Αρχική / Όλοι οι προορισμοί / Τζουμέρκα

Διακοπές Τζουμέρκα | Ekdromi.gr

Ένας από τους πιο άγριους και εμβληματικούς τόπους της χώρας μας! Ήπειρος, Πίνδος και Αθαμανικά Όροι ή αλλιώς Τζουμέρκα. Εκεί χτυπούσε η καρδιά των Κλεφτών και των Αρματολών κατά την τουρκοκρατία εκεί και το θάρρος των ανταρτών έως και μετά των Β' παγκόσμιο πόλεμο. Σήμερα ο τόπος αυτός κρατάει ακόμα το γνήσιο ηπειρώτικο στοιχείο του αλλά με μια δόση τουριστικού καλωσορίσματος χωρίς όμως να χάνει την τραχιά του εικόνα.

Τα Τζουμέρκα αποτελούν το νότιο τμήμα της Πίνδου και βρίσκονται ανάμεσα από στα ποτάμια Άραχθος και Αχελώος. Πρόκειται για μια οροσειρά που κρύβει στην αγκαλιά της πολλούς παραδοσιακούς οικισμούς όπως το Συρράκο, τους Καλαρρύτες, τα Πράμαντα, το Βουλγαρέλι αλλά και πολλά ακόμα και ουσιαστικά ανήκει στο Εθνικό Πάρκο Τζουμέρκων, κοιλάδας Αχελώου, Αγράφων και Μετεώρων, το οποίο καταλαμβάνει έκταση περίπου 3.380 km2. Τα περισσότερα από τα χωριά περιλαμβάνουν πετρόχτιστα σπίτια και λιθόστρωτους δρόμους. Η ηπειρώτικη αρχιτεκτονική είναι εμφανής από τις τοξωτές εισόδους των σπιτιών, τις πέτρινες βρύσες (κρύνες) αλλά και τα καλντερίμια.

Το Συρράκο και οι Καλαρρύτες είναι τα δύο πιο διάσημα χωριά της περιοχής και αποτελούν προστατευμένους παραδοσιακούς οικισμούς. Το Συρράκο είναι ένα αριστούργημα αρχιτεκτονικής. Με κυρίαρχη την γκι πέτρα θα νιώσετε ότι βρίσκεστε σε μια άλλη εποχή. Οι Καλαρρύτες, με αντίστοιχα αρχιτεκτονικά στοιχεία, ήταν γνωστό κέντρο εμπορίου και αργυροχοΐας κατά την τουρκοκρατία, ένας παράδεισος φοροαπαλλαγής στην ουσία καθώς ήταν υπό την εύνοια ακόμα και του Αλή Πασά, που ευημέρησε και έπαιξε πολύ σημαντικό ρόλο στην εξέλιξη της Φιλικής Εταιρείας καθώς πολλοί πλούσιοι έμποροι της περιοχής χρηματοδοτούσαν τον αγώνα. Από τους Καλαρρύτες κατάγεται και ο Σωτήρης Βούλγαρης, ιδρυτής του παγκοσμίου φήμης οίκου κοσμημάτων BVLGARI.

Αν έχετε ορμητήριο το Βουλγαρέλι, τολμήστε να πάρετε ένα από τα περιπατητικά μονοπάτια που υπάρχουν στην περιοχή και είναι ιδανικά και για αρχάριους και για οικογένειες με παιδιά. Πρότασή μας να περπατήσετε μέχρι το υπέροχο Νεραϊδογέφυρο και να απολαύσετε τη διαδρομή. Κοντά στο χωριό αξίζει να επισκεφτείτε τη Βυζαντινή Κόκκινη Εκκλησία (13ος αι.) καθώς και το Μοναστήρι του Αγίου Γεωργίου (1690), από το οποίο ξεκίνησε η επανάσταση των Ελλήνων για την περιοχή της Άρτας.

Τα δύο βασικά ποτάμια της περιοχής είναι ο Άραχθος και ο Καλαρρύτης. Εκεί περίπου που συναντιούνται το Συρράκο με τους Καλαρρύτεες βρίσκεται το μονότοξο γεφύρι των Βαλκανίων (ή Γεφύρι της Πλάκας), το οποίο πριν κάποια χρόνια εξαιτίας των ορμητικών νερών γκρεμίστηκε αλλά ευτυχώς ξαναφτιάχτηκε. Είναι μία από τις παλιότερες γέφυρες των Τζουμέρκων και  η μεγαλύτερη μονότοξη γέφυρα της Ελλάδας. Τα ποτάμια, τα φαράγγια και οι καταρράκτες που υπάρχουν στα Τζουμέρκα αποτελούν ένα άγριο φυσικό τοπίο που προσφέρει ταυτόχρονα και την ευκαιρία για πολλές αθλητικές δραστηριότητες, όπως rafting, kayak, mountain bike, πεζοπορίες, αναρρίχηση αλλά και ιππασία.

Τζουμέρκα - Highlights

Τζουμέρκα - Δημοφιλείς Προσφορές

-45%
2 Ημέρες (1 Διανυκτέρευση)
2 άτομα + 1 παιδί έως και 3 ετών Superior Δωμάτιο + επιλογές
Πρωινό
έως 31/05/2024
Επιλέξτε 3 διανυκτερεύσεις και πληρώστε μόνο τις 2!
ΑΜΕΣΗ Online κράτηση
από €68
* ελάχιστη τιμή περιόδου
3 Ημέρες (2 Διανυκτερεύσεις)
2 άτομα Double Room with Mountain View + επιλογές
Πρωινό
έως 31/12/2024
Ένας ορεινός παράδεισος!
ΑΜΕΣΗ Online κράτηση
από €217
* ελάχιστη τιμή περιόδου