αγία λαύρα

Καλάβρυτα την 25η Μαρτίου

Μπορεί η φετινή αργία της 25ης Μαρτίου να πέφτει Σάββατο και οι ιδέες μας για εκδρομές και 3ήμερα να μην μας βγαίνουν, αλλά η διάθεση για ταξίδι και νέες εμπειρίες δεν σταματά. Άλλωστε πόσοι από εμάς έχουν εξερευνήσει περισσότερο (μετά το σχολείο) τα γεγονότα και το συμβολισμό της ημερομηνίας αυτής; Πόσοι ξέρουμε ακριβώς τι συνέβη την 25η Μαρτίου του 1821; Εδώ έχουμε λοιπόν μια ευκαιρία, για την ακρίβεια μια πρώτης τάξεως ευκαιρία για μια μικρή απόδραση του Σαββατοκύριακου η οποία μπορεί να μας ταξιδέψει στο χρόνο και στην ιστορία. Να δούμε από κοντά τον Ιερό Ναό της Αγίας Λαύρας. Να νιώσουμε το δέος και το θαυμασμό για την επανάσταση του 1821 που διαδραματίστηκε εκεί και τελικά έμελλε να σημαδέψει την νεότερη ιστορία της Ελλάδας μέχρι σήμερα. Φτιάχνουμε λοιπόν βαλίτσες και ξεκινάμε για τα Καλάβρυτα την 25η Μαρτίου.

Καλάβρυτα την 25η Μαρτίου

Σε αυτή την επίσκεψη το χιόνι δεν μας αφορά, άλλωστε σκοπός του ταξιδιού δεν είναι οι βόλτες στο χιονοδρομικό. Ούτε καν η υπέροχη διαδρομή με τον οδοντοτό σιδηρόδρομο. Προτεραιότητά μας είναι να κινηθούμε 4 χιλιόμετρα δυτικά των Καλαβρύτων, σε υψόμετρο 933 μέτρων σε ένα λόφο στους πρόποδες του όρους Βελιά. Εκεί θα βρούμε, ανάμεσα από τα δέντρα που την αγκαλιάζουν, την Ιερά Μονή της Αγίας Λαύρας. Έναν ναό που χτίστηκε το 961 μ.Χ. από έναν μοναχό και στη μακραίωνη ιστορία του πέρασε πολλά. Σημαντικότερο έτος στην ιστορία του Ναού αυτού (εκτός του 1821) είναι το 1585 όπου πυρπολήθηκε από Τούρκους. Αλλά και το 1600 καθώς και το 1770 έζησε καταστροφικές στιγμές. Οι κατακτητές που πέρασαν ιστορικά από την Ελλάδα κατέστρεφαν τη Μονή της Αγίας Λαύρας. Τελευταία καταστροφή το 1943 από τους Γερμανούς.

Αγία Λαύρα – Το Λάβαρο της Επανάστασης

Στην ιστορία του Ναού αυτού όμως, δεν υπάρχουν μόνο καταστροφές. Την 25η Μαρτίου του 1821 ο Αρχιεπίσκοπος Παλαιών Πατρών Γερμανός ύψωσε το Ιερό Λάβαρο της Κοιμήσεως της Θεοτόκου, ευλόγησε τους συγκεντρωμένους επαναστάτες και έτσι ξεκίνησε επίσημα η Επανάσταση του Ελληνικού γένους ενάντια στον τούρκικο ζυγό. Μια επανάσταση που είχε λάβει σάρκα και οστά μερικές ημέρες πριν σε διάφορα σημεία της Πελοποννήσου. Η τελετουργία όμως της 25ης Μαρτίου στη Μονή της Αγίας Λαύρας αποτέλεσε την επίσημη έναρξη. Πέραν του δέους που νιώθει κανείς βλέποντας σήμερα τον ναό, γνωρίζοντας παράλληλα τα γεγονότα που έλαβαν χώρα στο μέρος αυτό πριν 200 περίπου χρόνια, μπορεί να δει το ιερό κειμήλιο που φυλάσσεται εκεί. Το Ιερό λάβαρο δηλαδή πάνω στο οποίο ορκίστηκαν οι πρώτοι επαναστάτες και ξεκίνησε ο αγώνας για την ελευθερία. Να δει δηλαδή από κοντά και να θαυμάσει ένα από τα πιο σημαντικά αντικείμενα της σύγχρονης ελληνικής ιστορίας. Το μόνο σίγουρο είναι πως, μετά το ταξίδι αυτό, θα γεμίσετε με πρωτόγνωρα συναισθήματα και εφ’ όσον ενδιαφέρεστε να πλουτίσετε τις γνώσεις σας στην ιστορία της Ελλάδας, δεν υπάρχει καλύτερη αφορμή από το να πραγματοποιήσετε το ταξίδι στα Καλάβρυτα την 25η Μαρτίου. Βρείτε τις μεγαλύτερες προσφορές σε ξενοδοχεία στα Καλάβρυτα εδώ!  Με το μυαλό μας να τρέχει στην επόμενη μας εξόρμηση, αυτή τη φορά μεταφερόμαστε στην Πελοπόννησο. Σκοπός μας, να ζήσουμε από κοντά την ιστορία της επετείου της 25ης Μαρτίου στα Καλάβρυτα. Φέτος η ημέρα της επετείου πέφτει Τετάρτη. Αυτό όμως δεν μας εμποδίζει να επισκεφτούμε αυτή την ιστορική αλλά και όμορφη πόλη το Σαββατοκύριακο πριν ή μετά. Χτισμένη στην ορεινή Αχαΐα, 180 χλμ από την Αθήνα. Είναι γνωστή για το χιονοδρομικό της κέντρο, το σπήλαιο των λιμνών και τα όμορφα ορεινά χωριά της. Αυτή τη φορά όμως μας υποδέχεται για να μας δείξει την βαρύτητά της στην ιστορία του τόπου μας. Ας δούμε λοιπόν τι μας προσφέρει ο Μάρτιος στα Καλάβρυτα.

Μάρτιος στα Καλάβρυτα από το Ekdromi.gr

Οι ιστορικές αναφορές μας κάνουν γνωστό ότι ο ένοπλος αγώνας ξεκίνησε λίγες μέρες νωρίτερα την 21 Μαρτίου 1821, όταν 200 πολεμιστές κατέλαβαν τα Καλάβρυτα και ανάγκασαν σε παράδοση τα τουρκικά τμήματα κατοχής της πόλης.  Την εποχή της Τουρκοκρατίας τα Καλάβρυτα ήταν η μεγαλύτερη πολη της Πελοποννήσου και ήταν αυτή που έδωσε το έναυσμα για την έναρξη της επανάσταστης του 1821 σε όλη την Ελλάδα, εναντίον του Τουρκικού ζυγού. Το πρωινό της 21 Μαρτίου οπλαρχηγοί και αγωνιστές ορκίστηκαν στην Ιερά Μονή Αγίας Λαύρας, υψώνοντας το λάβαρο της επανάστασης. Η μονή αυτή αποτελεί ένα σταθμό στο ταξίδι σας που δεν πρέπει να χάσετε. Χτισμένη μέσα σε ένα καταπράσινο τοπίο στέκεται περήφανη και διατηρεί ως έκθεμα το λάβαρο της επανάστασης δημιουργώντας δέος και θαυμασμό στους επισκέπτες της. Κατά την παραμονή σας εκεί μπορείτε να επιλέξετε να μείνετε στο Mont Helmos Hotel αφού η τοποθεσία είναι στο κέντρο της Κλειτορίας βολεύει να πολλαπλές εξορμήσεις στην περιοχή. Έχοντας ως αφετηρία το ξενοδοχείο έχετε εξασφαλίσει ότι θα είστε κοντά σε κάθε σας επιλογή εξερεύνησης ή υπαίθριες δραστηριότητας. Η μαγική θέα από το ξενοδοχείο, οι φρέσκες και νοστιμότατες πέστροφες από τον Αροάνιο ποταμό και τα cozy δωμάτια είναι μερικά από τα στοιχεία που θα σας κάνουν τις μέρες σας στα Καλάβρυτα αξέχαστες.

About Ekdromi.gr