ναύπλιο

Ναύπλιο για όλες τις εποχές.

Ναύπλιο: Σταυροδρόμι ιστορίας, πολιτισμού και χαλάρωσης.

Όλοι το ξέρουμε και είναι ελάχιστοι αυτοί που δεν το έχουν επισκεφθεί έστω μια φορά στη ζωή τους. Είτε από σχολική εκδρομή, είτε για μια γρήγορη εξόρμηση του Σαββατοκύριακου. Μόλις 2,5 ώρες από Αθήνα, το Ναύπλιο αποτελεί έναν από τους πιο δημοφιλείς προορισμούς για τους κατοίκους, κυρίως, της Αττικής αλλά και της Πελοποννήσου.

Υπεύθυνος για το όνομα της τοποθεσίας σύμφωνα με τη μυθολογία, ο Ναύπλιος, γιος του θεού Ποσειδώνα, ο οποίος αναφέρεται ως ο πρώτος οικιστής της περιοχής. Η ιστορία του τόπου όμως έχει πολλά να διηγηθεί με το πέρασμα των αιώνων. Μια σειρά συνεχών κατακτήσεων από διάφορους λαούς (Ενετούς, Τούρκους, Φράγκους, Βυζαντινούς) άφησε πίσω της ένα πολυπολιτισμικό σύμπλεγμα. Σύμπλεγμα μνημείων, κάστρων και νεοκλασικών κτιρίων τα οποία δίνουν μέχρι σήμερα στο Ναύπλιο τη μοναδική γραφικότητα και τον ξεχωριστό του χαρακτήρα. Στο Ναύπλιο, κάθε σοκάκι και κάθε σκαλωσιά, έχουν αμέτρητες ιστορίες να σου διηγηθούν. Βαφτισμένο ως Napoli di Romana ή «Νάπολη της Ανατολής» από τους Ενετούς θαλασσοκράτες. Το Ναύπλιο έχει την δυνατότητα να μαγεύει όλες τις ώρες και όλες τις εποχές, χειμώνα-καλοκαίρι. Χτισμένο αριστοτεχνικά ανάμεσα από τα φρούρια του Παλαμιδίου και της Ακροναυπλιάς, χαρίζει απλόχερα ένα κράμα γοητείας, ομορφιάς και γραφικότητας.

Η ιστορία και τα αξιοθέατα του Ναυπλίου

Γυρνώντας πίσω τις σελίδες της νεότερης ιστορίας, το Ναύπλιο υπήρξε η πρώτη πρωτεύουσα του Ελληνικού κράτους μετά την επανάσταση. Τίτλος που κατείχε για μια 6ετία (1828-1833) μέχρι που ο βασιλιάς Όθωνας την μετέφερε στην Αθήνα. Η γνωστή σε όλους μας εισαγωγή πατάτας από τον Καποδίστρια, αλλά και το τέχνασμά του για να στρέψει το ενδιαφέρον του κόσμου προς το νέο τότε, αυτό έδεσμα (ιστορία που συνήθως μας διηγούντουσαν στο δημοτικό σχολείο) έλαβε σάρκα και οστά στο Ναύπλιο. Όπως και στο Ναύπλιο συνέβη και η δολοφονία του, όντας ακόμα εν ενεργεία Πρωθυπουργός.

Μερικά από τα σημαντικότερα αξιοθέατα του Ναυπλίου που το κάνουν τόσο ξεχωριστό:

Κάστρο Παλαμιδίου

Το περίφημο Κάστρο στο Παλαμίδι

Το περίφημο Κάστρο στο Παλαμίδι

857 ή 999; Η αλήθεια είναι ότι οι γνώμες διίστανται για το πόσα είναι τελικά τα σκαλιά που χρειάζεται να ανέβεις  για να θαυμάσεις πανοραμικά το Ναύπλιο από την κορυφή του κάστρου του Παλαμιδίου. Όποιος τελικά και αν είναι ο ακριβής αριθμός, το θέαμα είναι ικανό να κόψει την ανάσα και να αποζημιώσει την οποιαδήποτε κούραση ή λαχάνιασμα από την ανηφόρα.

Χτίστηκε και οχυρώθηκε κατά τη Β’ περίοδο της Ενετοκρατίας και αποτελείται από 8 προμαχώνες. Στο εσωτερικό του κάστρου, μπορεί κανείς να βρει το εκκλησάκι του Αγίου Ανδρέα καθώς και το μέρος στο οποίο φυλακίστηκε για ένα διάστημα ο Θεόδωρος Κολωκοτρόνης.

Το Μπούρτζι

nafplio bourtzi

Το Μπούρτζι

Ή Καστέλι σύμφωνα με τους Ενετούς, ή Θαλασσόπυργος κατά την Ελληνική επανάσταση. Το Μπούρτζι αποτελεί ένα από τα πιο όμορφα κάστρα που διαθέτει η Ελλάδα. Χτισμένο πάνω στη νησίδα των Αγίων Θεοδώρων, όπου αρχικά υπήρχε μόνο ένα μικρό εκκλησάκι αφιερωμένο στους Αγίους μέχρι που το 1473 το οχύρωσαν οι Ενετοί και το μετέτρεψαν σε κάστρο. Με την πάροδο των ετών το Μπούρτζι χρησιμοποιήθηκε με πολλούς διαφορετικούς τρόπους. Είτε ως οχυρό από το οποίο οι Έλληνες στόχευαν με τα κανόνια τους το Παλαμήδι κατά τη διάρκεια της επανάστασης, είτε ως το σημείο που εγκαταστάθηκαν οι δήμιοι των φυλακών Παλαμηδίου το 1865, είτε ακόμα και ως ξενοδοχείο πολυτελείας στα νεότερα χρόνια. Σήμερα φιλοξενούνται κυρίως μουσικές βραδιές.

 

Η Ακροναυπλιά

Ακ

Η μαγευτική Ακροναυπλιά

Η Ακροναυπλία (Ή Ιτς-Καλέ κατά τους Τούρκους) αποτελεί το τρίτο κάστρο του Ναυπλίου. Πρόκειται για μια βραχώδη χερσόνησο η οποία στην αρχαιότητα αποτελούσε την Ακρόπολη του Ναυπλίου. Όπως και τα άλλα 2 κάστρα του Ναυπλίου, έτσι και η Ακροναυπλιά χρησιμοποιήθηκε για πολλούς και διαφορετικούς λόγους κατά τις περιόδους της ιστορίας. Στην Ακροναυπλιά οικοδομήθηκε στρατιωτικό νοσοκομείο κατά την περίοδο Καποδίστρια ενώ χρησιμοποιήθηκε και ως φυλακή για περισσότερα από 80 χρόνια. Εκεί φιλοξενήθηκε και η ξενοδοχειακή μονάδα «Ξενία» η οποία ανεγέρθηκε τη δεκαετία του 60, ένα ξενοδοχείο 58 δωματίων με φανταστική θέα από το οποίο σήμερα έχει απομείνει μόνο η εξωτερική όψη του η οποία σβήνει με τον καιρό.

 

Πλατεία Συντάγματος

Η πλατεία Συντάγματος

Η πλατεία Συντάγματος

Το κέντρο του σύγχρονου Ναυπλίου.  Λόγω του τεράστιου πλάτανου που την κοσμεί, κατά τα χρόνια της επανάστασης ονομαζόταν «Πλατεία Πλατάνου» ενώ αργότερα ονομάστηκε και «Πλατεία Λουδοβίκου» από το όνομα του πατέρα του βασιλιά Όθωνα πριν τελικά πάρει το σημερινό της όνομα.

Μεταξύ άλλων, η πλατεία φιλοξενεί και μερικά από τα πιο σημαντικά κτίρια που υπάρχουν στο Ναύπλιο όπως το Τριανόν, το αρχαιολογικό μουσείο και η Εθνική Τράπεζα. Σήμερα αποτελεί μια πλατεία που σφύζει από ζωή και αποτελεί το ιδανικό μέρος για μια στάση για ξεκούραση, καφέ και ποτό.

Βρείτε τις μεγαλύτερες προσφορές ξενοδοχείων του Ναυπλίου, έως και 50%, εδώ!

About Ekdromi.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.