Νάουσα

Εξόρμηση στη Νάουσα

Νάουσα. Μια όμορφη ορεινή πόλη χτισμένη στους πρόποδες του όρους Βέρμιο. Στον νομό Ημαθείας που ανήκει, αποτελεί τη δεύτερη μεγαλύτερη πόλη (μετά την πρωτεύουσα Βέροια). Πόλη με σημαντικό ρόλο στη νεότερη ιστορία της χώρας κυρίως κατά την περίοδο των απελευθερωτικών αγώνων το 1822. Χάρη στιε θυσίες των κατοίκων της την περίοδο αυτή, από το 1955 έχει λάβει το χαρακτηρισμό «Ηρωική πόλη». Στις μέρες μας η Νάουσα είναι μια σπουδαία βιομηχανική και γεωργική πόλη. Παράλληλα, φημίζεται για το κρασί της, τα φρούτα που παράγει, αλλά και το γνωστό καρναβάλι της. Αποτελεί λοιπόν ιδανικό προορισμό τόσο για φυσιολάτρες, όσο και για ταξιδιώτες που αναζητούν την “εμπειρία” στο ταξίδι τους καθώς διατηρεί σε πολύ μεγάλο βαθμό την παραδοσιακή της αρχιτεκτονική.

Εξόρμηση στη Νάουσα

Η πόλη της Νάουσας διασχίζεται από τον ποταμό «Αραπίτσα». το πέρασμα του ποταμού αυτού, δημιουργεί υπέροχες εικόνες σε πολλά σημεία της πόλης. Παράλληλα, μια βόλτα στα στενά και τους δρόμους της Νάουσας θα σας κάνει να ανακαλύψετε την τοπική Μακεδονική αρχιτεκτονική αλλά και τα υπέροχα παλιά κλωστοϋφαντουργεία του 19ου αιώνα.

Από τους πιο γνωστούς και αγαπημένους προορισμούς των φυσιολατρών είναι σίγουρα το άλσος του Αγίου Νικολάου. Βρίσκεται λίγο έξω από την πόλη και από εκεί ξεκινά το ταξίδι του ο ποταμός Αραπίτσα. Είναι το σημείο που ουσιαστικά δίνει ζωή σε όλοκληρη την περιοχή και αποτελεί πραγματικά ένα υπέροχο σκηνικό γεμάτο όμορφες φυσικές εικόνες. Το άλσος του Αγίου Νικολάου καλύπτεται από δέντρα και τεχνητές λίμνες. Δεν θα πρέπει να ξεχάσετε να δοκιμάσετε την υπέροχη πέστροφα που βγάζει ο ποταμός.

Η Νάουσα φημίζεται για το κρασί της, και την τοπική ποικιλία της, το “Ξινόμαυρο”, κατά την επίσκεψή σας στη Νάουσα θα έχετε την ευκαιρία να γνωρίσετε πολλά και ενδιαφέροντα οινοποιεία, να επιδοθείτε σε wine testing δοκιμάζοντας την τοπική ποικιλία αλλά και να κάνετε τις αγορές σας. Σίγουρα τα οινοποιεία της Νάουσας αποτελούν μια από τις πιο ενδιαφέρουσες εμπειρίες που μπορεί να προσφέρει η πόλη.

Βρείτε τις μεγαλύτερες προσφορές ξενοδοχείων στη Νάουσα εδώ!

Είναι γνωστό πως στη Μακεδονία υπάρχουν πολλοί γνωστοί, αλλά και άγνωστοι στους πολλούς, υπέροχοι προορισμοί. Μέρη που, κυρίως το φθινόπωρο και τον χειμώνα, προσφέρουν στους επισκέπτες πολλές και διαφορετικές επιλογές για την αναψυχή τους, με μοναδικά τοπία, εξαιρετικές τοπικές γαστρονομικές δημιουργίες και ατελείωτη φυσική ομορφιά. Ένα από αυτά τα μέρη είναι και η Νάουσα. Φύση, γραφικότητα και καλό κρασί αποτελούν το τρίπτυχο μιας όμορφης πόλης, ικανής να σας μαγέψει.

Νάουσα το φθινόπωρο

Αυτή την εποχή η Νάουσα προετοιμάζεται για τη χειμερινή περίοδο. Και όμως δεν είναι λίγοι αυτοί που την προτιμούν τους φθινοπωρινούς μήνες. Λίγο γιατί  θερμοκρασία είναι υψηλότερη από τον χειμώνα (εξακολουθεί πάντως να κάνει κρύο), λίγο γιατί οι βόλτες στην πόλη είναι πιο εύκολες, το φθινόπωρο στην Νάουσα έχει τους δικούς του fans. Κάνοντας τη βόλτα σας μέσα στην πόλη, θα σας τραβήξει την προσοχή το νερό που τρέχει άπλετο μέσα στην πόλη. Το δεύτερο είναι τα σπίτια με την παραδοσιακή μακεδονίτικη αρχιτεκτονική. Οι βόλτες στην Νάουσα έχουν το δικό τους ξεχωριστό ενδιαφέρον. Μην παραλείψετε να περάσετε μια βόλτα από το πάρκο του Αγίου Νικολάου, όπου θα έχετε την ευκαιρία να θαυμάσετε την χλωρίδα αλλά και τη πανίδα στα καλύτερά της.

Νάουσα – Οινικός προορισμός

Η Νάουσα φημίζεται για το κρασί της, και την τοπική ποικιλία της, το “Ξινόμαυρο“, κατά την επίσκεψή σας στη Νάουσα θα έχετε την ευκαιρία να επισκεφθείτε πολλά διαφορετικά και ενδιαφέροντα οινοποιεία, να δοκιμάσετε την τοπική ποικιλία αλλά και να κάνετε τις αγορές σας. Σίγουρα τα οινοποιεία της Νάουσας αποτελούν μια από τις πιο ενδιαφέρουσες εμπειρίες που μπορεί να προσφέρει η πόλη. Και η κατανάλωση με μέτρο!

Προσφορές ξενοδοχείων στη Νάουσα

Και για την όμορφη πόλη της Νάουσας το ekdromi.gr έχει τις μεγαλύτερες προσφορές. Στο χωριό 3-5 Πηγάδια, σας προτείνουμε τις πέτρινες κατοικίες του Remos Villas. Εκεί, σε ένα καταπράσινο τοπίο και σε υψόμετρο 1.250 μέτρων θα βρείτε το ιδανικό σημείο για χαλάρωση και ξεκούραση μέσα στη φύση. Στο ίδιο μέρος, στα 3-5 Πηγάδια, μπορείτε να μείνετε και στο Αρχοντικό Αγκωνάρι, σε έναν ξενώνα με παραδοσιακό στυλ, δουλεμένο με πέτρα και ξύλο, που θα σας κάνει να νιώσετε με τον πιο όμορφο τρόπο τη χαρά της φύσης και του βουνού.

Το καρναβάλι της Νάουσας από το Ekdromi.gr

Ίσως το έχετε ακουστά ή δεν το γνωρίζετε καθόλου. Όπως και να’χει, το καρναβάλι της Νάουσας έρχεται και φέτος και θα κάνει πάταγο. Η Νάουσα, που αποτελεί ένα από τα στολίδια της Μακεδονίας, διοργανώνει ένα από τα πιο εντυπωσιακά καρναβάλια της Ελλάδας. Είναι μια πόλη που συνδυάζει την παραδοσιακή με την μοντέρνα αρχιτεκτονική. Είναι επίσης γνωστή για την οινοποιία της και το αρχαιολογικό ενδιαφέρον της. Επίσης, κοντά της βρίσκεται το χιονοδρομικό κέντρο Τρία Πέντα Πηγάδια αλλά και κέντρο του Σελίου. Το Ekdromi.gr σας μεταφέρει εκεί, δίνοντάς σας μια πρώτη εικόνα για τις αποκριάτικες δραστηριότητες αυτής της πολυδιάστατης πόλης.

Την καρδιά του καρναβαλιού της Νάουσας αποτελεί το έθιμο “Γενίτσαροι και Μπούλες”. Αυτό το έθιμο έχει μακρά ιστορία η οποία έχει δύο εκδοχές σύμφωνα με τους κατοίκους. Η πρώτη αφορά τον Θεό Διόνυσο και τον εορτασμό του και η δεύτερη εκδοχή αφορά την εποχή τους Τουρκοκρατίας και τους γενίτσαρους οι οποίοι στρατολογούσαν μικρά ελληνόπουλα. Οι κάτοικοι της Νάουσας, αντιδρώντας στους κατακτητές, οργάνωσαν αντάρτικο αγώνα και μάλιστα δολοφόνησαν τον αγγελιοφόρο του Σουλτάνου τις ημέρες της Αποκριάς.

Το έθιμο ξεκινά την Κυριακή της Αποκριάς και συνεχίζει μέχρι αργά την Δευτέρα. Οι συμμετέχοντες επισκέπτονται αρχικά τα σπίτια των μελών της οικογένειάς τους και τελικά καταλήγουν στην περιοχή Σπηλαίου, όπου εκεί κορυφώνεται το γλέντι με χορούς, παραδοσιακές πίτες γλυκά και άφθονο, τοπικό κρασί. 

Αξίζει να σημειώσουμε ότι είναι ίσως το μόνο καρναβάλι στο οποίο τηρείται τάξη και πειραρχία τόσο στο ντύσιμο και μασκάρεμα των συμμετεχόντων όσο και στην εκτέλεση της διαδικασίας του εθίμου. Με αυτό τον τρόπο όσοι βρεθούν στο καρναβάλι απολαμβάνουν ένα ποιοτικό και φαντασμαγορικό αποτέλεσμα! 

Οι μόνοι που μπορούν να συμμετέχουν στο έθιμο είναι άνδρες και ακόμη και η Μπούλα είναι άντρας μεταμφιεσμένος. Αν θέλετε να συμμετέχετε μπορείτε να νοικιάσετε στολή με την τιμή να ξεκινά στα 30 ευρώ. 

Όλη η πόλη κινείται στους ρυθμούς του καρναβαλιού και ο ήχος που θα κυριαρχεί στα αυτιά σας θα είναι αυτός του ζουρνά και του νταουλιού, όπου συνοδεύουν τις ομάδες (μπουλούκια) μέσα στους δρόμους της πόλης. Η αγάπη και ο ενθουσιασμός των κατοίκων, για αυτό το το εθιμο, θα σας συνεπάρει και θα κάνει την παραμονή σας στη Νάουσα αξέχαστη.

Δείτε αναλυτικά τις προσφορές του Ekdromi.gr στις γύρω περιοχές από τη Νάουσα!

Προσφορές Ξενοδοχείων για Θεσσαλονίκη και για Καστοριά!

Φθινόπωρο στη Νάουσα

Πρόκειται για ένα από τα μέρη της Βόρειας Ελλάδας που δεν είναι ευρύτερα γνωστό σε πολλούς ως τουριστικός προορισμός. Δεν αποτελεί το δημοφιλές σημείο που προσελκύει κάθε χρόνο τις πολλές χιλιάδες των επισκεπτών. Αντιθέτως, η Νάουσα, κρατά καλά τα μυστικά της που την κάνουν να ξεχωρίζει. Παίζει ευφάνταστα με τα αρώματα, τις γεύσεις και τις εικόνες, χωρίς να της αρέσει να τα φωνάζει. Για αυτό και όσοι την έχουν επισκεφθεί, πάντα επιστρέφουν. Επιστρέφουν για να ξαναπάρουν λίγη από την ομορφιά της, και να την κρατήσουν καλά κρυμμένη. Τι είναι όμως αυτό που κάνει το φθινόπωρο στη Νάουσα να είναι τόσο ξεχωριστό;

Δεν είναι ένα το χαρακτηριστικό που κάνει τη Νάουσα ξεχωριστή. Είναι ένας συνδυασμός εικόνων και εμπειριών που δεν μπορεί να αφήσει κανέναν ασυγκίνητο. Είναι ο ποταμός Αραπίτσα που διαπερνά την πόλη. Είναι αυτό το τόσο όμορφο δέσιμο των νέων κτιρίων με τα παλία αρχοντικά που δίνει ξεχωριστό χαρακτήρα. Είναι φυσικά το υπέροχο κρασί της Νάουσας, το Ξινόμαυρο. Μία από τις πιο χαρακτηριστικές ποικιλίες που καλλιεργείται εδώ. Μια επίσκεψη σε κάποιο από τα πολλά οινοποιεία της Νάουσας, θα σας γεμίσει με την ξεχωριστή γεύση του τοπικού κρασιού. Όπως και μια βόλτα στο άλσος του Αγίου Νικολάου που βρίσκεται λίγο έξω από την πόλη. Ιδανικός προορισμός για φυσιολάτρες. Όλα τα παραπάνω, σε ένα φθινοπωρινό πλαίσιο, κάνουν την Νάουσα έναν ιδανικό προορισμό για την εποχή που διανύουμε.

Νάουσα – Προσφορές ξενοδοχείων

Το Αρχοντικό Αγκωνάρι στη Νάουσα
Το Αρχοντικό Αγκωνάρι στη Νάουσα

Το ekdromi.gr δεν θα μπορούσε να απουσιάζει από την πανέμορφη πόλη της Νάουσας, για το λόγο αυτό εξασφάλισε και σας προσφέρει 2 μοναδικές προσφορές για να ζήσετε την εμπειρία της πόλης με τον καλύτερο τρόπο. Σε απόσταση 6 χιλιομέτρων από το χιονοδρομικό κέντρο 3-5 Πηγάδια Νάουσας, σε υψόμετρο 980 μέτρων, στο χωρίο Μεταμόρφωση βρίσκουμε τον παραδοσιακό ξενώνα ΑΓΚΩΝΑΡΙ. Δουλεμένος με πέτρα και ξύλο, σας χαρίζει μοναδκές στιγμές χαλάρωσης και εξαιρετική θέα. Ιδανικό για μινι ταξίδια σε κοντινές περιοχές, αλλά και για ξεκούραση στους χώρους του συντροφιά με τοπικό κρασί και υπέροχες γεύσεις δίπλα στο τζάκι. Αναμφίβολα μια πρόταση που ξυπνά τις αισθήσεις.

Το Remos Villas
Το Remos Villas

Μέσα σε ένα καταπράσινο δάσος και σε απόσταση αναπνοής από τα 3-5 Πηγάδια, στον οικισμό του Αγίου Παύλου Νάουσας θα συναντήσουμε τις πέτρινες κατοικίες Ρέμος. Εκεί, σε υψόμετρο 1.250 μέτρων, η χαλάρωση και η ξεκούραση δίπλα στη φύση έχουν την τιμητική τους. Μια κατασκευή από γήινα υλικά με πέτρα και ξύλο δημιουργούν ένα εξαιρετικό αισθητικό αποτέλεσμα που δένει αρμονικά με το περιβάλλον. Παράλληλα, σπιτικές νοστιμιές από την παραδοσιακή ταβέρνα αλλά και ένα άνετο καφέ-μπαρ, κάνουν τη διαμονή σας μια πραγματικά μοναδική εμπειρία.

Η Νάουσα είναι μια ορεινή πόλη χτισμένη στους πρόποδες του Βερμίου. Αποτελεί τη δεύτερη μεγαλύτερη πόλη του Νομού Ημαθίας μετά την πρωτεύουσα Βέροια. Από το 1955 έχει λάβει το χαρακτηρισμό «Ηρωική πόλη» εξ’ αιτίας των θυσιών των κατοίκων της κατά την περίοδο των απελευθερωτικών αγώνων το 1822.

Η Νάουσα σήμερα.

Σήμερα η Νάουσα είναι μια σπουδαία βιομηχανική και γεωργική πόλη. Είναι φημισμένη για το κρασί της, τα φρούτα που παράγει, καθώς και το γνωστό καρναβάλι της. Αποτελεί προορισμό για φυσιολάτρες και διατηρεί σε πολύ μεγάλο βαθμό την παραδοσιακή της αρχιτεκτονική.

Για τους φίλους των χειμερινών σπορ, η Νάουσα αποτελεί τη βάση των εξορμήσεων για 2 πολύ ωραία χιονοδρομικά κέντρα. Τα γνωστά σε όλους χιονοδρομικά «Σέλι» και «Πηγάδια» βρίσκονται σε απόσταση μόλις 18 χιλιομέτρων από την πόλη. Και τα 2 χιονοδρομικά κέντρα είναι άρτια οργανωμένα και διαθέτουν πίστες τόσο για αρχάριους, όσο και για έμπειρους σκιέρ.

Μέσα στην πόλη της Νάουσας, μπορεί κανείς να θαυμάσει τον ποταμό «Αραπίτσα». Ποταμός ο οποίος διασχίζει την πόλη και δημιουργεί υπέροχες εικόνες. Παράλληλα, κάνοντας μια βόλτα στα στενά και τους δρόμους της Νάουσας, μπορεί κανείς να ανακαλύψει την τοπική Μακεδονική αρχιτεκτονική αλλά και τα υπέροχα παλιά κλωστοϋφαντουργεία του 19ου αιώνα.

Από τους πιο γνωστούς και αγαπημένους προορισμούς των φυσιολατρών είναι το άλσος του Αγίου Νικολάου λίγο έξω από την πόλη. Εκεί βρίσκεται η πηγή του ποταμού Αραπίτσα. Το σημείο που δίνει ζωή στην περιοχή και αποτελεί πραγματικά ένα υπέροχο σκηνικό γεμάτο εικόνες της ομορφιάς της φύσης. Στο άλσος του Αγίου Νικολάου θα δείτε υπέροχα δέντρα και τεχνητές λίμνες ενώ μην ξεχάσετε να δοκιμάσετε την υπέροχη πέστροφα που βγάζει ο ποταμός.

Η Νάουσα είναι γνωστή και για το υπέροχο κρασί της το οποίο μπορείτε να δοκιμάσετε σε πολλά από τα εστιατόρια της πόλης. Πρόκειται για την ποικιλία Ξινόμαυρο και είναι από τα πιο γνωστά κρασιά που παράγει η Ελλάδα. Για όσους ενδιαφέρονται να μάθουν περισσότερα για το τοπικό κρασί και την ιστορία του, μπορούν να περάσουν και από το μουσείο Οίνου και Αμπέλου της Νάουσας.

Το καρναβάλι της Νάουσας

Ένα από τα πιο γνωστά καρναβάλια της Ελλάδας πραγματοποιείται στην πόλη της Νάουσας όπου αναβιώνει κάθε χρόνο το έθιμο «Γενίτσαροι και Μπούλες». Το έθιμο αυτό χρονολογείται από τον 18ο αιώνα και εκατοντάδες κάτοικοι αλλά και επισκέπτες γεμίζουν τους δρόμους της πόλης χορεύοντας κατά ομάδες (μπουλούκια) με τους ήχους από το ζουρνά και το νταούλι. Ταυτόχρονα πολλά μπαλκόνια είναι στολισμένα με τη μάσκα του Γενίτσαρου.

Βρείτε τις μεγαλύτερες προσφορές (μέχρι και 50%) σε ξενοδοχεία στη Νάουσα εδώ!

About Ekdromi.gr