σεπτέμβριος στα καλάβρυτα

Καλάβρυτα – Ιστορία και φυσική ομορφιά

Ένας από τους πιο όμορφους και ιστορικούς προορισμούς της Πελοποννήσου. Τα Καλάβρυτα ειναι ευρύτερα γνωστά για το χιονοδρομικό τους κέντρο, την μεγάλη ιστορία τους αλλά και τον περίφημο οδοντωτό σιδηρόδρομό τους. Παρότι το ιστορικό ενδιαφέρον που έχει η περιοχή αφορά στους νεότερους χρόνους, η διαδρομή των Καλαβρύτων μέσα στους αιώνες ξεκινά από την αρχαιότητα. Στη σημερινή τους θέση υπήρχε η πόλη Κυναίθα. Αιώνες αργότερα, και συγκεκριμένα τον 13ο αιώνα, η πόλη πέρασε στα χέρια των Φράγκων και τα ερείπια του φρουρίου που υπάρχουν μέχρι τις μέρες μας πάνω από τα Καλάβρυτα είναι από τα πλέον σημαντικά μεσαιωνικά κάστρα ολόκληρης της Πελοποννήσου.

Καλάβρυτα – Ιστορία και φυσική ομορφιά

Αν σκοπός σας είναι να ανακαλύψετε τους θησαυρούς των Καλαβρύτων, η αλήθεια είναι πως η λίστα με τα σημεία ενδιαφέροντος είναι μεγάλη. Είτε η προτεραιότητά σας είναι οι ομορφιές της φύσης, είτε τα ιστορικά αξιοθέατα, τα Καλάβρυτα έχουν να σας προσφέρουν εξαιρετικές εμπειρίες και από τα δύο.

Και φυσικά ξεκινάμε μια από τις πιο δημοφιλείς εμπειρίες. Μια βόλτα με τον οδοντωτό σιδηρόδρομο. 

Η διαδρομή του οδοντωτού διασχίζει το φαράγγι του Βουραϊκού ποταμού και καταλήγει στα Καλάβρυτα. Ίσως το πιο εντυπωσιακό σημείο της διαδρομής είναι το στενό που ονομάζεται «Πόρτες» όπου το τραίνο περνά μέσα από σήραγγα. Όλες οι στάσεις της διαδρομής, καθώς και 20 μέτρα εκατέρωθεν της σιδηροδρομικής γραμμής, έχουν λάβει τον χαρακτηρισμό των ιστορικών μνημείων. 

Ένα από τα χαρακτηριστικά γνωρίσματα της διαδρομής είναι η μεγάλη της κλίση σε κάποια σημεία. Για να μπορέσει να ανέβει το τραίνο στα Καλάβρυτα, σε ύψος δηλαδή 750 μέτρων, τοποθετήθηκε ανάμεσα στις σιδηροτροχιές ένας οδοντωτός άξονας. Άξονας ο οποίος επιτρέπει στο τραίνο να πραγματοποιήσει τη συγκεκριμένη διαδρομή. Από εκεί πήρε και το όνομα «Οδοντωτός». Οι γραμμές του δε, με πλάτος μόλις 0,75 μέτρα, είναι οι μικρότερες της Ευρώπης.

Η συνολική διαδρομή το οδοντωτού, από το Διακοπτό μέχρι τα Καλάβρυτα, είναι 22 χιλιόμετρα και το ταξίδι διαρκεί μια ώρα. Η ταχύτητα που αναπτύσσει το τραίνο είναι περίπου 30 με 40 χιλιόμετρα ανά ώρα ενώ στο οδοντωτό κομμάτι είναι 6 με 15. Κατά τη διάρκεια της διαδρομής, οι επιβάτες μπορούν να θαυμάσουν καταπληκτικά τοπία ανυπέρβλητης φυσικής ομορφιάς. Με το πέρασμα των ετών, το τραίνο έχει γίνει σχεδόν ένα με τη φύση. Έτσι μπορεί εύκολα να νιώσει κανείς ότι αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι της φυσικής ομορφιάς.

Ιστορικά μνημεία των Καλαβρύτων

Στα Καλάβρυτα θα έχετε την ευκαιρία να δείτε από κοντά μερικά από τα πιο σημαντικά ιστορικά αξιοθέατα της νεότερης Ελληνικής ιστορίας. Μπορείτε να θαυμάσετε το Μνημείο για τους αγωνιστές του 1821 αλλά και την Ιερά Μονή Μεγάλου Σπηλαίου, ένα κτίσμα πραγματικά εντυπωσιακό. Στα Καλάβρυτα επίσης βρίσκεται και ο τόπος θυσίας, αλλά και το μουσείο του Καλαβρυτινού Ολοκαυτώματος.

4 χιλιόμετρα δυτικά των Καλαβρύτων, σε υψόμετρο 933 μέτρων σε ένα λόφο στους πρόποδες του όρους Βελιά, θα βρούμε, ανάμεσα από τα δέντρα που την αγκαλιάζουν, την Ιερά Μονή της Αγίας Λαύρας. Έναν ναό που χτίστηκε το 961 μ.Χ. από έναν μοναχό και στη μακραίωνη ιστορία του πέρασε πολλά. Σημαντικότερο έτος στην ιστορία του Ναού αυτού (εκτός του 1821) είναι το 1585 όπου πυρπολήθηκε από Τούρκους. Αλλά και το 1600 καθώς και το 1770 έζησε καταστροφικές στιγμές. Οι κατακτητές που πέρασαν ιστορικά από την Ελλάδα κατέστρεφαν τη Μονή της Αγίας Λαύρας. Τελευταία καταστροφή το 1943 από τους Γερμανούς.

Βρείτε τις μεγαλύτερες προσφορές ξενοδοχείων στα Καλάβρυτα εδώ!

Ο Ιανουάριος είναι ο μήνας των χειμερινών ευκαιριών. Τα πιο όμορφα και γραφικά μέρη του χειμώνα, ξεκουράζονται από τους επισκέπτες των εορτών και αποτελούν μοναδική ευκαιρία για μίνι εκδρομές. Ένα από τα πιο κλασικά και δημοφιλή μέρη της Πελοποννήσου είναι, χωρίς αμφιβολία, τα Καλάβρυτα. Τόπος με μοναδικές ομορφιές, σπάνια σημεία ενδιαφέροντος αλλά και ένα εκπληκτικό χιονοδρομικό κέντρο που αποτελεί πόλο έλξης για τους φίλους των χειμερινών σπορ. Τι άλλο θέλει κανείς για το χειμερινό Σαββατοκύριακό του; Φύγαμε για Καλάβρυτα λοιπόν!

Φύγαμε για Καλάβρυτα

Το υπέροχο με το χωρίο των Καλαβρύτων, είναι πως, όταν κάποιος ακούει το όνομά τους, δεν του έρχεται μόνο ένα πράγμα στο μυαλό. Είναι δηλαδή ένας προορισμός που δεν είναι στενά συνδεδεμένος με ένα μόνο θέμα. Στους λάτρεις των χειμερινών σπορ τα Καλάβρυτα σημαίνουν χιονοδρομικό. Και όχι άδικα. Το χιονοδρομικό κέντρο των Καλαβρύτων, είναι ένα από τα μεγαλύτερα και πιο οργανωμένα στην Ελλάδα. Δίκαια λοιπόν συρρέουν κάθε χρόνο χιλιάδες επισκέπτες για να χαρούν τα παιχνίδια στο χίονι και να απολαύσουν τον καφέ και το ρόφημά τους στο σαλέ.

Για άλλους, τα Καλάβρυτα είναι στενά συνδεδεμένα με την ιστορία. Πράγμα εξίσου φυσιολογικό. Τόπος με πλούσια ιστορία τόσο στην περίοδο της Ελληνικής επανάστασης, όσο και στην περίοδο της κατοχής, η περιοχή των Καλαβρύτων διαθέτει πολλά και σημαντικά μνημεία που αξίζει κανείς να επισκεφθεί.

Τέλος, κανείς δεν μπορεί να προσπεράσει ένα, παγκοσμίου φήμης, αξιοθέατο που διαθέτει η περιοχή. Και δεν είναι άλλο από τον Οδοντωτό σιδηρόδρομο. Μια διαδρομή σπάνιας ομορφιάς που θεωρείται από τις πλέον όμορφες αλλά και γραφικές διαδρομές της χώρας μας. Δικαίως λοιπόν έχει αποσπάσει το χαρακτηρισμό της θεαματικότερης σιδηροδρομικής γραμμής των Βαλκανίων. Πρόκειται για μία διαδρομή που ενώνει το Διακοπτό με τα Καλάβρυτα και προσφέρει μια αξέχαστη περιήγηση σε όποιον επιλέξει να τον ανακαλύψει.

Τα Καλάβρυτα έχουν πολλούς λόγους για να τα επισκεφθεί και να τα ανακαλύψει κανείς. Σε όποια κατηγορία ταξιδιώτη και αν ανήκετε, σίγουρα θα ενθουσιαστείτε με τις ομορφιές του χωριού αυτού.

Βρείτε εδώ τις μεγαλύτερες προσφορές ξενοδοχείων στα Καλάβρυτα!

Ο Οδοντωτός σιδηρόδρομος αποτελεί μια από τις πιο όμορφες και γραφικές διαδρομές  της χώρας μας. Έχει αποσπάσει το χαρακτηρισμό της θεαματικότερης σιδηροδρομικής γραμμής των Βαλκανίων. Η διαδρομή που ενώνει το Διακοπτό με τα Καλάβρυτα προσφέρει μια αξέχαστη περιήγηση σε όποιον επιλέξει να τον ανακαλύψει.

Η κατασκευή του ξεκίνησε το 1889, επί κυβέρνησης Χαριλάου Τρικούπη.  Χρειάστηκαν συνολικά επτά χρόνια εργασιών για να κατασκευαστούν τα 22 χιλιόμετρα της διαδρομής. Το πρώτο δρομολόγιο πραγματοποιήθηκε στις 10 Μαρτίου του 1896 και ο πρώτος επιβάτης ήταν ο Βασιλιάς Γεώργιος Α’. Η πρώτη μηχανή που χρησιμοποιήθηκε ήταν ατμοκίνητη και στις στάσεις υπήρχαν ειδικοί υδατόπυργοι για να μπορεί να αναπληρώνεται το νερό.

Οδοντωτός σιδηρόδρομος – Αξιοθέατα

Ένα από τα χαρακτηριστικά γνωρίσματα της διαδρομής είναι η μεγάλη της κλίση σε κάποια σημεία. Για να μπορέσει να ανέβει το τραίνο στα Καλάβρυτα, σε ύψος δηλαδή 750 μέτρων, τοποθετήθηκε ανάμεσα στις σιδηροτροχιές ένας οδοντωτός άξονας. Άξονας ο οποίος επιτρέπει στο τραίνο να πραγματοποιήσει τη συγκεκριμένη διαδρομή. Από εκεί πήρε και το όνομα “Οδοντωτός”. Οι γραμμές του δε, με πλάτος μόλις 0,75 μέτρα, είναι οι μικρότερες της Ευρώπης.

Η συνολική διαδρομή το οδοντωτού, από το Διακοπτό μέχρι τα Καλάβρυτα, είναι 22 χιλιόμετρα και το ταξίδι διαρκεί μια ώρα. Η ταχύτητα που αναπτύσσει το τραίνο είναι περίπου 30 με 40 χιλιόμετρα ανά ώρα ενώ στο οδοντωτό κομμάτι είναι 6 με 15. Κατά τη διάρκεια της διαδρομής, οι επιβάτες μπορούν να θαυμάσουν καταπληκτικά τοπία ανυπέρβλητης φυσικής ομορφιάς. Με το πέρασμα των ετών, το τραίνο έχει γίνει σχεδόν ένα με τη φύση. Έτσι μπορεί εύκολα να νιώσει κανείς ότι αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι της φυσικής ομορφιάς.

Η διαδρομή του οδοντωτού διασχίζει το φαράγγι του Βουραϊκού ποταμού. Ενώ πριν φτάσει στον τελικό προορισμό του, τα Καλάβρυτα, περνά από το χωριό Ζαχλωρού. Από τα πιο εντυπωσιακά σημεία της διαδρομής είναι το στενό που ονομάζεται «Πόρτες» όπου το τραίνο περνά μέσα από σήραγγα. Όλες οι στάσεις της διαδρομής, καθώς και 20 μέτρα εκατέρωθεν της σιδηροδρομικής γραμμής έχουν λάβει τον χαρακτηρισμό των ιστορικών μνημείων μετά από απόφαση του υπουργείου πολιτισμού.

Αυτό που ίσως γνωρίζουν λίγοι είναι ότι παράλληλα με τις ράγες του οδοντωτού, υπάρχει η δυνατότητα να κάνει κανείς πεζοπορία καθώς η διαδρομή είναι σηματοδοτημένη. Για όσους το επιθυμούν, η διαδρομή διαρκεί περίπου 6 με 7 ώρες.

Στο τέλος των 22 χιλιομέτρων, ο επιβάτης κατεβαίνει στα Καλάβρυτα όπου πέρα από τη φυσική ομορφιά, η πόλη αποτελεί σπουδαίο ιστορικό τόπο. Στα Καλάβρυτα υπάρχει το μοναστήρι της Αγίας Λαύρας, όπου έλαβε χώρα η επίσημη έναρξη της επανάστασης του 1821 καθώς και το μνημείο του ολοκαυτώματος της Κατοχής.

Βρείτε τις μεγαλύτερες προσφορές για ξενοδοχεία στα Καλάβρυτα εδώ!

Σαββατοκύριακα Ιανουαρίου στα Καλάβρυτα

Ιανουάριος σημαίνει ζεστασιά. Σημαίνει χιονισμένα ορεινά τοπία και χαλάρωση δίπλα στο τζάκι. Για τους πιο δραστήριους, ο Ιανουάριος και οι επόμενοι μήνες είναι ιδανικοί για χειμερινά σπορ. Για καταβάσεις στο φρέσκο χιόνι με σκι, είτε με snowboard. Το κύμα ταξιδιωτών των εορτών έχει τελειώσει. Τα επόμενα Σαββατοκύριακα λοιπόν μοιάζουν ιδανικά για όποιον θέλει να συνδυάσει και τα δύο. Για όποιον θέλει να ζήσει και την ομορφιά του χιονιού, και τη χαλάρωση. Αν μάλιστα ο προορισμός που θα επιλέξει διαθέτει και τις 2 επιλογές, αλλά παράλληλα προσφέρει και μέρη ιστορικού ενδιαφέροντος, τότε το Σαββατοκύριακο φαντάζει ιδανικό. Ένας τέτοιος προορισμός είναι σίγουρα τα Καλάβρυτα. Βόλτες στο χιόνι, ξεκούραση σε υπέροχα ξενοδοχεία, ιστορικά μνημεία αλλά και ο πασίγνωστος οδοντωτός σιδηρόδρομος συνθέτουν το παζλ ενός μέρους που έχει πραγματικά πολλά να προσφέρει! Ετοιμαζόμαστε λοιπόν για τα μοναδικά Σαββατοκύριακα Ιανουαρίου στα Καλάβρυτα για να ξεκινήσει η χρονιά με τον καλύτερο τρόπο!

Από την Αθήνα, μπορείτε να είστε στο υπέροχο χωριό των Καλαβρύτων το αργότερο σε 3 ώρες. Αυτό σημαίνει πως, ιδανικά, μπορείτε να ξεκινήσετε το ταξίδι σας από την Παρασκευή το απόγευμα και να κερδίσετε έτσι μια ημέρα. Άλλωστε, οι λάτρεις του χιονιού γνωρίζουν πως θα πρέπει να είναι στο χιονοδρομικό κεντρο από νωρίς το πρωί! Το χιονοδρομικό των Καλαβρύτων είναι από τα πιο οργανωμένα της χώρας και, εκτός από τις πολλές επιλογές που διαθέτει σε πίστες, παρέχει και ένα εξαιρετικό σαλέ για όσους θέλουν απλά να παρατηρούν, και όχι να συμμετέχουν. Απευθύνεται δηλαδή σε όλους!

Για τις επόμενες ώρες, μετά το παιχνίδι με το χιόνι, τα Καλάβρυτα είναι εξίσου, αν όχι περισσότερο, ενδιαφέροντα. Θα ήταν πραγματικά κρίμα να μην περάσετε μια βόλτα από τον, σπάνιας ομορφιάς, οδοντωτό σιδηρόδρομο και να δείτε μέσα από μια μαγευτική διαδρομή, τα υπέροχα τοπία που διασχίζει. Για όσους δε, έχουν ιστορικά ενδιαφέροντα, η Μονή της Αγίας Λαύρας, όπου σηκώθηκε το λάβαρο της ελληνικής Επανάστασης το 1821, αποτελεί ένα από τα σημαντικότερα μνημεία της σύγχρονης ελληνικής ιστορίας.

Βρείτε όλες τις προσφορές ξενοδοχείων του ekdromi.gr για τα Καλάβρυτα εδώ.

Είναι αναμφισβήτητα ένας από τους πλέον εντυπωσιακούς και φιλόξενους προορισμούς της Αχαΐας. Η ιστορική όσο και όμορφη κωμόπολη των Καλαβρύτων, με την μακραίωνη ιστορία και τη μοναδική της παράδοση, αποτελεί έναν από τους πιο δημοφιλείς χειμερινούς προορισμούς για τους κατοίκους της Αθήνας και όχι μόνο.

Τα Καλάβρυτα είναι χτισμένα σε υψόμετρο 737 μέτρων, στους πρόποδες του όρους Χελμού. Απέχουν 77 χιλιόμετρα από την Πάτρα και 190 χιλιόμετρα από την Αθήνα. Δίνει έτσι την ευκαιρία για μικρές εξορμήσεις του Σαββατοκύριακου στους κατοίκους των μεγάλων πόλεων.

Καλάβρυτα – Ιστορία

Η ιστορία της περιοχής των Καλαβρύτων ξεκινά από την αρχαιότητα. Στη σημερινή τους θέση υπήρχε η πόλη Κυναίθα η οποία καταστράφηκε από τους Αιτολούς και ξαναχτίστηκε από τον Αυτοκράτορα Ανδριανό. Αιώνες αργότερα, και συγκεκριμένα τον 13ο αιώνα, η πόλη πέρασε στα χέρια των Φράγκων και τα ερείπια του φρουρίου που υπάρχουν μέχρι τις μέρες μας πάνω από τα Καλάβρυτα είναι από τα πλέον σημαντικά μεσαιωνικά κάστρα ολόκληρης της Πελοποννήσου.

Κατά την παραμονή σας στα Καλάβρυτα έχετε τη δυνατότητα να επισκεφθείτε πολύ σημαντικά αξιοθέατα. Μια πρώτη βόλτα στον κεντρικό πεζόδρομο της πόλης θα σας δώσει μια γεύση από την ατμόσφαιρα της περιοχής. Εκεί θα βρείτε πολλά τουριστικά μαγαζιά, καθώς και παραδοσιακά καφενεία και εστιατόρια για να περάσετε ευχάριστα την ώρα σας δοκιμάζοντας τις τοπικές σπεσιαλιτέ.

Καλάβρυτα – Χιονοδρομικό

Για τους λάτρεις των χειμερινών σπορ, τα Καλάβρυτα διαθέτουν ένα από τα πιο γνωστά χιονοδρομικά κέντρα στην Ελλάδα. Το χιονοδρομικό των Καλαβρύτων λειτουργεί στη βορειοδυτική πλευρά του Χελμού. Βρίσκεται σε υψόμετρο 1.650 μέτρων, και διαθέτει όλες τις ανέσεις ενός σύγχρονου χιονοδρομικού. Πράγμα που το καθιστά ιδανικό για κάθε τύπο επισκέπτη. Απευθύνεται από τον πλέον έμπειρο σκιέρ μέχρι και για οικογένειες που θέλουν απλά να χαρούν το χιόνι.

Στο λόφο Καπή θα έχετε την ευκαιρία να γνωρίσετε την σύγχρονη ιστορία των Καλαβρύτων, εκεί, στο δρόμο προς το χιονοδρομικό κέντρο, υπάρχει το μνημείο του τόπου της θυσίας αφιερωμένο στους άνδρες της πόλης οι οποίοι οδηγήθηκαν σε εκτέλεση από τους Γερμανούς στις 13 Δεκεμβρίου του 1943. Παράλληλα, μην παραλείψετε να επισκεφθείτε τη Μονή Αγίας Λαύρας όπου το Μάρτιο του 1821 έλαβε χώρα η επίσημη έναρξη της Ελληνικής επανάστασης. Το ιερό λάβαρο της επανάστασης του Έθνους σώζεται μέχρι σήμερα και αποτελεί έναν από τους πιο πολύτιμους Εθνικούς θησαυρούς.

Τα αξιοθέατα όμως δεν σταματούν εδώ. Στα Καλάβρυτα υπάρχει και το φημισμένο σπήλαιο των λιμνών, καθώς και το φαράγγι του Βουραϊκού ποταμού το οποίο διασχίζεται από τον επίσης πασίγνωστο οδοντωτό σιδηρόδρομο.

Για κάθε τύπο επισκέπτη, τα Καλάβρυτα είναι ο ιδανικός προορισμός για χειμερινές εξορμήσεις. Για τους λάτρεις των σπορ αλλά και για όσους αρέσκονται στον θρησκευτικό και ιστορικό τουρισμό, το μόνο σίγουρο είναι πως στην κωμόπολη των Καλαβρύτων το ενδιαφέρον παραμένει αμείωτο για όσο καιρό θέλει να αφιερώσει κανείς.
Βρείτε τις μεγαλύτερες προσφορές για ξενοδοχεία στα Καλάβρυτα εδώ!

About Ekdromi.gr