λίμνη πλαστήρα

Η ιστορία της λίμνης Πλαστήρα

Η λίμνη Πλαστήρα είναι δίχως αμφιβολία ένας από τους πιο όμορφους χειμερινούς προορισμούς της χώρας. Κάθε χρόνο χιλιάδες κόσμου την επισκέπτονται για να απολαύσουν από κοντά τόσο της ομορφιές της ίδιας της λίμνης, όσο και των γύρω χωριών. Βρίσκεται περίπου 25 χιλιόμετρα δυτικά της Καρδίτσας, σε υψόμετρο 800μ. Η απόστασή της από την Αττική είναι 325 χιλιόμετρα, ενώ από τη Θεσσαλονίκη απέχει 250 χλμ. Οι κυριότεροι λόγοι που οι επισκέπτες την προτιμούν είναι τόσο τα συναρπαστικά της τοπία, όσο και οι πολλές και ενδιαφέρουσες δραστηριότητες που μπορεί ο καθένας να εξασκήσει στα νερά της και στις περιοχές γύρω από αυτήν. Η αλήθεια είναι πως το σημείο που θαυμάζουμε σήμερα βρίσκεται δεν ήταν πάντα έτσι καθώς η λίμνη είναι τεχνιτή.  Ας περιηγηθούμε λοιπόν στην ιστορία της λίμνης Πλαστήρα και ας ανακαλύψουμε πώς δημιουργήθηκε αυτό το υπέροχο μέρος.

Η ιστορία της λίμνης Πλαστήρα

Σήμερα, όσοι την επισκεπτόμαστε αντικρίζουμε μία πανέμορφη λίμνη η οποία αγκαλιάζεται από ψηλά κατάφυτα βουνά. Το οικοσύστημά της θεωρείται “παράδεισος” για τους φυσιολάτρες καθώς παρέχει τη δυνατότητα για ψάρεμα, ορειβασία και εξάσκηση σε όλων των ειδών τα αθλήματα βουνού καθώς και περιπάτους στο δάσος. Κάποτε όμως στο σημείο αυτό υπήρχε ο ποταμός «Ταυρωπός» και περιοχή αυτή ονομαζόταν «Νεβρόπολη». Γύρω στο 1928 ένας γνωστός και επιφανής άνδρας της Καρδίτσας, ο Στρατηγός Νικόλαος Πλαστήρας είχε την ιδέα για την κατασκευή ενός φράγματος στην περιοχή. Αφορμή για τη σκέψη αυτή ήταν κυρίως το πρόβλημα της άρδευσης του θεσσαλικού κάμπου, της ύδρευσης της Καρδίτσας, αλλά και την παραγωγή ηλεκτρικού ρεύματος.

Από εκείνη το χρονιά και την πρώτη σκέψη για το εγχείρημα αυτό, μεσολάβησαν πολλά χρόνια. Η ιδέα τελικά ξεκίνησε το 1950. Έτσι στη θέση «Κακαβάκια» δημιουργήθηκε το πρώτο τσιμεντένιο φράγμα. Η κατασκευή του φράγματος διήρκησε κοντά μία δεκαετία και ολοκληρώθηκε το 1960. Έτσι προέκυψε πλέον η λίμνη Ταυρωπού, η οποία αργότερα μετονομάστηκε σε λίμνη Πλαστήρα. Η λίμνη καταλαμβάνει έκταση περίπου 25.000 στρεμμάτων, με μήκος 12χλμ., πλάτος 4χλμ. και βάθος περίπου 60 μέτρα. Το φράγμα έχει μήκος 220 μέτρα και ύψος 83 μέτρα.

Στη συνέχεια, ανέλαβε η φύση να δημιουργηθεί εκεί ένα πανέμορφο σκηνικό. Τη φυσική αυτή ομορφιά δεν άργησε να ανακαλύψει ο κόσμος με αποτέλεσμα να έχουμε σήμερα στο σημείο αυτό έναν από τους πιο όμορφους ταξιδιωτικούς προορισμούς.

Σήμερα χιλιάδες λάτρεις της φύσης και των εξορμήσεων ανακαλύπτουν την ομορφιά της περιοχής και τη μοναδικότητα της. Βρείτε τις μεγαλύτερες προσφορές ξενοδοχείων στη λίμνη Πλαστήρα εδώ!

About Ekdromi.gr