φαράγγι πάντα βρέχει

Το φαράγγι Πάντα Βρέχει

Το φαράγγι Πάντα βρέχει ή απλά Πανταβρέχης για τους ντόπιους, αποτελεί ένα από τα πιο όμορφα τοπία της Ευρυτανίας, αλλά και ολόκληρης της Ελλάδας. Η ονομασία του προέρχεται από μια μικρή περιοχή του φαραγγιού, μήκους περίπου εκατό μέτρων. Εκεί όπου τα παγωμένα νερά που έρχονται από το απόκρημνο βουνό της Καλιακούδας προσπαθούν να συναντήσουν τα νερά του Κρικελλοπόταμου. Έτσι βρίσκουν διέξοδο από μικρές πηγές στις κορυφές του φαραγγιού και δημιουργούν καταρράκτες. Εξ αιτίας του μεγάλου ύψους, η ροή του νερού δεν είναι συνεχής. Αντίθετα διασπάται σε μια πιο μεγάλη ακτίνα δημιουργώντας έτσι μια συνεχή ροή που θυμίζει τεχνητή βροχή.

Το φαράγγι Πάντα Βρέχει

Ο Πανταβρέχης ουσιαστικά είναι το στενότερο πέρασμα του Κρικελλοπόταμου, ανάμεσα στο βουνό της Καλιακούδας και του όρους Πλατανάκι. Το θέαμα που προσφέρει είναι μοναδικό. Από την πλευρά του βουνού της Καλιακούδας πέφτουν νερά από μεγάλο ύψος. Ταυτόχρονα, την υπέροχης ομορφιάς τροφή για το μυαλό και τα μάτια, συνοδεύει η πυκνή βλάστηση της περιοχής. Εκεί, πλάι στους καταρράκτες μπορεί κανείς να βρει και μικρές διάσπαρτες λίμνες, σπηλιές, απότομα βράχια που όλα μαζί συνθέτουν ένα θέαμα μοναδικής φυσικής ομορφιάς.

Για να καταφέρετε να φτάσετε στον Παταβρέχη θα πρέπει να έχετε υπομονή. Η πρόσβαση δεν είναι εύκολη και χρειάζεται προσοχή. Κατά τους καλοκαιρινούς μήνες είναι πιο εύκολη η προσέγγιση αλλά την υπόλοιπη περίοδο του χρόνου η κατάσταση γίνεται αρκετά επικίνδυνη καθώς τα νερά του Κρικελλοπόταμου φουσκώνουν. Για να φτάσετε θα πρέπει να κατευθυνθείτε από το Καρπενήσι προς τα χωριά Στουρνάρα (Δολιανά) και Ροσκά ενώ ένα κομμάτι προς το τέλος της διαδρομής δεν είναι ασφαλτόστρωτο και χρειάζεται να κινείστε με όχημα 4Χ4. Το μόνο σίγουρο είναι όμως ότι το μοναδικό θέαμα θα σας ανταμείψει και με το παραπάνω. Παράλληλα, η περιοχή του Πανταβρέχη ενδείκνειται και για πεζοπορία καθώς η διαδρομή του ποταμού έχει πολλά ακόμα υπέροχα τοπία να προσφέρει.

Βρείτε τις μεγαλύτερες προσφορές σε ξενοδοχεία στο Καρπενήσι εδώ!

About Ekdromi.gr