οδοντωτός καλάβρυτα

Ο Οδοντωτός σιδηρόδρομος στα Καλάβρυτα

Ο Οδοντωτός σιδηρόδρομος αποτελεί μια από τις πιο όμορφες και γραφικές διαδρομές  της χώρας μας. Έχει αποσπάσει το χαρακτηρισμό της θεαματικότερης σιδηροδρομικής γραμμής των Βαλκανίων. Η διαδρομή που ενώνει το Διακοπτό με τα Καλάβρυτα προσφέρει μια αξέχαστη περιήγηση σε όποιον επιλέξει να τον ανακαλύψει.

Η κατασκευή του ξεκίνησε το 1889, επί κυβέρνησης Χαριλάου Τρικούπη.  Χρειάστηκαν συνολικά επτά χρόνια εργασιών για να κατασκευαστούν τα 22 χιλιόμετρα της διαδρομής. Το πρώτο δρομολόγιο πραγματοποιήθηκε στις 10 Μαρτίου του 1896 και ο πρώτος επιβάτης ήταν ο Βασιλιάς Γεώργιος Α’. Η πρώτη μηχανή που χρησιμοποιήθηκε ήταν ατμοκίνητη και στις στάσεις υπήρχαν ειδικοί υδατόπυργοι για να μπορεί να αναπληρώνεται το νερό.

Οδοντωτός σιδηρόδρομος – Αξιοθέατα

Ένα από τα χαρακτηριστικά γνωρίσματα της διαδρομής είναι η μεγάλη της κλίση σε κάποια σημεία. Για να μπορέσει να ανέβει το τραίνο στα Καλάβρυτα, σε ύψος δηλαδή 750 μέτρων, τοποθετήθηκε ανάμεσα στις σιδηροτροχιές ένας οδοντωτός άξονας. Άξονας ο οποίος επιτρέπει στο τραίνο να πραγματοποιήσει τη συγκεκριμένη διαδρομή. Από εκεί πήρε και το όνομα «Οδοντωτός». Οι γραμμές του δε, με πλάτος μόλις 0,75 μέτρα, είναι οι μικρότερες της Ευρώπης.

Η συνολική διαδρομή το οδοντωτού, από το Διακοπτό μέχρι τα Καλάβρυτα, είναι 22 χιλιόμετρα και το ταξίδι διαρκεί μια ώρα. Η ταχύτητα που αναπτύσσει το τραίνο είναι περίπου 30 με 40 χιλιόμετρα ανά ώρα ενώ στο οδοντωτό κομμάτι είναι 6 με 15. Κατά τη διάρκεια της διαδρομής, οι επιβάτες μπορούν να θαυμάσουν καταπληκτικά τοπία ανυπέρβλητης φυσικής ομορφιάς. Με το πέρασμα των ετών, το τραίνο έχει γίνει σχεδόν ένα με τη φύση. Έτσι μπορεί εύκολα να νιώσει κανείς ότι αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι της φυσικής ομορφιάς.

Η διαδρομή του οδοντωτού διασχίζει το φαράγγι του Βουραϊκού ποταμού. Ενώ πριν φτάσει στον τελικό προορισμό του, τα Καλάβρυτα, περνά από το χωριό Ζαχλωρού. Από τα πιο εντυπωσιακά σημεία της διαδρομής είναι το στενό που ονομάζεται «Πόρτες» όπου το τραίνο περνά μέσα από σήραγγα. Όλες οι στάσεις της διαδρομής, καθώς και 20 μέτρα εκατέρωθεν της σιδηροδρομικής γραμμής έχουν λάβει τον χαρακτηρισμό των ιστορικών μνημείων μετά από απόφαση του υπουργείου πολιτισμού.

Αυτό που ίσως γνωρίζουν λίγοι είναι ότι παράλληλα με τις ράγες του οδοντωτού, υπάρχει η δυνατότητα να κάνει κανείς πεζοπορία καθώς η διαδρομή είναι σηματοδοτημένη. Για όσους το επιθυμούν, η διαδρομή διαρκεί περίπου 6 με 7 ώρες.

Στο τέλος των 22 χιλιομέτρων, ο επιβάτης κατεβαίνει στα Καλάβρυτα όπου πέρα από τη φυσική ομορφιά, η πόλη αποτελεί σπουδαίο ιστορικό τόπο. Στα Καλάβρυτα υπάρχει το μοναστήρι της Αγίας Λαύρας, όπου έλαβε χώρα η επίσημη έναρξη της επανάστασης του 1821 καθώς και το μνημείο του ολοκαυτώματος της Κατοχής.

Βρείτε τις μεγαλύτερες προσφορές για ξενοδοχεία στα Καλάβρυτα εδώ!

About Ekdromi.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *