Ασπροπόταμος Τρικάλων

Ασπροπόταμος Τρικάλων

Η διευρυμένη κοινότητα Ασπροπόταμου, που έχει πάρει το όνομά της από τον ποταμό Αχελώο (ή Ασπροπόταμος ή Άσπρος). Αποτελείται από οκτώ πανέμορφα χωριά τα οποία ενώθηκαν με τον νόμο Καποδίστρια το 1997. Τοποθετημένα στη νότια Πίνδο, τα χωριά του Ασπροπόταμου χαρακτηρίζονται από σπάνια ομορφιά. Συνδυάζουν τις καταπράσινες από έλατα χαράδρες και βουνοπλαγιές με τα δεκάδες ρυάκια και παραποτάμους του Αχελώου. Παντού μπορεί κανείς να βρει πέτρινα γεφυράκια, μονές και εκκλησίες και αμέτρητα κτίσματα παραδοσιακής αρχιτεκτονικής. Ο Ασπροπόταμος Τρικάλων έχει πολλές ομορφιές να μας δείξει. Πάμε να τις γνωρίσουμε.

Ασπροπόταμος Τρικάλων

Ο Ασπροπόταμος Τρικάλων απαρτίζεται από τις κοινότητες Χαλικίου, Ανθούσας, Κατάφυτου, Στεφανίου, Κρανιάς, Καλλιρόης, Πολυθέας και Αγίας Παρασκευής. Μαζί με το χωρίο Μηλιά, ανήκουν στον εθνικό κατάλογο του ευρωπαϊκού δικτύου Natura 2000. Σήμερα οι κοινότητες αυτές αριθμούν περίπου 1.500 μόνιμους κατοίκους, ενώ την άνοιξη και το καλοκαίρι ο αριθμός αυτός πολλαπλασιάζεται καθώς τα χωριά του Ασπροποτάμου αποτελούν προορισμό διακοπών για πολύ κόσμο.

Το μεγαλύτερο από τα χωριά του Ασπροπόταμου είναι η Κρανιά, χτισμένη σε υψόμετρο 1.150 μέτρων έχει περίπου 400 μόνιμους κατοίκους ενώ ο «Κρανιώτικος» παραπόταμος του Αχελώου χωρίζει το χωριό στα δύο. Δεύτερο σε μέγεθος χωριό είναι η Αγία Παρασκευή ή «Τζούτζια».

Στα βόρεια της περιοχής, κοντά στο χωριό Χαλίκι υπάρχει η δρακολίμνη Βέρλιγκα και οι πηγές του ποταμού Αχελώου. Οι πηγές του Ασπροπόταμου αποτελούν σπάνιο θέαμα καθώς το νερό κατεβαίνοντας από το βουνό δημιουργεί όμορφους καταρράκτες. Παράλληλα, η ευρύτερη περιοχή προσφέρεται για διάφορες δραστηριότητες. Μην παραλείψετε να κάνετε πεζοπορία μέσα στη φύση ή ποδηλασία, ιππασία, ακόμα και κατάβαση ποταμών. Η νότια Πίνδος επίσης προσφέρεται και για ορειβασία, διαδρομές με 4Χ4, ακόμα και σκι στο χιονοδρομικό Περτουλίου που βρίσκεται κοντά.

Τα χωριά του Ασπροπόταμου είναι ικανά να τραβήξουν το ενδιαφέρον του επισκέπτη και τη χειμερινή, αλλά και την καλοκαιρινή περίοδο, οπότε μια εξόρμηση στη Νότια Πίνδο προτείνεται για όλες τις εποχές του χρόνου.

Βρείτε τις μεγαλύτερες προσφορές σε ξενοδοχεία στον Ασπροπόταμο Τρικάλων εδώ!

About Ekdromi.gr