Πάρος

Πάσχα στην Πάρο

Στο άκουσμα του ονόματος της Πάρου συνήθως στο μυαλό μας έρχονται καλοκαιρινές διακοπές, όμορφες αμμουδιές και το γαλάζιο του Αιγαίου. Το τρίτο μεγαλύτερο νησί των Κυκλάδων όμως έχει και άλλα πράγματα να δείξει και μάλιστα εκτός της καλοκαιρινής περιόδου. Το Πάσχα στην Πάρο είναι μια εμπειρία που καθένας από εμάς αξίζει να ζήσει έστω μια φορά στη ζωή του.

Πάσχα στην Πάρο

Στην Πάρο συντελείται μια εξαιρετική αναβίωση των εθίμων της Ανάστασης. Οι αναβιώσεις συνβαίνουν τόσο στην πρωτεύουσα του νησιού, την Παροικία, όσο και στα υπέροχα γραφικά χωριά της. Χωριά τα οποία ανοίγουν τις πόρτες τους για να καλωσορίσουν τους επισκέπτες που έρχονται στο νησί. Κέντρο της προσοχής σε ολόκληρο το νησί αποτελούν φυσικά οι βυζαντινές εκκλησίες και τα κυκλαδίτικα μοναστήρια. Ιερά κτίσματα που βρίσκει κανείς σε πολλά σημεία στην Πάρο. Πρωταγωνίστρια όμως είναι πάντα η πασίγνωστη Παναγία Εκατονταπυλιανή στην Παροικιά, εκεί που γίνονται παραδοσιακά οι λαμπρότερες λειτουργίες της Πάρου.

Μάρπησσα – Μια ξεχωριστή πασχαλινή εμπειρία

Κανείς όμως δεν θα πρέπει να παραλείψει να δει και να θαυμάσει από κοντά τα όσα συμβαίνουν τις ημέρες του Πάσχα στο χωρίο Μάρπησσα. Η Μάρπησσα βρίσκεται 17 χιλιόμετρα από την Παροικιά. Είναι ένα υπέροχο χωρίο με ξεχωριστή προσωπικότητα, γραφικά σπίτια και όμορφες εκκλησίες. Κατά την περίοδο του Πάσχα το χωρίο «ξυπνάει» από τη χειμερινή περίοδο. Προετοιμάζεται και γιορτάζει με το δικό του μοναδικό τρόπο τη Μεγάλη Εβδομάδα και την κορύφωση της Ανάστασης.

Οι ετοιμασίες ξεκινούν από τη Μεγάλη Πέμπτη όπου οι γυναίκες του χωριού μένουν όλη τη νύχτα στο Μητροπολιτικό Ναό για να στολίσουν τον Επιτάφιο και να ξενυχτήσουν τον Ιησού. Τη Μεγάλη Παρασκευή, κατά τη διάρκεια της περιφοράς του Επιταφίου, πραγματοποιούνται συνολικά 15 στάσεις στις οποίες συντελείται μια μοναδική αναπαράσταση των Παθών του Χριστού. Στις αναπαραστάσεις αυτές συμμετέχουν κάτοικοι του χωριού οι οποίοι δημιουργούν ένα υπέροχο θέαμα το οποίο μένει για πάντα χαραγμένο στη μνήμη των επισκεπτών. Η είσοδος του Χριστού στα Ιεροσόλυμα, ο Μυστικός Δείπνος, το Μαρτύριο της Σταύρωσης είναι μόνο μερικά από τα θεάματα που μπορεί να δει κανείς. Η ολοκλήρωση του δράματος δε, γίνεται με το κάψιμο του προδότη Ιούδα.

Οι εκδηλώσεις όμως δεν σταματούν εδώ, η ημέρα της Ανάστασης γιορτάζεται πανηγυρικά, με τα καθιερωμένα πυροτεχνήματα να κλέβουν την παράσταση και το μεσημέρι της Κυριακής διοργανώνεται το γνωστό «Τραπέζι της Αγάπης» (στο γήπεδο της Μάρπησσας) όπου ολόκληρο το χωριό γιορτάζει με τον παραδοσιακό οβελία και άφθονο ντόπιο κρασί.

Για όσους δεν είχαν μέχρι τώρα την ευκαιρία να δουν από κοντά το Πάσχα στις Κυκλάδες, η Πάρος με τα μοναδικά έθιμά της αποτελεί σίγουρα μια ξεχωριστή πρόταση για τις φετινές Άγιες Ημέρες.

Βρείτε τις μεγαλύτερες προσφορές για ξενοδοχεία στην Πάρο εδώ!

About Ekdromi.gr