Η Παναγία της Τήνου

Η Παναγία της Τήνου

Ο Ναός της Ευαγγελίστριας της Τήνου (Παναγία της Τήνου) αποτελεί ίσως το σημαντικότερο σημείο θρησκευτικού τουρισμού στην Ελλάδα (μαζί με το Άγιον Όρος). Πρόκειται για έναν Ναό κατασκευασμένο από λευκό μάρμαρο ο οποίος βρίσκεται σε περίοπτη θέση στη χώρα της Τήνου. Φαίνεται σχεδόν σαν να αγκαλιάζει το νησί. Κάθε χρόνο τον επισκέπτονται χιλιάδες προσκυνητές, ανεβαίνοντας τον πλακόστρωτο ανηφορικό δρόμο. Δρόμος που ξεκινά από το λιμάνι και καταλήγει στον Ναό για να δουν από κοντά την εικόνα της Παναγίας που φυλάσσεται μέσα στο επιβλητικό οικοδόμημα του.

Η Παναγία της Τήνου

Η Παναγία της Τήνου

Παναγία της Τήνου – Η θαυματουργή εικόνα

Η εικόνα αυτή, αποτελεί και την αφορμή της δημιουργίας του Ναού. Όπως λέει ο θρύλος, η μοναχή Πελαγία είδε ένα όραμα. Σύμφωνα με το όραμα αυτό η Παναγία της ζητούσε να ανακαλύψει την συγκεκριμένη εικόνα η οποία ήταν θαμμένη στο χώρο που βρίσκεται σήμερα ο Ναός. Η εικόνα βρέθηκε και έτσι το 1823 ξεκίνησε η οικοδόμηση του επιβλητικού ορθόδοξου Ναού. Ο ναός οικοδομήθηκε ακριβώς στο σημείο που βρέθηκε η εικόνα και είχε διάρκεια 8 χρόνια. Η συγκεκριμένη εικόνα έχει τη φήμη της θαυματουργής. Οι ιστορίες που τη συνοδεύουν είναι χιλιάδες και αφορούν θαύματα που έχουν συμβεί από την ημέρα της ανακάλυψής της μέχρι σήμερα.

Ακόμα και η εύρεσή της, αποτέλεσε έναν πρώτο καλό οιωνό για την έκβαση της Ελληνικής επανάστασης. Για το λόγο αυτό, δεν ήταν λίγες οι προσωπικότητες που έσπευσαν να τη δουν και να προσκυνήσουν. Μεταξύ αυτών ο Θεόδωρος Κολοκοτρώνης, ο Ανδρέας Μιαούλης και ο Ιωάννης Μακρυγιάννης. Η ανέγερση του ιερού Ναού αποτέλεσε το πρώτο μεγάλο αρχιτεκτονικό έργο του νεοσύστατου Ελληνικού κράτους.

Η εικόνα παρουσιάζει τον Ευαγγελισμό της Θεοτόκου όπου στα δεξιά φαίνεται η Παναγία και αριστερά ο Αρχάγγελος Γαβριήλ με τον κρίνο. Εκατοντάδες χιλιάδες είναι και τα τάματα που έχουν αφιερωθεί στην εικόνα από την εύρεσή της μέχρι σήμερα, τάματα που έχουν γίνει από απλούς πιστούς αλλά και γνωστά πρόσωπα της Ελληνικής κοινωνίας.

Ο Ιερός Ναος της Παναγίας στην Τήνο

Ο Ιερός Ναος της Παναγίας στην Τήνο

Η Παναγία της Τήνου έχει τέσσερις γιορτές μέσα στο χρόνο, γιορτάζει την ημέρα της εύρεσης της εικόνας, στις 30 Ιανουαρίου, την 25η Μαρτίου, ημέρα του Ευαγγελισμού της Θεοτόκου, στις 23 Ιουλίου όπου η Αγία Πελαγία είδε το όραμα και βρέθηκε η εικόνα και τέλος τον δεκαπενταύγουστο όπου εορτάζεται η Κοίμηση της Θεοτόκου.

 

Βρείτε τις μεγαλύτερες προσφορές σε ξενοδοχεία για την Τήνο εδώ!

About Ekdromi.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.