Πελοπόννησος – παραδόσεις & έθιμα στον top πασχαλινό προορισμό

Η Πελοποννησος είναι πάντα μια καλή ιδέα για μια σύντομη απόδραση από την Αθήνα αλλά ειδικά το Πάσχα αποτελεί μια μοναδική εμπειρία σε έναν ευλογημένο τόπο. Από το παραθαλάσσιο Αίγιο μέχρι το Πόρτο Χέλι, το Λουτράκι, την όμορφη Καλαμάτα, το Ρίο και το Πεταλίδι, όποιο μέρος κι αν επιλέξετε για τις πασχαλινές σας διακοπές, στο ekdromi.gr θα βρείτε υπέροχα καταλύματα για διαμονή.

Το κάψιμο του Ιούδα στο Αίγιο

Στην παραλιακή πόλη του Αιγίου, το Πάσχα γιορτάζεται με έντονη θρησκευτική συγκίνηση και παραδοσιακές εκδηλώσεις. Κάτοικοι και επισκέπτες συμμετέχουν στις λειτουργίες των εκκλησιών και απολαμβάνουν τα έθιμα της Μεγάλης Εβδομάδας. Κάθε Μεγάλη Παρασκευή, το Αίγιο φωτίζεται από τη λαμπρή Συνάντηση Επιταφίων στην πλατεία της Αγίας Λαύρας. Την Κυριακή του Πάσχα, στην Τέμενη Αιγίου, στην κεντρική πλατεία του χωριού, πραγματοποιείται το παραδοσιακό έθιμο της καύσης του Ιούδα. Μπροστά στην εκκλησία του Αγίου Γεωργίου, παρουσιάζεται ένα θεατρικό δρώμενο που αναπαριστά τη δίκη του Ιούδα και στο τέλος της παράστασης, το ομοίωμα του Ιούδα ρίχνεται στη φωτιά.

Ξεχωριστός Επιτάφιος στο Λουτράκι

Στο Λουτράκι, την Μεγάλη Παρασκευή, ο Επιτάφιος της Εκκλησίας της Παναγίας της Γιάτρισσας περιφέρεται στα σοκάκια της περιοχής. Όταν φτάνει στην παραλία, οι άντρες που τον κρατούν τον τοποθετούν μέσα στο νερό, κρατώντας τον ψηλά ενώ διαβάζεται η Ακολουθία και πλήθος κόσμου συρρέει στην περιοχή για να ζήσει από κοντά αυτό το μοναδικό θέαμα.

Καλαμάτα και Πόρτο Χέλι με μοναδικά πασχαλινά έθιμα

Στην Καλαμάτα, την Κυριακή του Πάσχα, ξεσπάει ο “σαΐτοπόλεμος”, ένα από τα αρχαιότερα πασχαλινά έθιμα. Οι ομάδες των “Μπουλούκιων”, κατασκευάζοντας εκατό σαΐτες έναντι εκατό, συγκρούονται με πάθος σε μια μοναδική μάχη, αναβιώνοντας τις παλιές μάχες της επανάστασης του 1821.

Στο κοσμοπολίτικο Πόρτο Χέλι, οι επισκέπτες μπορούν να απολαύσουν τις ιερές μέρες συμμετέχοντας στις παραδόσεις και τα έθιμα της περιοχής. Τη Μ. Παρασκευή με την Περιφορά του Επιταφίου, το Μ. Σάββατο στην Ανάσταση με τα εντυπωσιακά αερόστατα, ενώ την Κυριακή του Πάσχα με παραδοσιακούς χορούς και το θεαματικό κάψιμο του Ιούδα στο λιμάνι.

Παραλιακά μέρη για διαμονή το Πάσχα

Στο Πεταλίδι, με τη μαγευτική του θέα στον Αργολικό Κόλπο και τα εντυπωσιακά αρχαιολογικά αξιοθέατα, οι επισκέπτες μπορούν να εξερευνήσουν τον πολιτιστικό πλούτο της περιοχής ενώ παράλληλα απολαμβάνουν τα Πασχαλινά έθιμα!

Στο Ρίο, οι επισκέπτες μπορούν να απολαύσουν τη μαγευτική θέα στον Κορινθιακό Κόλπο και να επισκεφθούν το εντυπωσιακό Κάστρο του Ρίου, ένα από τα σημαντικότερα μνημεία του μεσαιωνικού πολιτισμού στην Πελοπόννησο.

Με τη γεύση των παραδοσιακών εδεσμάτων και τον ρυθμό των τοπικών εορταστικών εκδηλώσεων, η Πελοπόννησος αναδεικνύεται ως ένας προορισμός που ενώνει την πνευματική εμπειρία με την απόλαυση και την ευχαρίστηση. Μέσα από το Ekdromi.gr μπορείτε να βρείτε πολλές ιδέες για διαμονή σε Αίγιο, Λουτράκι, Καλαμάτα, Πόρτο Χέλι, Πεταλίδι και Ρίο. Από πολυτελή ξενοδοχεία με θέα στο Αιγαίο ή στον Κορινθιακό κόλπο μέχρι παραδοσιακά καταλύματα, κάθε επιλογή υπόσχεται μια ξεχωριστή εμπειρία διαμονής. 

About Ekdromi.gr