Καστοριά

Τα Ραγκουτσάρια στην Καστοριά

Τα Ραγκουτσάρια, όπως ονομάζονται οι καρναβαλικές εκδηλώσεις στην Καστοριά. Γιορτάζονται κάθε χρόνο από την ημέρα των Θεοφανείων στις 6 Ιανουαρίου και ολοκληρώνονται 2 ημέρες μετά, στις 8 του μήνα μέσα σε ατμόσφαιρα πανηγυρική. Ουσιαστικά πρόκειται για αναβίωση Διονυσιακών τελετών, οι οποίες συνέβαιναν από τα αρχαία χρόνια. Σύμφωνα με τους κατοίκους της Καστοριάς, πρόκειται για γιορτή η οποία έχει ως σκοπό να ξεχαστούν τα προβλήματα της χρονιάς.

Τα Ραγκουτσάρια στην Καστοριά

Κατά τη διάρκεια των Ραγκουτσαριών, η πόλη της Καστοριάς αποκτά ένα νέο, ξεχωριστό χρώμα και διάθεση. Όλοι σχεδόν οι κάτοικοι, αλλά και πολλοί επισκέπτες, οργανώνονται στα γνωστά «μπουλούκια». Το κάθε μπουλούκι διαθέτει τη δική του ορχήστρα. Όλα τα μπουλούκια βγαίνουν μαζί στους δρόμους και στα σοκάκια της πόλης για να γλεντήσουν. Ο χορός, τα τραγούδια και τα πειράγματα, καθώς και τα ξεχωριστά ντυσίματα με χιλιάδες διαφορετικές μεταμφιέσεις δίνουν ξεχωριστό τόνο στην πόλη.

Η προέλευση του ονόματος Ραγκουτσάρια είναι από το λατινικό “rogatores” που σημαίνει «ζητιάνοι». Ο λόγος που το όνομα των εκδηλώσεων έχει αυτές τις ρίζες είναι γιατί οι μεταμφιεσμένοι (κατά την παράδοση) ζητούν από τους νοικοκύριδες να τους δώσουν δώρα για να διώξουν τα κακά πνεύματα. Τα «μπουλούκια» γυρνούν από σπίτι σε σπίτι και ζητούν κεράσματα, φιλοδωρήματα και δώρα. Έπειτα, μεταμφιεσμένοι πίσω από προβιές και χειροποίητες μάσκες φροντίζουν να απομακρύνουν τα κακά πνεύματα.

Η κορύφωση των εκδηλώσεων γίνεται στις 8 Ιανουαρίου, ημέρα εορτασμού της Αγίας Δομινίκης. Η ημέρα αυτή ονομάζεται «Πατερίστα» από τους ντόπιους και από νωρίς το απόγευμα τα «μπουλούκια» παρελαύνουν χορεύοντας και σατιρίζοντας πρόσωπα και γεγονότα. Στο τέλος ο δήμος Καστοριάς (ο οποίος έχει την πλήρη ευθύνη της διοργάνωσης) βραβεύει τα καλύτερα μπουλούκια.

Το 3ήμερο των Ραγκουτσαριών αποτελεί ένα από τα πιο γνωστά τουριστικά αξιοθέατα της Καστοριάς και κάθε χρόνο συγκεντρώνει πλήθος επισκεπτών οι οποίοι θέλουν να δουν ή και να συμμετέχουν στις εορταστικές εκδηλώσεις.
Βρείτε τις μεγαλύτερες προσφορές σε ξενοδοχεία στην Καστοριά εδώ!

About Ekdromi.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.