και φτάνει μέχρι και τα 40 μέτρα περίπου στο σημείο που εισέρχεται το νερό. Το μεγαλύτερο κομμάτι του σπηλαίου αποτελείται από σταλακτίτες των οποίων η ηλικία φτάνει τα 20.000 χρόνια.

Η επίσκεψη στη λίμνη πραγματοποιείται με βάρκες. Οι βαρκάρηδες ξεναγούν τους επισκέπτες σε όλα τα σημεία της λίμνης ενώ το θέαμα κορυφώνεται τις μεσημεριανές ώρες όπου ο ήλιος τρυπώνει μέσα στο σπήλαιο και δίνει στα νερά της λίμνης μοναδικά γαλαζοπράσινα χρώματα, η καθαρότητα των νερών είναι τόσο μεγάλη που, εκείνες τις ώρες, ο επισκέπτης μπορεί να δει μέχρι το βυθό.

 

Βρείτε τις μεγαλύτερες προσφορές σε ξενοδοχεία στην Κεφαλονιά εδώ!

About Ekdromi.gr