Λήμνος

Λήμνος – τι δεν πρέπει να χάσεις!

Τοποθετημένη απέναντι από τις Μικρασιατικές ακτές, ανάμεσα από το Άγιον Όρος, τη Σαμοθράκη, την Λέσβο και την Ίμβρο, η Λήμνος ή πάλαι ποτέ Ανεμοέσσα ή Πυρόεσσα του Αιγαίου (λόγω των ανέμων αλλά και της ηφαιστειώδους φύσης του νησιού) έχει τόσα πολλά να αποκαλύψει και να διηγηθεί στον επισκέπτη, όπου οι εικόνες και οι αναμνήσεις που μπορεί να μαζέψει είναι ικανές να συντροφεύουν το μυαλό του για πολλά χρόνια.

Ποια είναι όμως τα μέρη που δεν πρέπει να χάσει ο επισκέπτης της Λήμνου;

Λήμνος – Το κάστρο της Μύρινας

Αποτελεί ένα από τα πιο ισχυρά φρούρια του Αιγαίου, καθώς και το μεγαλύτερο σε έκταση. Χτίστηκε πάνω σε θεμέλια αρχαίας ακρόπολης από τον Βυζαντινό αυτοκράτορα Ανδρόνικο Α’ Κομνηνό το 1186. Η επιλογή της τοποθεσίας του δεν είναι τυχαία, η θέση στην οποία βρίσκεται είναι στρατηγικής σημασίας. Έχει 2 εισόδους και για να φτάσει κανείς στην κορυφή του χρειάζεται να περπατήσει 20 λεπτά μέσα από ένα ειδικά διαμορφωμένο μονοπάτι.

Την Παναγιά την Κακαβιώτισσα

Κτίσμα του 1416 από μοναχούς που κατάφεραν να διαφύγουν από Τούρκικη επιδρομή στον Άγιο Ευστράτιο. Βρίσκεται στην κορυφή του βουνού Κάκαβος.

Τη σπηλιά του Φιλοκτήτη

Σύμφωνα με το μύθο ο Φιλοκτήτης ήταν στρατιώτης από την Αχαΐα, ο οποίος κατά τη διαδρομή του προς την Τροία έκανε μια στάση στη Λήμνο. Εκεί, τον δάγκωσε δηλητηριώδες φίδι και, λόγω του ότι η πληγή δεν έκλεινε αλλά και λόγω της μυρωδιάς που ανέδιδε, αποφασίστηκε από τους υπόλοιπους να μείνει στο νησί. Σε αυτή τη σπηλιά, ο Φιλοκτήτης έζησε 10 ολόκληρα χρόνια και λέγεται πως γιατρεύτηκε βάζοντας στην πληγή «Λήμνια Γη» (γνωστό γιατρικό της αρχαιότητας). Η σπηλιά του Φιλοκτήτη αποτελεί σημείο σπάνιας ομορφιάς την οποία ο επισκέπτης μπορεί να θαυμάσει είτε πανοραμικά είτε στο εσωτερικό της.

Τη σπηλιά της Φώκιας

Τόπος φιλοξενίας για τις φώκιες monachus monachus οι οποίες βρίσκονται σε μια αμμουδιά με τέσσερις θαλάσσιες σπηλιές. Η σπηλιά της φώκιας βρίσκεται 4 χιλιόμετρα από το Μούδρο.

Τους υγροβιότοπους

Στη Λήμνο υπάρχουν 13 υγροβιότοποι. Δεν είναι τυχαίο άλλωστε πως είναι το νησί με τη μεγαλύτερη υγροτοπική κάλυψη στο Αιγαίο. Αξίζει κανείς να δει την λίμνη Αλυκή στο χωριό Κοντοπούλι καθώς και την υφάλμυρη Χορταρολίμνη που ανήκει στο χωριό Καλλιόπη. Χαρακτηριστικό της πανίδας της περιοχής είναι τα πολλά είδη πτηνών που επιλέγουν το νησί με γνωστότερα τα Φλαμίνγκο.

 

Βρείτε τις μεγαλύτερες προσφορές σε ξενοδοχεία στη Λήμνο εδώ!

About Ekdromi.gr