Γιατί να περάσεις το φετινό Πάσχα στη Χαλκιδική

Η Χαλκιδική φημίζεται όχι μόνο για τις εκπληκτικές παραλίες της αλλά και για τα παραδοσιακά της έθιμα, τα οποία λάμπουν ιδιαίτερα κατά τη διάρκεια του Πάσχα. Κάθε χρόνο, οι κάτοικοι της Χαλκιδικής μαζί με τους επισκέπτες γιορτάζουν την Ανάσταση με έναν μοναδικό τρόπο. Αν λοιπόν ψάχνετε το ιδανικό μέρος για να περάσετε τις ημέρες του Πάσχα, με εύκολη πρόσβαση από τη Θεσσαλονίκη και όχι μόνο, αναζητήστε καταλύματα στην Κασσάνδρα, την Κρυοπηγή, το Πευκοχώρι, το Παλιούρι και αλλού. 

Μεγάλη Παρασκευή

Τα περισσότερα πακέτα συμπεριλαμβάνουν διαμονή και την Μεγάλη Παρασκευή έτσι ώστε να ξεκινήσετε κατανυκτικά το ταξίδι σας όταν το θείο δράμα φτάνει στην κορύφωσή του. Ιδιαίτερα εντυπωσιακός είναι ο Επιτάφιος της Ουρανούπολης, στολισμένος με πολύχρωμα λουλούδια και χιλιάδες χάντρες και πέρλες. Για να ακολουθήσετε την περιφορά, μπορείτε να επιλέξετε και την εκκλησία του Αγίου Προδρόμου στην Αγία Παρασκευή ή εκείνη του Αγίου Δημητρίου στην Άθυτο. 

Μεγάλο Σάββατο

Σε πολλά χωριά αναβιώνει το έθιμο της καύσης του Ιούδα από το μεσημέρι του Σαββάτου. Στο Γομάτι, στο Χανιώτη και το Πευκοχώρι ετοιμάζουν το σκηνικό από νωρίς και καίνε το ομοίωμα το βράδυ με το “Χριστός Ανέστη”. Στο Νέο Μαρμαρά, το θέαμα ολοκληρώνεται εξίσου εντυπωσιακά με ψαροκάικα στο λιμάνι και πυροτεχνήματα στον ουρανό. Στην Κρυοπηγή μπορείτε επίσης να κάνετε Ανάσταση στην εκκλησία του Αγίου Γεωργίου.

Κυριακή του Πάσχα

Την Κυριακή του Πάσχα, η Αρναία γίνεται ένας ιδανικός τόπος για να γιορτάσετε το Πάσχα και να απολαύσετε τον πολιτισμό και τις γεύσεις της περιοχής. Πιο συγκεκριμένα, αναβιώνει με μια ξεχωριστή εκδήλωση. Μέλη από τους τοπικούς πολιτιστικούς συλλόγους ενώνουν τις δυνάμεις τους στην κεντρική πλατεία, φορώντας παραδοσιακές ενδυμασίες και προσφέροντας αυγά, τσουρέκια και πίτες στους επισκέπτες. 

Έθιμα με μεγάλη ιστορία

Πολλά από τα έθιμα των ημερών έχουν τις ρίζες τους στην Τουρκοκρατία. Ένα από αυτά, το έθιμο “Κούτσμανος” αναβιώνει την τρίτη ημέρα του Πάσχα, όπου άνδρες ντυμένοι με παραδοσιακές στολές ξεκινούν με άλογα από την πλατεία της Αρναίας και τραγουδώντας φτάνουν στον προφήτη Ηλία για την τέλεση της Θείας Λειτουργίας. Στη συνέχεια, ξεκινά σκοποβολή αυγών και μετά στο εκκλησάκι της Αγίας Παρασκευής, ξεκινάει ο χορός “Κουτσμάνος” στη μνήμη του οπλαρχηγού Κούτσμανου.

Το Πάσχα στην Χαλκιδική δεν είναι απλώς μια θρησκευτική γιορτή, αλλά και μια ευκαιρία για τους κατοίκους και τους επισκέπτες να ενωθούν, να γιορτάσουν και να ανακαλύψουν την πλούσια πολιτιστική κληρονομιά της περιοχής. Συνδυάζοντας τη γεύση της παράδοσης και της φιλοξενίας, το Πάσχα στην Χαλκιδική αφήνει αξέχαστες εντυπώσεις σε κάθε επισκέπτη και γίνεται ονειρεμένος προορισμός για ανοιξιάτικη διαμονή μέσω των προσφορών του Ekdromi.gr.

About Ekdromi.gr