σεπτέμβριος στα καλάβρυτα

Καλάβρυτα – Ιστορία και φυσική ομορφιά

Ένας από τους πιο όμορφους και ιστορικούς προορισμούς της Πελοποννήσου. Τα Καλάβρυτα ειναι ευρύτερα γνωστά για το χιονοδρομικό τους κέντρο, την μεγάλη ιστορία τους αλλά και τον περίφημο οδοντωτό σιδηρόδρομό τους. Παρότι το ιστορικό ενδιαφέρον που έχει η περιοχή αφορά στους νεότερους χρόνους, η διαδρομή των Καλαβρύτων μέσα στους αιώνες ξεκινά από την αρχαιότητα. Στη σημερινή τους θέση υπήρχε η πόλη Κυναίθα. Αιώνες αργότερα, και συγκεκριμένα τον 13ο αιώνα, η πόλη πέρασε στα χέρια των Φράγκων και τα ερείπια του φρουρίου που υπάρχουν μέχρι τις μέρες μας πάνω από τα Καλάβρυτα είναι από τα πλέον σημαντικά μεσαιωνικά κάστρα ολόκληρης της Πελοποννήσου.

Καλάβρυτα – Ιστορία και φυσική ομορφιά

Αν σκοπός σας είναι να ανακαλύψετε τους θησαυρούς των Καλαβρύτων, η αλήθεια είναι πως η λίστα με τα σημεία ενδιαφέροντος είναι μεγάλη. Είτε η προτεραιότητά σας είναι οι ομορφιές της φύσης, είτε τα ιστορικά αξιοθέατα, τα Καλάβρυτα έχουν να σας προσφέρουν εξαιρετικές εμπειρίες και από τα δύο.

Και φυσικά ξεκινάμε μια από τις πιο δημοφιλείς εμπειρίες. Μια βόλτα με τον οδοντωτό σιδηρόδρομο. 

Η διαδρομή του οδοντωτού διασχίζει το φαράγγι του Βουραϊκού ποταμού και καταλήγει στα Καλάβρυτα. Ίσως το πιο εντυπωσιακό σημείο της διαδρομής είναι το στενό που ονομάζεται «Πόρτες» όπου το τραίνο περνά μέσα από σήραγγα. Όλες οι στάσεις της διαδρομής, καθώς και 20 μέτρα εκατέρωθεν της σιδηροδρομικής γραμμής, έχουν λάβει τον χαρακτηρισμό των ιστορικών μνημείων. 

Ένα από τα χαρακτηριστικά γνωρίσματα της διαδρομής είναι η μεγάλη της κλίση σε κάποια σημεία. Για να μπορέσει να ανέβει το τραίνο στα Καλάβρυτα, σε ύψος δηλαδή 750 μέτρων, τοποθετήθηκε ανάμεσα στις σιδηροτροχιές ένας οδοντωτός άξονας. Άξονας ο οποίος επιτρέπει στο τραίνο να πραγματοποιήσει τη συγκεκριμένη διαδρομή. Από εκεί πήρε και το όνομα «Οδοντωτός». Οι γραμμές του δε, με πλάτος μόλις 0,75 μέτρα, είναι οι μικρότερες της Ευρώπης.

Η συνολική διαδρομή το οδοντωτού, από το Διακοπτό μέχρι τα Καλάβρυτα, είναι 22 χιλιόμετρα και το ταξίδι διαρκεί μια ώρα. Η ταχύτητα που αναπτύσσει το τραίνο είναι περίπου 30 με 40 χιλιόμετρα ανά ώρα ενώ στο οδοντωτό κομμάτι είναι 6 με 15. Κατά τη διάρκεια της διαδρομής, οι επιβάτες μπορούν να θαυμάσουν καταπληκτικά τοπία ανυπέρβλητης φυσικής ομορφιάς. Με το πέρασμα των ετών, το τραίνο έχει γίνει σχεδόν ένα με τη φύση. Έτσι μπορεί εύκολα να νιώσει κανείς ότι αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι της φυσικής ομορφιάς.

Ιστορικά μνημεία των Καλαβρύτων

Στα Καλάβρυτα θα έχετε την ευκαιρία να δείτε από κοντά μερικά από τα πιο σημαντικά ιστορικά αξιοθέατα της νεότερης Ελληνικής ιστορίας. Μπορείτε να θαυμάσετε το Μνημείο για τους αγωνιστές του 1821 αλλά και την Ιερά Μονή Μεγάλου Σπηλαίου, ένα κτίσμα πραγματικά εντυπωσιακό. Στα Καλάβρυτα επίσης βρίσκεται και ο τόπος θυσίας, αλλά και το μουσείο του Καλαβρυτινού Ολοκαυτώματος.

4 χιλιόμετρα δυτικά των Καλαβρύτων, σε υψόμετρο 933 μέτρων σε ένα λόφο στους πρόποδες του όρους Βελιά, θα βρούμε, ανάμεσα από τα δέντρα που την αγκαλιάζουν, την Ιερά Μονή της Αγίας Λαύρας. Έναν ναό που χτίστηκε το 961 μ.Χ. από έναν μοναχό και στη μακραίωνη ιστορία του πέρασε πολλά. Σημαντικότερο έτος στην ιστορία του Ναού αυτού (εκτός του 1821) είναι το 1585 όπου πυρπολήθηκε από Τούρκους. Αλλά και το 1600 καθώς και το 1770 έζησε καταστροφικές στιγμές. Οι κατακτητές που πέρασαν ιστορικά από την Ελλάδα κατέστρεφαν τη Μονή της Αγίας Λαύρας. Τελευταία καταστροφή το 1943 από τους Γερμανούς.

Βρείτε τις μεγαλύτερες προσφορές ξενοδοχείων στα Καλάβρυτα εδώ!

About Ekdromi.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.