Ένα “διαφορετικό” Πάσχα στη Ζάκυνθο – Γιατί αξίζει να ταξιδέψετε 

Το Πάσχα στη Ζάκυνθο είναι μια μοναδική εμπειρία, γεμάτη παραδόσεις που την καθιστούν ένα ξεχωριστό προορισμό για αυτή την εποχή του χρόνου. Παρότι η Κέρκυρα μπορεί να είναι διάσημη ως πασχαλινός προορισμός, η Ζάκυνθος έχει να επιδείξει μια μεγάλη ποικιλία εθίμων που την κάνουν μοναδική στο είδος της.

Το «Ζακυνθινό Μεγαλοβδόμαδο», όπως το αποκαλούν οι ντόπιοι, ξεκινά με τον εορτασμό του Σαββάτου του Λαζάρου, όπου σε όλα τα καμπαναριά του νησιού κρεμιέται το «βαγί», ένα περίτεχνο στολίδι από φρέσκα φύλλα φοίνικα. Αυτό το ιδιαίτερο έθιμο δίνει ένα ξεχωριστό χρώμα στις εκκλησίες και τις γιορτές του νησιού. Την Κυριακή των Βαΐων, τα βαγιά διανέμονται στα σπίτια ως ευλογία, ενώ οι εκκλησίες ντύνονται σε πένθιμη ατμόσφαιρα. Τη Μεγάλη Τρίτη το βράδυ ψάλλονται κατανυκτικοί ύμνοι, ενώ τον Εσπερινό της Μεγάλης Πέμπτης χαρακτηρίζει η ιδιαίτερη μουσική του τροπαρίου της Κασσιανής.

Ένα ζακυνθινό έθιμο ζουν οι επισκέπτες όταν αντικρύζουν και τον τρόπο που τελείται η Αποκαθήλωση, με τον Εσταυρωμένο να λιτανεύεται σε μία μοναδική ατμόσφαιρα. Τη Μεγάλη Παρασκευή, η λιτανεία ολοκληρώνεται με την εναπόθεση του Χριστού στον Επιτάφιο, ένα ξεχωριστό έργο τέχνης που διακοσμείται με επένδυση φύλλου χρυσού και βελούδου.

Επιπλέον, οι Επιτάφιοι του νησιού αποτελούν γενικότερα ένα ξεχωριστό θέαμα, καθώς είναι ξυλόγλυπτοι και διακοσμούνται με φύλλα χρυσού, αφήνοντας πίσω τους την παραδοσιακή στολισμένη με λουλούδια εμφάνιση. Στο Ζακυνθινό Μεγαλοβδόμαδο, η λιτανεία του Εσταυρωμένου διασχίζει την πόλη, δημιουργώντας μια ιδιαίτερα συγκινητική ατμόσφαιρα. Αυτή η μοναδική εμπειρία καταλήγει στην πλατεία Σολωμού, όπου ο Μητροπολίτης ευλογεί τον κλήρο και το λαό με τον Εσταυρωμένο, ολοκληρώνοντας με την απόλυτη έκφραση της θρησκευτικής τελετής.

Μουσική και θόρυβος για την Ανάσταση

Το νησί αυτό διακρίνεται για τη μουσική του παράδοση, ειδικά στον εκκλησιαστικό τομέα. Οι ύμνοι και οι ψαλμοί αντικατοπτρίζουν μια ιδιαίτερη ποικιλία τονικότητας, προσδίδοντας έναν μοναδικό χαρακτήρα στις θρησκευτικές τελετές. Επίσης η φιλαρμονική του δήμου είναι παρούσα σε πολλά έθιμα, συμμετέχοντας μελωδικά.

Τέλος, η πρωινή Πρώτη Ανάσταση συνοδεύεται από το έθιμο του Γκλόρια, όπου οι πιστοί εκφράζουν τη χαρά τους με έναν παραδοσιακό τρόπο, δημιουργώντας έναν θόρυβο που αντικατοπτρίζει την ελευθερία και την χαρά της Ανάστασης. Πιο συγκεκριμένα, μόλις ο ιερέας ανασηκώσει τον σύμβολο της Πρώτης Ανάστασης, γνωστό ως “Γκλόρια”, οι παρευρισκόμενοι στη Μητρόπολη ξεκινούν να χτυπούν σκεύη και καθίσματα. Ταυτόχρονα, από τα παράθυρα των σπιτιών πετάγονται πήλινα σκεύη, μιμούμενα τον θόρυβο που συνοδεύει την Ανάσταση στην παράδοση της Καινής Διαθήκης.

Το Πάσχα στη Ζάκυνθο είναι μια μοναδική ευκαιρία να ζήσετε την παράδοση και τον πολιτισμό του νησιού σε μια ατμόσφαιρα γεμάτη ευλάβεια και θρησκευτική συγκίνηση. Μπορείτε να βρείτε πολλά καταλύματα για διαμονή το Πάσχα στη Ζάκυνθο στο Ekdromi.gr και να απολαύσετε μια διαφορετική εκδοχή των εθίμων που γνωρίζατε μέχρι σήμερα.

About Ekdromi.gr